Danmark reagerer på Putins monsterøvelse: Sender fly og skibe af sted

Forsvaret sender overvågningsfly og fregat til Østersøen, hvor en del af russisk krigsøvelse spænder af

Hviderussiske militærkøretøjer fotograferet 11. september i år. Foto: AP
Hviderussiske militærkøretøjer fotograferet 11. september i år. Foto: AP

Rusland har torsdag indledt en gigantisk militærøvelse.

Øvelsen er blandt landets største siden den kolde krig og har vakt opsigt. Særligt efter den øgede russiske tilstedeværelse langs grænserne til de baltiske lande og Polen.

Rusland spiller med musklerne, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i en skriftlig kommentar.

- Naturligvis har Rusland lov til at gennemføre militære øvelser. Det gør vi og vore allierede også. Forskellen er, at vi overholder de internationale aftaler om åbenhed og gennemsigtighed. Her lader Rusland meget tilbage at ønske.

- Vi skal vise russerne, at vi holder øje med dem, og derfor har vi både fly på vingerne og skibe på søen til at følge militærøvelsen de kommende dage, siger han.

12.700 eller 100.000 soldater?

Ifølge Rusland deltager der 12.700 mand i årets øvelse.

Heraf er 7200 hviderussere, mens 5500 er russere. Rusland fastholder, at der udelukkende er tale om en defensiv øvelse, hvor en terrorgruppe forsøger at destabilisere den ukrainske regering, hvor Rusland så skal komme og hjælpe.

NATO estimerer dog, at op mod 100.000 deltager i den aktuelle øvelse.

Det tal estimerer NATO blandt andet på baggrund af, at Rusland har planlagt 4000 togvogne til at transportere tropper mod Hviderusland. Så mange togvogne har kapacitet til at transportere i alt 30.000 tropper, svarende til to hele russiske divisioner.

Foruden tropperne, der er rykket mod Hviderusland, har Rusland de seneste år rykket en del tropper mod Kaliningrad. Derudover medregner NATO de tropper, der traditionelt rykker til Zapad-øvelserne, foruden dem der er placeret ved de baltiske grænser.


Kryptisk navn
Russernes øvelse Zapad 17, som betyder Vesten 17, sker i samarbejde med Hviderusland, og en stor del af aktiviteten finder sted her i "Europas sidste diktatur".

Forsvaret sender ekstraordinært et af sine challengerfly til Rønne, ligesom fregatten Iver Huidtfeldt får til opgave at patruljere i farvandet øst for Bornholm.

Statsministeren understreger, at det er vigtigt, at Nato-landene står sammen. Den transatlantiske forsvarsalliance skal tydeligt signalere, at medlemslandene har hinandens ryg.

- Derfor sender Danmark til nytår 200 soldater til Natos fremskudte tilstedeværelse i Estland og fire F-16-kampfly til Litauen for at patruljere luftrummet over Baltikum, siger Lars Løkke Rasmussen.

Russiske jagerfly deltager i øvelsen. Her fotograferet 12. september. Foto: AP
Russiske jagerfly deltager i øvelsen. Her fotograferet 12. september. Foto: AP

Samuelsen på pletten
Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) er i disse dage på besøg i Estland og Letland, der begge grænser op til Rusland.

- Det er jo ikke sådan, at russerne er på vej ind i Danmark i overmorgen. Men det er helt afgørende for lande som os, at der er respekt om de internationale love og regler, og at man ikke bare kan bryde dem, som russerne gjorde, da de indtog Krim, siger han og fortsætter:

- Derfor går vi på to ben i forhold til russerne og er meget kontante i forhold til sanktioner og holder dørene åbne for dialog på de felter, som giver mening, siger han.

Danmark er markant til stede i Baltikum, hvor der udføres daglige patruljeringer i luftrummet. Det sker for at afvise russiske fly, der kommer for tæt på grænserne.

Fra årsskiftet bliver Danmark øverstkommanderende for en af Natos to stående flåder. Det drejer sig om flåden i Nordatlanten, der også kaldes SNMG1.

Russiske flådefaretøjer og helikoptere ud for Krimhalvøens kyst, 9. september 2017. Foto: AP
Russiske flådefaretøjer og helikoptere ud for Krimhalvøens kyst, 9. september 2017. Foto: AP
 

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen