Danmark kandidat til plads i omstridt FN-råd

Udenrigsminister Kristian Jensen vil kæmpe for at få Danmark som medlem af FN's Menneskerettighedsråd

Selvom Danmark tidligere har været fundamentalt uenig med flertallet i FN's Menneskerettighedsråd, vil regeringen nu ifølge Jyllands-Posten have Danmark som medlem af det omstridte råd.

- Vi skal være med i rådet, fordi det er et sted, hvor vi kan løfte danske værdier ud i verden. Det er dér, hvor vi kan sætte fokus på problemer såsom undertrykkelse, manglende ligestilling for kvinder og krænkelser af ytringsfriheden, siger Kristian Jensen til avisen.

Lykkes det at blive valgt, vil Danmark komme i selskab med regimer, der langt fra lever op til menneskerettigheder i vestlig forstand.

Ved nabobordene kommer eksempelvis lande som Rusland, Kina og Saudi-Arabien til at sidde og bestemme med om rådets linje.

Danmark var i 2009 i et opgør med rådet, da det vedtog en resolution om at begrænse retten til at krænke religioner.

Det skete blandt andet med henvisning til Muhammed-tegningerne. Efter Muhammed-krisen forsøgte Danmark ligeledes at blive medlem, men uden held.

FN's Menneskerettighedsråd består af 47 medlemslande, som vælges for treårige perioder af FN's Generalforsamling.

Danmark skal kæmpe om en af tre ledige pladser med indtil videre Østrig, Grækenland og Italien, som også har meldt deres kandidatur.

Socialdemokraterne, De Radikale og Dansk Folkeparti bakker op om udenrigsministerens ambition, men DF er ikke udelt begejstret.

- Det er et latterligt nævn, som er styret af arabiske og afrikanske lande, men hvis det endelig skal være, er det bedre, at de nordiske lande er repræsenteret end en eller anden forbryderstat, siger DF's udenrigsordfører, Søren Espersen, til Jyllands-Posten.

Direktør i den juridiske tænketank Justitia Jacob Mchangama beskriver FN-rådet som et 'meget uperfekt' organ med langt flere problemer end positive sider.

Kristian Jensen udpeger flere områder, hvor Danmark 'skal lægge arm med de lande, som ikke har den samme opfattelse af menneskerettighederne.'

Det drejer sig om kvinders rettigheder, ytringsfrihed og retten til et frit civilsamfund.

0 kommentarer
Vis kommentarer