Annonce:
Annonce:

Dansk delegation har besøgt børn i syriske lejre

Arbejdsgruppe afdækker, om børn i syriske lejre kan hjemtages uden deres mødre. 19. maj kommer konklusioner

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) vil ikke garantere, at børn med dansk tilknytning evakueres fra syriske fangelejre. (Arkivfoto) Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) vil ikke garantere, at børn med dansk tilknytning evakueres fra syriske fangelejre. (Arkivfoto) Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Politik

En dansk delegation har lørdag forladt det nordøstlige Syrien efter at have besøgt to fangelejre.

Det bekræfter udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i en skriftlig kommentar til Ritzau.

I de to lejre - al-Hol og al-Roj - sidder 19 børn, der enten er født af eller har tilknytning til danske eller tidligere danske statsborgere. De er børn af seks mødre.

I påsken meldte den danske regering ud, at en såkaldt taskforce, altså en arbejdsgruppe, skal finde løsninger til at få børn med dansk tilknytning i syriske fangelejre til Danmark. Uden deres forældre.

Jeppe kofod, Trine Bramsen og Nick Hækkerup kendte til PET's sikkerhedsvurdering af børnene i syrien i sommeren 2019.

Løsningsmodellerne fremlægges senest 19. maj i forbindelse med en offentlig høring.

Annonce:

- Jeg kan bekræfte, at en dansk delegation netop har besøgt lejrene i det nordøstlige Syrien som led i taskforcens arbejde.

- Taskforcens afdækning af, om og hvordan evakuering af de danske børn kan gennemføres, uden at deres forældre følger med, er fortsat i gang.

- Det er endnu for tidligt at drage nogen konklusioner på baggrund af besøget. Så snart resultatet af taskforcens arbejde ligger klar, vil vi indkalde Folketingets partier til konsultationer, siger Kofod i sin kommentar.

Den danske delegation har ifølge DR Nyheders kilder 'sandsynligvis' truffet alle kvinder med tilknytning til Danmark og deres sammenlagt ti børn i al-Roj-lejren. I al-Hol-lejren har man udelukkende besøgt lejrens kontor, skriver DR Nyheder.

Med i delegationen var der blandt andre repræsentanter fra Udenrigsministeriet, skriver DR Nyheder. Den ankom til Syrien i mandags.

Annonce:

Regeringen i Danmark har længe afvist at tage børn med dansk tilknytning, som sidder i syriske fangelejre, til Danmark. Trods pres fra Enhedslisten og de andre støttepartier, SF og De Radikale.

Flere af mødrene har til en række danske medier tidligere udtalt, at de ikke vil afgive deres børn. Desuden har flere juridiske eksperter vurderet, at en adskillelse kan stride imod menneskeretlige forpligtelser.

Fra regeringens side ønsker man ikke børnenes forældre til Danmark. Mødrene til børnene er rejst ned for at støtte den militante bevægelse Islamisk Stat (IS) og har dermed vendt Danmark ryggen, lyder det.

Journalist Jeppe Findalen fortæller om Ekstra Bladets afsløringer om børnene i Syrien.

Mens der i den politiske debat tales om 19 børn med dansk tilknytning, så står der i Politiets Efterretningstjenestes (PET) seneste rapport, at der i det nordøstlige Syrien opholder sig mindst 25 børn af personer udrejst fra Danmark.

Annonce:

PET skriver om forskellen, at 'PET løbende modtager nye oplysninger', der kan påvirke estimaterne. Samt at det er vanskeligt at indsamle oplysninger i et konfliktområde. Det kan 'samlet set' have indflydelse på, hvordan tallet bliver estimeret.

Enhedslisten har i øvrigt kaldt arbejdsgruppen for en syltekrukke. Støttepartiet er derfor ikke med i kredsen af partier, som var enige om at nedsætte den.

Det er SF og De Radikale til gengæld. Her mener man, at børnene kommer til Danmark.

Det kan Kofod dog ikke garantere, har han tidligere udtalt.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
LIGE NU
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Ekstra Bladet vil opfordre Jakob Ellemann til at holde sine løfter

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: