Danske politikere fordømmer skattesvindel

Skattesvindlere skal ikke suge kroner fra statskassen fra Panama, siger skatteordfører Brian Mikkelsen (K)

Brian Mikkelsen er skatteordfører i Konservative (Foto: Jens Dresling)
Brian Mikkelsen er skatteordfører i Konservative (Foto: Jens Dresling)

Der skal straks sættes et stop for, at rige danskere og selskaber laver skattesvindel gennem selskabet Mossack Fonseca i Panama, som beskrevet af DR søndag i "Det store skattelæk", der bygger på et massivt læk til talrige internationale medier.

Det kræver De Konservatives skatteordfører, Brian Mikkelsen.

- Det er røveri ved højlys dag. Hårdtarbejdende danskere bliver jo snydt af, at nogle selskaber og privatpersoner flytter penge til fiktive selskaber i Panama. Det er dybt chokerende, siger Brian Mikkelsen.

Han vil dels styrke det internationale samarbejde for at stoppe skattesvindel i Panama, dels styrke skattekontrolloven i Danmark.

- Man skal have et bedre internationalt samarbejde, så man kan presse Panama. Selskaber får lov at fungere på stråmandsplan som fiktive selskaber. Man må presse Panama meget mere - diplomatisk og økonomisk, siger Brian Mikkelsen.

- Herhjemme kan vi stramme skattekontrolloven. Så man ikke bare kan flytte penge ud af Danmark uden at betale skat.

(Foto: Polfoto) Samfund Nordea afviser at have hjulpet med skattesnyd

SF og EL med på vognen
Nordea og Jysk Bank afviste i "Det store skattelæk", at de hjælper danskere eller selskaber med skattesnyd i Panama. Nordea oplyser, at banken i 2009 stoppede den praksis, mens Jyske Bank totalt afviser at være involveret.

SF og Enhedslisten vil straffe Nordea og Jyske Bank, hvis de har hjulpet rige danskere med skattesvindel gennem selskabet Mossack Fonseca i Panama. Det beskrev DR i "Det store skattelæk", som bygger på et massivt læk til mange internationale medier.

Enhedslistens skatteordfører, Rune Lund, kræver skattetransaktioner til Panama stoppet, og at banker, som er medskyldige i skattesnyd, skal betale tabt skatteindtægt.

Foto: Colourbox Samfund Dokumenter: Nordea står bag skattelyselskaber

Rune Lund ser gerne, at banker, revisorer og advokater straffes som i 90'ernes sager om selskabstømmere.

- Min klare forventning er, at man kan følge lovgivningen fra de tidligere selskabstømmersager og dermed pålægge bankerne at samle regningen op for den skatteunddragelse, de har medvirket til, siger Rune Lund i en pressemeddelelse.

Ifølge Rune Lund tyder Nationalbankens tal på, at knap 130 milliarder kroner, som kunne beskattes i Danmark, er i skattely.

SF's finansordfører, Jonas Dahl, vil også straffe skyldige banker og revisorer.

- Hvis Nordea og Jyske Bank har medvirket til at snyde det offentlige for mange millioner kroner, så er det klart, at det offentlige bør stoppe samarbejdet med de to banker øjeblikkeligt, siger Jonas Dahl i en pressemeddelelse.

Han mener, at der er en stor gråzone i skattelovgivningen, så danskere måske lovligt kan spekulere igennem Panama.

- Jeg mener, at Skat bør gennemgå det lækkede materiale med en lup, for det her er simpelthen så vigtigt, at det kræver dansk, såvel som global handling, siger Jonas Dahl.

Her ses den russiske præsident Vladimir Putin i selskab med vennen Sergei Roldugin (tv). Foto: Topfoto Samfund 13 milliarder kroner i skattely spores til Putin

Samråd med ministeren
Enhedslisten kalder skatteminister Karsten Lauritzen (V) i samråd. Han skal forklare, om han vil sagsøge personer, selskaber og banker for skattesnyd.

- Beskatning af de milliarder af kroner, der findes i skattely, kunne bruges til bedre sygehuse, mere forskning og billigere offentlig transport, siger Rune Lund.

Socialdemokraterne vil nu også have ministeren i samråd om problematikken.

I alt 109 medier fra 76 lande, herunder Politiken og DR, har gennemgået de mange lækkede dokumenter fra Mossack Fonseca. Lækagen indeholder e-mails, diverse virksomhedsdokumenter og fuldmagter.

Adgang til Panama-papirer

Ekstra Bladet har ikke haft mulighed for at undersøge de 11,5 millioner interne dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama i skattely-skandalen.

Dokumenterne er lækket til 109 medier fra 76 lande i organisationen International Consortium of Investigative Journalists, hvor Ekstra Bladet ikke er medlem.

Danmarks Radio og Politiken er medlem af organisationen, og de har som de eneste danske medier haft mulighed for at undersøge omfang og kontekst for en dansk kobling til den internationale skattely-skandale.

118 kommentarer
Vis kommentarer