Dansk mode-gigant i problemer: Kvinder falder om på stribe

Tøj-giganten Bestseller får produceret tøj og sko hos leverandører i Cambodja, på flere af fabrikkerne falder de ansatte om, fordi arbejdsforholdene er horrible

Anders Holch Povlsen ejer Bestseller-koncernen. På billedet ses han til et formel-1 racerløb, hvor han er et kendt ansigt, da han har været stor sponsor for Kevin Magnussen i mange år. Foto: Jan Sommer
Anders Holch Povlsen ejer Bestseller-koncernen. På billedet ses han til et formel-1 racerløb, hvor han er et kendt ansigt, da han har været stor sponsor for Kevin Magnussen i mange år. Foto: Jan Sommer

Tøj-imperiet Bestseller har gjort Anders Holch Povlsen til milliardær. Og de mange millioner skal findes et sted.

Nu viser det sig, at Bestseller får syet en del af deres tøj under kummerlige forhold og til en sulteløn i Cambodja, det skriver netmediet Danwatch.

Tilbage i februar måned udbrød der en ildebrand på en af Bestsellers fabrikker i Cambodja. Fabrikken syer tøj til kvinde-mærket Vero Moda, som hænger på tøjstativer i mange danske byer.

Ulykken krævede ingen ofre, men dårlig sikkerhed og låste døre fik 40 til at kollapse.

- Da jeg vendte mig om, så jeg flammer og røg. Nogen trykkede på alarmknappen, og arbejderne løb ud. Men kort efter bad en fra administrationen os om at vende tilbage til arbejde, fordi de allerede havde slukket ilden, siger 30-årige Bopha, der er syerske på fabrikken til Danwatch.

Den 24 februar, helt præcist, sad flere hundrede syersker og knoklede med at sy tøj til den danske mode-gigant, da røg begyndte at sive op gennem gulvet på den store fabrik i Takeo provinsen i det sydlige Cambodja.

- Så vi gik ind igen, der var stadig røg og ild. Så vi løb ud igen, det skete tre eller fire gange. Alle var udmattede, og nogle faldt om og besvimede, siger Bopha til Danwatch og fortæller, at flere døre ind til produktionshallen var aflåste.

Besvimede
Panikken blandt syerskerne og generel udmattelse forårsagede, at 40 kvinder besvimede den dag ude foran fabrikken. En af dem var 18-årige Tomiko.

- Det sidste, jeg husker, er, at jeg løber mod udgangen. Jeg er sikker på, at jeg skal dø i branden. Så kollapser jeg, siger Tomiko, der kvalitetstjekker tøj på fabrikken til Danwatch.

De besvimede kvinder blev kørt på hospitalet, hvor de fik hjælp. Men der er ingen, der forklarer dem, hvordan de er havnet der, eller hvad der er sket, har flere af kvinderne forklaret.

- Nu har vi lavet brandøvelser
Fabrikken der laver tøj til Vero Moda lukkede produktionen for dagen, da der opstod panikstemning blandt arbejderne, og flere ikke kunne arbejde videre. Dagen efter skulle de igen sprøjte metervis ud af kjoler, nederdele og t-shirts, men igen kollapsede flere syersker.

- Jeg blev svimmel og fik hovedpine, og så blev jeg bange, jeg følte mig meget svag, så jeg fik en halv times pause til at blive bedre, før jeg arbejdede videre, siger Sohtia til Danwatch.

Ekstra Bladet har prøvet at få en kommentar fra Bestseller, de ønsker ikke at stille op til et interview, men henviser til en pressemeddelelse på deres hjemmeside.

Her skriver de, at de tilfældigvis havde en bæredygtigheds-repræsentant til stede samme dag som branden brød ud..

- Ilden opstod i en lille sektion af fabrikken, og evakueringen var under kontrol. Nogle af arbejderne besvimede og blev sendt til hospitalet for at få lavet et sundhedstjek, skriver Bestseller på deres hjemmeside.

Mode-imperiet bekræfter, at de samarbejder med op mod 40 producenter i Cambodja, hvor de får lavet både sko og tøj.

- Det er selvfølgelig uheldigt, når der sker uheld som dette, men vi har håndteret sagen, og vi har følgende lavet brandøvelser, skriver de videre i pressemeddelelsen.

Sulteløn
En normal dag for en syerske på en tøjfabrik i Cambodja starter allerede klokken 04.30 om morgenen.

Mange af arbejderne bor ude på landet og har langt til fabrikkerne, men de bliver samlet op af lastbiler, der kører dem den lange vej, som kan tage flere timer.

Overenskomster er ikke så udbredte på de kanter, i hver fald ikke sammenlignet med danske standarder.

En normal arbejdsdag varer ni timer, men med overarbejde løber den op på 11 timer seks gange om ugen. Det er ikke anset eller udbredt at gå hjem til tiden på fabrikkerne.

En gennemsnitsløn ligger på 1.400 kroner (210-220 $) om måneden for de fleste syersker, hvilket vil svare til, at mange får en timeløn på 5 kroner og 30 ører.

Bestseller ejer 16 brands, hvor de mest kendte er Jack&Jones, Vero Moda, Only og Selected. En anden dansk virksomhed, PWT Group, der står tøjmærker som TØJ/eksperten, Lindbergh og Bison får også produceret tøj i Cambodja.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

De står tilbage og ligner idioter