Dansk Erhverv: Regeringen feder offentlig sektor op

Vi har en af verdens største offentlige sektorer, som fedes op i stedet for at blive sat på skrump, lyder det

Mens tiltagene på erhvervssiden vil gøre det lettere at drive virksomhed, hvis Venstres bud på en ny finanslov bliver vedtaget uændret, er det bekymrende, at den offentlige sektor skal have endnu mere sul.

Det mener Dansk Erhverv i kølvandet på, at regeringen har fremlagt sit forslag til næste års finanslov.

- Vi har en af verdens største offentlige sektorer, men i stedet for at sende den på skrump lægges der nu op til at fede den yderligere op.

- Der er masser af muligheder for at gøre den offentlige sektor mindre og samtidig mere effektiv, og vi hjælper gerne til, siger Jens Klarskov, Dansk Erhvervs administrerende direktør, i en pressemeddelelse.

Regeringen vil ifølge finanslovsudspillet afskaffe NOx-afgiften, hvilket betyder afgiftslettelser på 240 millioner kroner.

Reklameafgiften annulleres også, før den overhovedet har nået at træde i kraft, hvilket svarer til en afgiftslettelse på 180 millioner kroner.

Desuden vil regeringen afsætte 150 millioner kroner årligt i perioden 2016 til 2019 til en vækstpakke, der skal bidrage til, at hele Danmark får del i opsvinget.

Men Dansk Erhverv stiller sig ikke tilfreds med de udmeldinger.

- Vi mener, at man bør genindføre kontanthjælpsloftet og forsørgerpligten. Vi mener også, at tiden er kommet til et opgør med de rent aldersbetingede støtteordninger. Ligesom vi er åbne for at indføre brugerbetaling på lægebesøg, siger Jens Klarskov.

Den borgerligt-liberale tænketank Cepos mener, at det er kritisabelt, at regeringen i sit forslag vil øge det offentlige forbrug.

- Det er positivt, at der gennemføres skattelettelser på cirka to milliarder kroner, og at skattestoppet efterleves. Jeg er dog meget kritisk over for boligjobordningen, som har en svag virkning på beskæftigelsen, og som forvrider forbruget, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen fra Cepos.