Dansk neger-debat om Obama rammer USA

Stort amerikansk nyhedsbureau har bragt historien om, at Søren Espersen har kaldt Barack Obama for 'neger'

Jeppe Kofod og Søren Espersen har været i infight om, hvad man skal kalde Barack Obama, og det har amerikanske medier nu fået nys om. (Arkivfotos: POLFOTO)
Jeppe Kofod og Søren Espersen har været i infight om, hvad man skal kalde Barack Obama, og det har amerikanske medier nu fået nys om. (Arkivfotos: POLFOTO)

'Dansk politiker, der kaldte Obama en 'neger' aflyser USA-tur'.

Sådan lyder overskriften i et telegram fra det USA-baserede internationale telegrambureau Associated Press.

Jeppe Kofod nægter at trække nigger-påstanden. Søren Espersen kalder til gengæld socialdemokraten for en ’led stodder’.
(Foto: Benjamin Kürstein/Janus Engel/Polfoto) Dansk politik Kofod står fast i 'nigger'-sag: Så må han droppe rejsen

Dermed har den højtflyvende debat herhjemme om Søren Espersens (DF) brug af ordet 'neger' i sammenhæng med den amerikanske præsident krydset atlanten og ramt indtil flere amerikanske medier, blandt andet det landsdækkende ABC News.

Nyheden har dog ikke ramt de amerikanske medier med den slagkraft, som det socialdemokratiske europaparlamentsmedlem Jeppe Kofod havde håbet på.

I et tweet skriver han nemlig på engelsk, at Espersen benyttede ordet 'nigger' om Obama, men i det engelsk-sprogede telegram er Espersens udtryk dog oversat til det knap så diskriminerende ord 'negro'.

I telegrammet står derfor blot, at 'Jeppe Kofod fra oppositions-partiet Socialdemokraterne tweetede, at Espersen havde brugt et endnu mere krænkende udtryk for afro-amerikaner.'

Søren Espersen frygter at blive sammenlignet med Ku Klux Klan, hvis han deltager i folketings-rejse til USA. (Foto: Benjamin Kürstein/Janus Engel/Polfoto) Dansk politik Espersen om nigger-tweet: Svarer til at kalde mig voldtægtsmand

Debatten startede, da Espersen i et interview med TV2 brugte ordet 'neger' i et interview om Dansk Folkepartis seneste kampagne. Da han siden blev konfronteret med brugen af netop det ord, forsvarede han sig med, at Obama var kendt som USA's første neger i præsidentembeddet.

Den efterfølgende debat medførte så Jeppe Kofods tweet, og det fik siden Søren Espersen til at melde afbud til Udenrigspolitisk Nævns rejse til Washington til september med den begrundelse, at turens formål ville blive overskygget af diskussionen af hans sprogbrug.

Søren Espersen (foto: Janus Engell) Dansk politik Espersen aflyser USA-rejse efter 'nigger'-tweet

Noget kunne dog tyde på, at de amerikanske medier foreløbig ikke er bidt på krogen i forhold til, at Espersen skulle have kaldt Obama for 'nigger'.

Jeppe Kofod har i et senere tweet givet udtryk for, at oversættelsen af neger 'kan diskuteres', men at han fastholder budskabet i hans første tweet.

Assossiated Press er tilknyttet til over 1700 trykte medier og 5000 tv- og radiostationer verden over, hvoraf hovedparten er i USA.

421 kommentarer
Vis kommentarer