Danmark støtter hjemvendte somaliere

Dansk Flygtningehjælp får 100 millioner kroner til støtte i Somalia, siger udviklingsminister Ulla Tørnæs

Regeringen giver 100 millioner kroner til et program i Somalia for flygtninge, som vender hjem fra nabolandene og internt fordrevne.

Dansk Flygtningehjælp lancerer programmet i dag.

- Vi har fået færre asylansøgere end ventet i 2017, og det betyder mere hjælp i nærområderne og til forebyggelse af nye flygtningekriser, siger udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) i en pressemeddelelse.

- Derfor har regeringen valgt at støtte med 100 millioner kroner til Dansk Flygtningehjælps nye Somalia-program.

Danmark har en stærk interesse i et stabilt Somalia. Det hjælper dels somalierne, og dels begrænser det migration og ustabilitet, påpeger Ulla Tørnæs.

- Vi engagerer os, fordi vi ganske enkelt ikke har råd til at lade være, siger Ulla Tørnæs.

Somalia har haft krig og konflikt i 25 år med tørker og sultkatastrofer. Der er over to millioner internt fordrevne somaliere i Somalia. Næsten 900.000 somaliere er flygtet til nabolandene.

I 2017 blev en million somaliere fordrevet af tørke og konflikt. Alligevel vælger nogle somaliere at vende hjem. De seneste tre år er 73.000 somaliere returneret fra Kenya.

Dansk Flygtningehjælp vil gøre deres hjemkomst lettere.

- Dansk Flygtningehjælp har arbejdet i Somalia i mere end 20 år, og det er på den baggrund, vi regner med at hjælpe omkring 200.000 mennesker med at finde tilbage til en hverdag, siger generalsekretær Christian Friis Bach.

Det er udviklingsministeren enig i.

- Langvarige kriser er desværre den nye normal. Derfor bliver vi nødt til at bygge bro mellem de kortsigtede humanitære indsatser og de længerevarende udviklingsaktiviteter, siger Ulla Tørnæs.

- For kun på den måde kan vi skabe varige løsninger for folk, der hvor de er.