Annonce:
Annonce:

Danmark opretter Ukraine-fond på syv milliarder kroner

Bredt politisk flertal indgår aftale om at lave fond på syv milliarder kroner, som skal støtte Ukraine i år

Alle Folketingets partier undtagen Enhedslisten og Alternativet præsenterede onsdag en Ukraine-fond på 7 milliarder kroner, hvor hovedparten skal gå til militær støtte. Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Alle Folketingets partier undtagen Enhedslisten og Alternativet præsenterede onsdag en Ukraine-fond på 7 milliarder kroner, hvor hovedparten skal gå til militær støtte. Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Politik

Et bredt flertal i Folketinget har indgået en aftale om en Ukraine-fond.

Fonden, der består af syv milliarder kroner i år, skal hjælpe Ukraine, som i februar sidste år blev invaderet af Rusland.

Fonden bliver målrettet Ukraines behov og ønsker, og den bliver tænkt ind i en dansk indsats, der fokuserer på militær, civil og erhvervsmæssig støtte.

- Det er et meget betydeligt bidrag, vi laver.

- Det bliver gjort på en økonomisk ansvarlig måde ved, at vi letter finanspolitikken en anelse og tager lidt af overskuddet i 2023 og hjælper ukrainerne, siger finansminister Nicolai Wammen (S) ved et doorstep i Finansministeriet.

Alle Folketingets partier undtagen Enhedslisten og Alternativet er med i aftalen. Det skyldes, at de to partier ikke er med i de kommende forhandlinger om et forsvarsforlig.

Af de 7 milliarder kroner går 5,4 milliarder kroner til militær støtte til Ukraine.

Annonce:

1,2 milliarder kroner afsættes til civil støtte, mens de resterende 400 millioner kroner skal bruges på at støtte erhvervsindsatser.

Finansieringen af Ukraine-fonden sker ikke mindst ved, at finanspolitikken bliver lempet med 0,2 procent af bruttonationalproduktet i år. Det giver alene 5,6 milliarder kroner.

Når finanspolitikken bliver lempet, giver det typisk øget økonomisk aktivitet i samfundet. Det har man i den seneste tid ellers forsøgt at bremse på grund af den høje inflation.

Finansministeren er dog ikke bekymret.

- Der vil være en meget beskeden inflationsmæssig virkning af det, siger Nicolai Wammen.

Resten af finansieringen er primært hentet ved at bruge 1,2 milliarder kroner af Danmarks bistand til udviklingslandene.

De Radikales politiske leder, Martin Lidegaard, siger ved doorsteppet, at hans parti ikke er glad for at tage penge fra bistanden til udviklingslandene.

- Men vi vil selvfølgelig gerne være med til at støtte Ukraine. Derfor er vi med, siger han.

Annonce:

SF-formand Pia Olsen Dyhr siger, at det har været 'helt afgørende' for SF, at finanspolitikken bliver lempet.

- At det ikke betyder, at vi skal skære i velfærden i Danmark. Det er vi lykkedes med i denne aftale, og det er vi glade for, siger hun.

Af aftalen fremgår det, at de udgifter, som Danmark har til at donere Caesar-artilleripjecer og Leopard 1-kampvogne til Ukraine, bliver finansieret af pengene i Ukraine-fonden.

- Den finansiering, som det kaster af sig, skal vi også være i stand til at betale for. Det er det, Ukraine-fonden her giver mulighed for, siger fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V).

- Det er jo et substantielt stort bidrag, at der potentielt i løbet af det næste halve år kan være 100 operative Leopard 1-kampvogne, der kommer til at være aktive på slagmarken i den østlige del af Ukraine, og som kan gøre en mærkbar forskel, siger han.

Annonce:

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) fortalte for en måneds tid siden om planerne med at oprette en fond, der blandt andet skulle hjælpe danske virksomheder med at investere i Ukraine igen.

- Vi etablerer en låne- og garantiordning for danske virksomheder og deres muligheder for at komme ind og hjælpe med at genopbygge den kritiske infrastruktur i Ukraine, siger erhvervsminister Morten Bødskov (S).

Ukraine-fonden bliver lanceret onsdag klokken 15 på Marienborg, som er statsministerens embedsbolig.

- Der er et stort og akut behov for yderligere hjælp. Derfor er jeg stolt over, at vi har et bredt politisk flertal for at fastholde det høje niveau af støtte, siger statsminister Mette Frederiksen (S) i en pressemeddelelse.

FAKTA: Ukraine-fond lægger sig oveni anden støtte

Onsdag har regeringen og et bredt politisk flertal præsenteret en Ukraine-fond på syv milliarder kroner i 2023.

Pengene skal bruges til at støtte Ukraine militært, civilt og erhvervsmæssigt.

5,4 milliarder kroner skal gå til militær støtte, 1,2 milliarder kroner til civil støtte og 400 millioner kroner til danske virksomheder, der vil bidrage til genopbygningen.

LÆS her, hvad Danmark udover fonden har bidraget med:

* Siden krigens udbrud har Danmark støttet Ukraine militært med cirka 4,9 milliarder kroner. Våben udgår 3,4 milliarder kroner.

* Dertil kommer cirka 1,4 milliarder kroner i civil støtte, herunder humanitære bidrag.

* Danmark har påtaget sig en ledende rolle i genopbygningen af byen Mykolajiv. Det er sket på opfordring af Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, som talte til Folketinget i marts 2022.

* Mykolajiv var blandt de første byer, der blev angrebet af russiske styrker, da Rusland 24. februar sidste år indledte invasionen.

* Statsminister Mette Frederiksen (S), forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V), udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) og minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen (S) har for nylig besøgt byen.

Kilder: Finansministeriet og Udenrigsministeriet.

/ritzau/

FAKTA: Sådan fordeler Ukraine-fonds syv milliarder sig

Onsdag har regeringen og et bredt politisk flertal præsenteret en milliardstor Ukraine-fond.

Pengene skal bruges til at støtte Ukraine både militært, civilt og erhvervsmæssigt.

Læs her, hvad de syv milliarder kroner i fonden skal bruges på:

Militær støtte:

* Der afsættes omkring 5,4 milliarder kroner i 2023 til militær støtte.

* Pengene skal bruges til blandt andet våben, øvrigt militært materiel og træningsindsatser.

* Som led i Ukraine-fonden iværksættes hurtigst muligt 'konkrete træningsbidrag og donation af en række kapaciteter, blandt andet ammunition, bomberydningsrobotter, panser miner, drivladninger, luftforsvarsmissiler med videre', står der i aftalen.

* Det er tidligere meddelt, at Danmark vil donere både Caesar-haubitser samt kampvogne af typen Leopard 1 sammen med Tyskland og Holland. I aftalen om Ukraine-fonden står der, at udgifter forbundet med disse donationer 'finansieres inden for den afsatte ramme til militær støtte'. Så pengene dækker altså nogle af de donationer, som allerede er offentliggjort.

* Den militære støtte omfatter træning af ukrainske soldater uden for Ukraine. Det kan blandt andet ske i regi af EU-træningsmissioner.

Civil støtte:

* Der afsættes omkring 1,2 milliarder kroner i 2023 til civil støtte i Ukraine og øvrige østlige nabolande.

* Hjælpen er målrettet akutte, humanitære indsatser samt langsigtet genopbygning.

* Der gives en milliard kroner til blandt andet reformindsatser og genopbygning i Ukraine og af den ukrainske by Mykolajiv. Danmark har på opfordring fra Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, påtaget sig en ledende rolle i genopbygningen af Mykolajiv.

* De resterende 200 millioner kroner skal gå til regionale indsatser. Det er blandt andet reformindsatser i Georgien.

Støtte til erhvervsindsatser:

* Der afsættes 400 millioner kroner i 2023 til støtte til erhvervsindsatser. Det giver danske virksomheder mulighed for at bidrage til genopbygningen af Ukraine.

* Blandt initiativerne er etablering af en låne- og garantiordning til danske virksomheder, som vil hjælpe med genopretning. Det handler blandt andet om el og varme.

* Ordningen skal bestå af såkaldte blandede kreditter målrettet offentligt kritisk infrastruktur i Ukraine og så eksportlån og garantier målrettet private virksomheder.

Kilder: Finansministeriet.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Se beskederne

Annonce:
Der er et mordforsøg i gang
Annonce:
Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: