Danske EU-politikere raser: Latterligste rejsecirkus til dato

Danske EU-politikere er forargede over Europa-Parlamentets samling i Strasbourg i denne uge

Christel Schaldemose (S) og Anders Vistisen (DF). Foto: Jan Unger og Mogens Flindt
Christel Schaldemose (S) og Anders Vistisen (DF). Foto: Jan Unger og Mogens Flindt

Der er åbenbart ingen problemer at lovgive om for EU-politikerne. I hvert fald har store dele af denne uges plenarsamling i Strasbourg været aflyst i et yderst tyndbenet program.

Faktisk har programmet været det latterligste i mands minde for det månedlige rejsecirkus frem og tilbage mellem Bruxelles og afstemningerne i Strasbourg,  lyder kritikken fra medlemmer af Europa-Parlamentet hos både Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti.

Det sker, efter Europa-Parlamentets 751 medlemmer og alt deres habengut igen-igen skulle fragtes 435 kilometer fra Bruxelles til den franske by Strasbourg, hvor selve afstemningerne om EU-lovgivningen finder sted en gang om måneden.

Christel Schaldemose, medlem af Europa-Parlamentet for de ellers EU-positive Socialdemokrater, langer kraftigt ud efter rejsecirkuset, som hun mener har nået nye højder i denne uge.

- I mine otte år i Europa-Parlamentet har jeg aldrig oplevet en tyndere dagsorden end den, vi skulle igennem i denne uge. Vi har ikke lavet noget i denne uge, som man ikke kunne have klaret på en enkelt dag i Bruxelles, siger Christel Schaldemose til Ekstra Bladet.

Alligevel blev hele parlamentet, som reglerne byder, revet op med rod og flyttet til Strasbourg.

Generel latterliggørelse

Det skete som altid med dertilhørende hotelovernatninger og ekstratog, på trods af at hele onsdagens program blev aflyst, mens der kun var småting på programmet tirsdag og torsdag, hvor visse punkter blev lagt sent på dagen, så politikerne var tvunget til at opholde sig i Strasbourg i fire dage.

- Jeg er tilhænger af et stærkt EU. Jeg mener faktisk, at vi i EU kan gøre rigtig meget godt for både danskere og alle andre indbyggere i EU. Netop derfor ærgrer det mig ekstra meget, når jeg så er vidne til et pengespild, tidsspilde og generel latterliggørelse af hele EU-systemet, som jeg oplever i denne uge, siger hun og opfordrer Europa-Parlamentet til at have indset allerede før jul, at der simpelthen ikke ville være kød nok på programmet til at samle de 751 politikere samt deres assistenter, ringbind og kontorartikler til fire dages samling i Strasbourg.

- Det burde være muligt, når man i midten af december kunne se, at programmet ville være så blodfattigt, som det er, at man så havde droppet eller i det mindste reduceret de fire dage i Strasbourg, siger Christel Schaldemose.

En gang om måneden flyttes alle dokumenter fra Bruxelles til Strasbourg. (Foto: AP/Thierry Charlier) Meninger Horribelt pengespild Lederen Rejsende vanvid

Socialdemokraternes politiske modstandere i Europa-Parlamentet fra Dansk Folkeparti er helt enige og er også særligt pikerede over situationen i denne uges samling, siger partitets nyvalgte medlem, Anders Vistisen.

- I og for sig er det positivt, at Europa-Parlamentet ikke har mere at lave i denne uge, for det betyder, at der er større sandsynlighed for, at EU-Kommissionen ikke prøver at få vedtaget flere tåbelige forslag, siger Anders Vistisen til Ekstra Bladet.

- Når det er sagt, er det fuldstændig vanvittigt, at vi er i Strasbourg i denne uge. Det viser, hvor åndssvag EU’s system er, og vi kunne have brugt tiden langt bedre, hvis vi bare var blevet i Bruxelles, hvor vi f.eks kunne have haft udvalgsarbejde, siger Vistisen og understreger, at DF - på linje med flere andre danske partier herunder Socialdemokraterne – arbejder på at nedlægge EU’s mangeårige rejsecirkus.

Europa-Parlamentets udvalg for konstitutionelle anliggender har flere gange diskuteret mulighederne for at stoppe eller begrænse rejseriet mellem Belgien og Strasbourgt, der hvert år koster i omegnen af 1 mia. kroner. Indtil videre er det dog blevet bremset af franskmændene, der har stor økonomisk såvel som symbolsk værdi af parlamentets samlinger i Strasbourg.

- Man skal huske, at det koster kassen at flytte alle politikere og embedsmænd til Strasbourg. Hotelpriserne f.eks. er 100-200 pct. højere i den uge, hvor vi er her end normale uger, og det er fuldstændig unødvendigt at bruge de ekstra penge på at flytte hele. Næste år bliver det endnu dyrere for borgerne, fordi administrationen i EU vil have, at vi skal være fem dage i Strasbourg mod kun fire dage i dag, slutter Anders Vistisen.

Politik Undersøgelse: Flest vil have ét hjem til EU-Parlamentet

Dansk politik Afgående dansk parlamentariker: EU's flyttecirkus tærer

En gang om måneden flyttes alle dokumenter fra Bruxelles til Strasbourg. (Foto: AP/Thierry Charlier) Meninger Horribelt pengespild

0 kommentarer
Vis kommentarer