Danmark øger våbenhjælp til Ukraine med 600 millioner kroner

Danmark vil hjælpe med flere våben til Ukraine, men det er uvist, hvilke våben der er tale om

Statsminister Mette Frederiksen (S) og den spanske premierminister, Pédro Sanchez, besøger Kiev og holder et fælles pressemøde med Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj. Foto: Miguel Gutierrez/Ritzau Scanpix
Statsminister Mette Frederiksen (S) og den spanske premierminister, Pédro Sanchez, besøger Kiev og holder et fælles pressemøde med Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj. Foto: Miguel Gutierrez/Ritzau Scanpix
Følg Politik

Danmark øger sit bidrag til militært udstyr og våben til Ukraine med 600 millioner kroner, siger statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde torsdag med Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj.

Det bringer det samlede danske våbenbidrag op på over en milliard kroner.

Mette Frederiksen annoncerede tidligere torsdag, at Danmark vil sende flere våben til det krigshærgede land. Men det er uvist, hvilke våben der er tale om.

Det kommer Mette Frederiksen ikke nærmere ind på under pressemødet, hvor den spanske premierminister, Pédro Sánchez, også deltager.

- Fra begyndelsen har Danmark givet stor støtte til Ukraine. Politisk, finansielt og via sanktioner. Med manglende udstyr - særligt det I manglende mest - våben, siger Mette Frederiksen.

- Og vi vil gøre, hvad vi kan for også at støtte Ukraine fremover. Jeg har derfor informeret dig - præsident Zelenskyj - i dag, at vi vil komme med nye, store bidrag.

- Heriblandt næsten 600 millioner danske kroner - svarende til cirka 90 millioner dollar - til våben.

Den danske støtte inkluderer også hjælp til minerydning i Ukraine og genopbygning.

- Vi har set det i dag, hvor vigtigt det er, hvis befolkningen skal vende tilbage til de områder, hvor de har boet hele deres liv, siger Mette Frederiksen.

Danmark vil også støtte til Den Internationale Straffedomstol (ICC), så krigsforbrydelser kan blive undersøgt.

På pressemødet spørger TV2, om de europæiske lande generelt sender nok våben og de rigtige våben til Ukraine. Hertil svarer Volodymyr Zelenskyj blandt andet:

- Vi ønsker at bygge vores forsvar ikke kun på soldater, men også på tunge våben.

- Den russiske hær går ikke op i antal døde soldater. Det gør vi, og vi vil gerne redde flere liv, men det kræver tungere våben. Dem har vi ikke nok af, og vi vil gerne have flere, siger han.

Pédro Sánchez annoncerede på pressemødet, at Spanien genåbner sin diplomatiske repræsentation i Ukraine.

Den danske ambassade i Ukraines hovedstad, Kyiv, er fortsat midlertidigt lukket, og der kom ingen melding fra Mette Frederiksen om, hvornår den genåbner.

LIGE NU
BREAKINGBREAKING

Mere fra Ekstra Bladet+

Pape blev pelset af sin egen flok

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+