Danske politikere besøger udskældt flygtningelejr i Australien

I weekenden drager dele af Udlændinge- og Integrationsudvalget af sted mod stillehavsøen Nauru, hvor Australiens flygtninge er indlogeret. Flygtningelejren har fået hård kri­tik efter sager om bør­ne­mis­hand­ling og seksu­elt mis­brug

Mænd barberer og vasker sig i flygtningelejren på Nauru Foto: AP
Mænd barberer og vasker sig i flygtningelejren på Nauru Foto: AP
Følg Politik

En fjerntliggende stillehavsø langt fra civilisationen lyder umiddelbart som opskriften på en afslappende paradisferie. I Australien er det i stedet blevet løsningen på landets flygtningeproblemer.

Austra­lien beta­ler stil­le­havs­sta­ten Nauru for at ind­lo­gere de asylan­sø­gere, der søger mod Austra­lien, og på lørdag drager en dansk delegation bestående af medlemmer fra Udlændinge- og Integrationsudvalget på studietur til Nauru.

Det oplyser Radio 24syv.

Ifølge radioens oplysninger er det for­mand for udval­get, Mar­tin Hen­rik­sen (DF), som skal af sted i en uge sam­men med Marcus Knuth (V), Simon Emil Ammitzbøll (LA), Dan Jør­gen­sen (S), Jacob Mark (SF) og Johanne Schmidt-Nielsen (Ø).

For nyligt afslørede The Guardian, at asylansøgerne siden 2012 er blevet indlogeret på centre under kritisable forhold, og hvor sager om børnemishandling, overgreb og seksuelt misbrug er blevet hverdag.

Tid­li­gere på året satte to fru­stre­rede asylan­sø­gere ild til sig selv. I det ene til­fælde satte en 23-årig mand fra Iran ild til sig selv foran en FN-delegation, der inspi­ce­rede lej­ren, og han døde efter­føl­gende af sine brandsår.

Forholdene har efterfølgende fået hård kritik af FN og Amnesty.

DF: Fornuftig model
Dansk Fol­ke­par­tis inte­gra­tions­ord­fø­rer og for­mand for Udlæn­dinge,- Integrations- og Boli­g­ud­val­get Mar­tin Hen­rik­sen udtalte i for­å­ret, at den austral­ske model vir­ker 'for­nuf­tig', og par­tiet har tid­li­gere fore­slået, at Dan­mark opret­ter og dri­ver flygt­nin­ge­lejre i f.eks. Kenya eller i Grøn­land.

Han ønsker ikke at kommentere turen over for Ekstra Bladet.

Johanne Schmidt-Nielsen understreger i en sms til Ekstra Bladet, at turen ikke er en blåstempling af modellen fra Enhedslistens side.

- Turen til Australien har været planlagt i i hvert fald et halvt år. Formålet er at se på den australske model, hvor bådflygtninge fragtes til østater langt ude i Stillehavet. Østater, der betales for opgaven af Australien. Østaterne er fattige og meget afhængige af støtten fra Australien og voldsomt kritiseret for menneskerettighedskrænkelser.

- I Enhedslisten er vi selvsagt dybt uenige i denne model. Hvorimod Dansk Folkeparti jo ofte har henvist til den australske model som et eksempel til efterfølgelse. For mig er formålet med turen at stille kritiske spørgsmål, og jeg har derfor også bedt om, at menneskerettighedsorganisationer og kritikere af modellen kommer på programmet, skriver Johanne Schmidt-Nielsen beskeden.

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra de øvrige deltagere, men de er ikke vendt tilbage på avisens henvendelser.

Liberal Alliances pressechef, Katrine Hertz, oplyser til Ekstra Bladet, at Simon Emil Ammitzbøll ikke deltager i turen. Det skyldes, at hans ægtemand, Henning Olsen, gik bort fredag.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Den danske model er i fare, hvis ikke en masse tyk beton fjernes

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind