Danmark går forrest: Vi får verdens højeste pensionsalder

Pensions-chok: Hvis udviklingen fortsætter, vil danskernes pensionsalder blive så høj, at ingen andre lande i verden kan toppe den

Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Foto: Rasmus Flindt Pedersen

Fem år ekstra i hængekøjen til at nyde godt af en afslappende pensionist-tilværelse.

Det er realiteterne, hvis man sammenligner udsigten for vores svenske naboer med forholdene herhjemme

Den alder, hvor danskerne kan trække sig tilbage, stiger nemlig gradvist fra nytår. Hvis udviklingen fortsætter, bliver resultatet, at vi har verdens højeste pensionsalder på 72 år i 2050. Dermed vil den være fem år højere end på den anden side af Øresund.

Det viser beregninger, som Nykredit har foretaget på baggrund af tal fra OECD og EU.

Til den tid vil Grækenland og Holland have verdens næsthøjeste pensionsalder - men stadig halvandet år lavere end herhjemme.

Artiklen fortsætter under grafikken ...

 

Stiger hver femte år
Det er politikernes reformer på området, som danner baggrund for pensionsalderens himmelflugt. Et flertal i Folketinget har således vedtaget, at pensionsalderen skal stige i takt med danskernes gennemsnitlige levetid - således at vi kan se frem til 14,5 år på pension.

Her er de politikernes pensionsaftaler

2004: Folkepensionsalderen sænkes fra 67 til 65 år.

2006: Regeringen med Venstre og Det Konservative Folkeparti indgår sammen med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre Velfærdsforliget. Denne aftale hæver igen folkepensionsalderen fra 65-67 år i perioden 2024-2027. Aftalen fastholder muligheden for fem års efterløn.

2011: Regeringen med Venstre og Det Konservative Folkeparti indgår sammen med Det Radikale Venstre og Dansk Folkeparti Tilbagetrækningsreformen. Denne fremrykker stigningen af pensionsalderen, så den går fra 65 til 67 år i perioden 2019-2022. Samtidig forkortes efterlønsalderen gradvist, så man i 2023 kun kan få efterløn i tre år. Desuden fastholder man de såkaldte levetidsindeksering, så efterløns- og folkepensionsalderen vil stige i takt med at den gennemsnitlige levetid øges. 

Trods modstanden mod aftalen valgte Socialdemokratiet alligevel at stemme for Tilbagetrækningsreformen efter at være kommet til magten ved valget i september 2011.

2015: Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Venstre, Liberal Alliance, Det Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti vedtager at hæve pensionsalderen til 68 år fra 2030. Det vil sige, at pensionsalderen stiger for alle født efter den 31. december 1962.

Næste lovforslag om, at folkepensionsalderen stiger med endnu et år, fremsættes i 2020.

Formelt skal politikerne vedtage hvert femte år, om pensionsalderen skal stige yderligere et år. Da både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti har slået fast, at de har i sinde at holde fast i den såkaldte velfærdsaftale på området, så er der udsigt til, at pensionsalderen fortsætter med at stige.

- På den ene side står vi selvfølgelig ved det forlig, vi har lavet, og det betyder jo også, at der kommer stigninger i pensionsalderen. Men på den anden side ligger der i det forlig, vi lavede dengang (i 2006, red.), en aftale om, at vi politisk tager stilling til det hver gang. Så vi har mulighed for at sikre, at der bliver taget initiativer til gavn for de nedslidte, der ikke kan blive så længe på arbejdsmarkedet, har Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, påpeget for nylig.

Gælder for alle
Dermed er der udsigt til, at et barn født i anden halvdel af 2018 vil få en pensionsalder på 77 år. Det viser en opgørelse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

En pensionsalder, der vel at mærke kommer til at gælde for alle - uanset hvor længe de kommer til at være på arbejdsmarkedet.

Stigningen i pensionsalderen begynder fra årsskiftet. I første omgang med et halvt år for personer født i første halvdel af 1954. Herefter vil det gå slag i slag. I beregneren herunder kan du se, hvad din pensionsalder bliver, hvis udviklingen fortsætter.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Men for en gruppe af danskere er julen svær