Danmark sender officerer og fregat til Hormuz-strædet

Sender fregat og helikopter af sted med 155 personer

Regeringen vil sende fregat og helikopter samt op mod 155 personer til Hormuz-strædet i fire måneder fra efteråret 2020.

Det oplyser Udenrigsministeriet og Forsvarsministeriet i en pressemeddelse.

Derudover vil Danmark bidrage med et såkaldt stabsofficersbidrag på en-to personer fra starten af 2020. De danske officerer skal befinde sig på det fransk-ledede hovedkvarter i Abu Dhabi i cirka et år.

Inden udsendelsen af fregat og helikopter vil forslaget blive fremlagt i Folketinget til vedtagelse.

- Danmark er verdens femtestørste søfartsnation. Vi har en særlig interesse i og et særligt ansvar for at sikre maritim sikkerhed og fri sejlads – også i Hormuz-strædet. Derfor vil regeringen fortsætte sin aktive indsats for at mindske spændingerne i regionen. Nu også med et konkret bidrag i form af stabsofficerer og en fregat. Bidraget vil spille sammen med de øvrige indsatser i regionen, herunder den amerikansk-ledede maritime sikkerhedsindsats, IMSC. Indsatsen forventes desuden at blive suppleret af diplomatiske tiltag, der blandt andet vil sigte på at styrke dialogen om maritim sikkerhed i regionen, siger udenrigsminister Jeppe Kofod.

Beslutningen om at sende styrkerne af sted kommer, efter at regeringen har rådført sig med Det Udenrigspolitiske Nævn om militære bidrag til den europæisk-ledede overvågningsmission i strædet.

- Det er vigtigt, at Danmark som en markant søfartsnation med et stærkt Søværn tager et ansvar på os og bidrager til at stå op for principper, som vi tror på. Jeg er stolt af, at vores allierede kigger i vores retning, når de skal finde samarbejdspartnere til en opgave som denne. Det vidner om den store respekt, der hersker om vores dygtige soldater og vores robuste kapaciteter, lyder det fra forsvarsminister Trine Bramsen.

Se også: Danmark overtager ledelsen af Nato-mission i Irak

244 kommentarer
Vis kommentarer