Dansk bidrag til kamp mod IS koster 300 millioner kroner

Senere på året vil der være cirka 400 danske soldater indsat mod den militante bevægelse i Irak og Syrien

Følg Politik

Det kommer til at koste cirka 300 millioner kroner, når danske F-16-kampfly, specialstyrker og et transportfly sættes ind i kampen mod Islamisk Stat (IS).

Det fremgår af det beslutningsforslag, som skal førstebehandles i Folketinget fredag.

Tidligere på måneden fik Venstre-regeringen flertal til at udvide mandatet mod den militante bevægelse til at omfatte Syrien foruden Irak.

Det danske bidrag omfatter fire F-16-kampfly - samt tre i logistisk reserve - som indsættes i både Irak og Syrien fra sommeren 2016 og seks måneder frem.

Omkring 110 personer har med kampflybidraget at gøre, og omkostninger løber op i cirka 220 millioner kroner. Flyene skal anvendes til kampoperationer samt overvågning og informationsindsamling.

En specialstyrke på omkring 60 mand, som indledningsvist skal træne, rådgive og støtte irakiske styrker, skal udsendes i 12 måneder. Prisen bliver cirka 55 millioner kroner.

Et Hercules-transportfly indsættes i op til seks måneder. Det ventes at omfatte omkring 60 personer og kommer til at koste cirka 30 millioner kroner. Transportflyet skal primært anvendes som støtte til den internationale koalitions specialopgaver.

Dermed løber omkostningerne for det danske bidrag op i cirka 300 millioner kroner.

Danmark bidrager allerede med en mobil radar på Al Asad-luftbasen i Irak og Al Dhafra-luftbasen i De Forenede Arabiske Emirater, hvortil omkring 30 mand er afsat.

Desuden er der indsat omkring 120 personer til træning af de irakiske styrker på Al Asad-luftbasen. De har indtil videre uddannet 3500 irakiske soldater og samt 600 kurdiske peshmergaer.

Fra midten af 2016 vil der derfor være knap 400 danske soldater, inklusive piloter, specialstyrker og støttepersonel indsat mod den militante bevægelse i Irak og Syrien. Det er mere end en fordobling af den nuværende indsats i Irak.

Danmark har før bidraget med F-16-fly i kampen mod IS. I Irak var der indsat syv F-16-kampfly, og flyene havde hovedsæde i Kuwait, der grænser op til den sydlige del af Irak.

De blev dog trukket hjem i oktober 2015 efter et års mission på grund af nedslidt materiel og mandskab. Planen har hele tiden været at sende flyene ud igen.

I slutningen af sidste år fik Danmark en anmodning fra USA om yderligere hjælp i kampen mod IS. Også Frankrig har anmodet Danmark om at bidrage yderligere til koalitionens indsats.

Alle Folketingets partier minus Enhedslisten, SF og Alternativet støtter op om det danske bidrag.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Danmark for lille til store hemmeligheder?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+