Danmark vil fremover have mulighed for at deltage mere aktivt i europæisk forsvarspolitik og -samarbejde.
Et bredt flertal i Folketinget har torsdag stemt for, at Danmark kan indtræde i Det Europæiske Forsvarsagentur (EDA) og Det Permanente Strukturerede Samarbejde, Pesco.
- Et af argumenterne for at afskaffe forsvarsforbeholdet var, at vi skulle have mulighed for større, aktiv deltagelse i europæisk forsvarspolitik.
- Det er præcis det, vi får mulighed for nu, fordi forsvarsforbeholdet før har spændt ben for, at vi kan være med i det her samarbejde, siger fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V).
Deltagelsen i forsvarsagenturet sker, i forlængelse af at Danmark den 1. juli 2022 indtrådte i det europæiske samarbejde om sikkerhed og forsvar.
Det var muligt, fordi Danmark havde afskaffet forsvarsforbeholdet i forbindelse med en folkeafstemning inden.
Indtrædelsen i forsvarsagenturet vil betyde, at Danmark også kan deltage i fælles EU-ammunitionskøb til Ukraine.
Spørgsmål om, hvordan der hurtigt kan skaffes ammunition, bliver også taget op på EU-topmødet i Bruxelles torsdag.
Her deltager Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, via videolink. Han ventes blandt andet at understrege det desperate behov for 155-millimeter artillerigranater.
Derfor glæder statsminister Mette Frederiksen (S) sig over, at Danmark nu kan bidrage til EU-aftalen. Den vil sikre én million artillerigranater til Ukraine over de kommende 12 måneder.
- Ukraine har brug for, at vi producerer og indkøber ammunition. Det er det, der mangler.
- Der mangler mange ting i Ukraine, men ammunitionen er absolut afgørende. Der er truffet nogle beslutninger, og nu skal vi få det til at virke hurtigt i virkelighedens verden, siger Mette Frederiksen på vej ind til EU-topmødet torsdag.
Mandag blev EU-landene enige om, at man vil forsyne Ukraine med ammunition til en værdi af to milliarder euro. Det svarer til omkring 15 milliarder kroner.
Samtidig underskrev 17 EU-lande og Norge en aftale om fælles indkøb af ammunition til Ukraine via Det Europæiske Forsvarsagentur.
Med indmeldelsen i forsvarsagenturet får Danmark nu mulighed for at deltage i den aftale. Aftalen skal være med til at sikre, at de 15 milliarder kroner bliver udmøntet til ammunition til Ukraine.
I forbindelse med afstemningen i Folketingssalen siger Troels Lund Poulsen, at noget af det første, Danmark kan deltage i, vil være aftalen om fælles køb af ammunition til Ukraine.
- Den internationale orden er under opbrud, og demokratiske værdier er under pres. Ukraine har fortsat brug for massiv støtte fra allierede, herunder ammunition, for at kunne modstå de russiske aggressioner.
- En del af ammunitionen skal skaffes gennem koordination af indkøb og øget produktion i EU. Det er rigtig positivt, at vi kan være med i disse vigtige initiativer fra dansk side, siger Troels Lund Poulsen i en pressemeddelelse.
Senere torsdag har Troels Lund Poulsen formelt underrettet forsvarsagenturet og de øvrige medlemslande om det danske ønske om at deltage i Forsvarsagenturet med øjeblikkelig virkning.
Danmark kan nu også anmode om deltagelse i Pesco, hvor medlemslandene samarbejder om forsvar og udvikling af militær teknologi.
Her skal de andre medlemslande stemme om, hvorvidt Danmark skal optages i samarbejdet.
Der arbejdes hen imod, at Danmark kan blive stemt ind i Pesco ved det næste EU-forsvarsministermøde den 23. maj.