Danmarks 100 rigeste scorer 600.000 kroner hver

Nye tal fra Skatteministeret viser, at de 100 rigeste danskere kan få en årlig skattelettelse på 600.000 kroner, hvis regeringen kommer igennem med deres skatteudspil. Vælgerbedrag, lyder det fra Socialdemokratiet

De 100 rigeste danskere kan godt glæde sig over regeringens nye skattereform, hvis den bliver en realitet. Foto: Jacob Ehrbahn
De 100 rigeste danskere kan godt glæde sig over regeringens nye skattereform, hvis den bliver en realitet. Foto: Jacob Ehrbahn

Topdirektørere og Lamborghiniejere kan se frem til en klækkelig gave fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Det har ellers været statsministerens store plan, at det skulle være de lavtlønnede danskere, der skulle få mest ud af regeringens planlagte skattelettelser.

– Jeg prioriterer lettelser af skatten på den sidst tjente krone til den brede gruppe af nøglemedarbejdere, ikke til direktøren, der tjener flere millioner kroner om året, fortalte statsministeren sidste år på et pressemøde.

Men HK'eren, som statsministeren ynder at nævne, når han vil sænke skatten for de lavtlønnede i Danmark, må kigge langt efter skattelettelser.

De rige vinder

Helt nye tal fra skatteminister Karstens Laurtizens (V) lommeregner viser, at de 100 rigeste danskere kan se frem til at få en kæmpe skattelettelse på 600.000 kroner hver, hvis VLAK-regeringen får deres planlagte skattereform gennemført.

Men det er ikke kun de 100 rigeste, der nyder godt af skatteplanerne.

Ifølge ministeriets beregninger får de 500 rigeste danskere nemlig også råd til lidt ekstra julegaver. De kan nemlig slippe med at betale 320.000 kroner mindre i skat. Se også: Løkkes store bedrag: Millionæren ER den store vinder i skatteudspil

Se også: Løkkes store bedrag: Millionæren ER den store vinder i skatteudspil

Snyder vælgerne

Socialdemokratiets skatteordfører, Jesper Petersen, beskylder på baggrund af de nye tal statsministeren for regulært vælgerbedrag.

– Lars Løkke førte valgkamp på at gavne lavindkomster, men igen og igen foreslår regeringen tiltag, der gavner de mest velstillede grupper i Danmark, lyder det Jesper Petersen.

Selvom de rige betaler mest i skat, fordi de har de højeste lønninger, mener socialdemokratiets skatteordfører stadigvæk, at det uretfærdigt.

– Jeg mener, det er rimeligt og en god ting i Danmark, at de rigeste skuldre bærer de tungeste byrder. At vi bruger skatten til at uligheden ikke stikker af. Og der er jo altså rigtig mange måder at strikke en skattereform sammen på, siger skatteordføreren.

Helt skævt

De rigeste i samfundet kan altså se frem til at slippe billigere i skat. Det bekymrer professor og skatteekspert Bent Greve, der mener, at det er helt sævt.

– Når de aller rigeste 100 får så store skattelettelser, som de gør. Er det et udtryk for, at sådan en skattereform vil øge uligheden i det danske samfund, siger Bent Greve.

Han peger på, at de seneste mange års skattereformer har været med til at skabe en større ulighed i Danmark. Også selvom regeringen peger på, at der i bunden kommer de procentmæssigt største skattelettelser.

– Der er ingen tvivl om, at de beregninger der er kommet frem viser, at det er de rigeste, der får de største skattelettelser i regeringens skattereform. Ikke kun i procenter men også i kroner og ører, forklarer skatteeksperten.

***


V-skatteordfører: Det er meget svært

De 600.000 kroner i skattelettelse til de 100 rigeste danskere er ikke noget, som får Venstres skatteordfører Louise Schack Elholm er forbavset over.

- Det er meget svært at målrette det til de lavestlønnede, men det er det vi prøver med jobfradraget.

- Du kan gøre tallet op på 100 forskellige måder. Man kan sige, at vi gør alt, hvad vi kan for at få løftet i bunden. For os er det vigtigt, at det kan svare sig at arbejde, siger Louise Schack Elholm.

Hun mener ikke, at Venstre løber fra, hvad de lovede før valget.

- Du kan ikke undgå, at når man letter skatten i procent, som vi også gør, så dem der betaler mest vil også få mest, forklarer skatteordføreren.

Det er helt naturligt, at de rigeste også får mest ud af regeringens skattereform.

- Det vil typisk være sådan, at når du sænker en procent del i skatten, så vil dem der også betaler mest i kroner og ører, de vil også få den største lettelse, sådan er det, når man regner i procenter, forklarer Louise Schack Elholm.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen