Danmark trækker tropper ud af Mali

Danske styrker bliver trukket ud af Mali efter anmodninger, hvis tilstedeværelsen ikke godkendes inden mandag

Følg Politik

De danske styrker, der har været indsat i Mali i ganske få dage, trækkes nu ud igen.

Det oplyser udenrigsminister Jeppe Kofod efter et møde i Udenrigspolitisk Nævn.

- Hvis Malis overgangsregering ikke inden mandag har gjort klart, om Danmark er velkommen i Mali, trækker vi vores tropper hjem, siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S) efter mødet med Folketingets partier.

- Kupgeneralerne sendte en offentlig erklæring ud, hvor de igen gentog, at Danmark ikke er velkomne i Mali.

- Det finder vi os selvfølgelig ikke i. Derfor har vi også besluttet, at vi trækker vores soldater hjem.

Mali har de seneste dage flere gange krævet, at de danske tropper bliver trukket hjem fra det konfliktprægede land, hvilket har skabt en diplomatisk krisesituation mellem Mali og Danmark.

Tjekkede russisk snyd
Ifølge Ekstra Bladets oplysninger har Forsvaret de seneste dage undersøgt henvendelserne fra Malis styre for, om de var falsk producerede og i virkeligheden afsendt af Rusland for at forpurre Danmarks og Frankrigs tilstedeværelse i det afrikanske land.

Det oplyser flere kilder med kendskab til forløbet til Ekstra Bladet.

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger kommer det til at tage adskillige uger at trække alle danske tropper ud af Mali, der har været igennem et militærkup.

Det seneste hold soldater har blot været i Mali siden 17. januar. Her blev 105 danske militærpersoner udsendt i 12 måneder. Med på holdet var både specialoperationsstyrker og kirurghold.

Bidraget er en del af Task Force Takuba, der hører under den franske Operation Barkhane. I alt ni allierede lande deltager i Task Force Takuba.

Konfrontation: Vi vil ikke være til grin

For sølle ti dage siden landede danske jægersoldater i Mali. Nu kan de pakke sydhavsfrugter og våben og vende næsen hjem fra den franske lejr, hvor de opholder sig.

- Vi har intet ønske om at samarbejde med kupgeneraler, påpeger udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

- Vi vil ikke være til grin, istemmer forsvarsminister Trine Bramsen (S).

Ekstra Bladet konfronterede de to ministre. Dummede regeringen sig, da den optrappede den danske indsats i Mali tidligere på måneden?

- Det er aldrig en fejl at kæmpe mod terrorgrupper, al-Qaeda og Islamisk Stat sammen med vores allierede, siger Jeppe Kofod.

- Det er ingen hemmelighed, at der hvor vi har allermest på spil rundt om i verden, der er det allersværest. Det er Mali et eksempel på. Nogen generaler tager magten. De afskaffer demokratiet og entrerer med russiske lejesoldater. De bliver presset af Danmark og Vesten, fordi vi gerne vil have Mali tilbage på sporet. De spiller et beskidt spil.

- Nu trækker vi vores styrker hjem. Vi sætter en grænse for kupgeneralerne, vi vil ikke finde os i, at de prøver at hundse rundt med os, siger udenrigsministeren.

- Kom I til at følge blindt efter franskmændene, vores nære allierede - var I for hurtige til at sende jægersoldater derned?

- Nej, det var det ikke. Det er Mali, som har bedt Danmark om at hjælpe i kampen mod terrorister. Det har vi gjort i en bred alliance. Der har vi den holdning, at terror, det vil vi ikke lukke øjnene over for. Der er jeg stolt over, at Danmark har taget ansvar, siger Trine Bramsen.

- Men det må have en grænse, når Mali bruger Danmark i et politisk spil, hvor der er alle mulige andre interesser, siger hun.

- Kom det bag på jer, at der var russiske lejesoldater?

- Nej. Alle der har beskæftiget sig med Sahel-regionen igennem de seneste mange år ved, at Wagner-gruppen er til stede. De er der ikke mindst af økonomiske interesse.

- Så I kæmpede altså med åbne øjne ved siden af dem?

- De er jo på samme side. Men der er ikke nogen tvivl om, at de nye kontrakter, der har været diskussioner om, der har vi fra dansk side sagt meget klart, at der går en rød linje. Derfor er det heller ikke nyt, at vi har forberedt hjemtagning, fordi vi har sagt meget klart, at der går en rød linje, hvis danske soldater skal til at stå side om side med russiske lejesoldater, siger Trine Bramsen.

Jeppe Kofod falder ind:

- Prøv at høre her. Vi har fra starten været dernede for at bekæmpe terrorbevægelser på invitation, første gang på invitation fra en demokratisk valgt præsident - bekræftet af kupmagere, altså transitionsregeringen.

- Vi har advaret kupgeneralerne om at entrere med Wagner. Vi har sagt - ikke bare Danmark, men sammen med vores partnere i EU - at det vil have konsekvenser, hvis de gør det.

- Vi har sagt til kupgeneralerne, at nu må der komme en plan, hvor Mali kan komme tilbage til demokrati. Hvor der kan komme legitime magthavere. Den plan har de forhalet. De har udskudt den i fem år, demokratiet. Vi er klar til at indføre sanktioner mod dem i regeringen, som forhaler planen, altså kupgeneralerne. Det kan de godt hære Danmark og Europa er klar til efter udenrigsministermødet i EU i den her uge.

- Så prøver de at bruge Danmark i et beskidt spil for at presse Europa. Det gør de så og ser stort på deres egen befolknings behov, siger Jeppe Kofod.

- Er der ikke risiko for, at Rusland for endnu større spillerum i området, når nu Danmark og måske andre trækker sig ud?

- Jo, der foregår et beskidt spil. Det er kendt at juntaen, altså kupgeneralerne samarbejder med Rusland. Derfor skal vi med vores europæiske allierede tænke, hvad er det klogeste træk, siger Jeppe Kofod.

- Vi skal tænke og grundigt om. Og det har vi også gjort.

- Hvorfor så ikke blive?

- Vi er der, fordi Malis regering har bedt om vores hjælp. Når de ikke længere ønsker vores hjælp, har vi ikke noget grundlag at være der på. Vi gider ikke være til grin, siger Trine Bramsen, og tilføjer:

- Vi kommer til at drøfte, hvad det her har af betydning for vores FN-bidrag.

- I siger, I ikke vil være til grin. I vil ikke lade jer hundse rundt med. Men er vi ikke allerede det - vi har været der i ti dage, så er det hjem igen med halen mellem benene?

- Nej. For pointen, når der bliver lavet angreb fra kupgeneraler, er det jo netop at få kastet grus i maskineriet. At få sat spørgsmålstegn ved missionen osv. Så opnår de det, de gerne vil. Det vil jeg advare imod. Så går man deres ærinde. Så går man måske nogle helt andre interessers ærinde. Vi ønsker, at Mali kommer tilbage til demokrati og ikke er i hænderne på kupgeneralerne.

- Vi ønsker, at generalerne holder op med at entrere med russiske lejesoldater, så vi kan fortsætte kampen mod terrorgrupperne i Sahel, siger Jeppe Kofod.

 

--------- SPLIT ELEMENT ---------

For et år siden sagde Mette Frederiksen, at hun hadede politiske handlingsplaner. I denne uge har regeringen præsenteret to handlingsplaner. Hør, hvad der har ændret sig det sidste år i Ingen kommentarer herunder eller i din podcastapp.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
Tak til børnene for at give deres liv

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+