Efter meget lange forhandlinger lykkedes det eurolande at blive enige med Grækenland om en aftale, der sikrer, at landet fortsat kan forblive i euro-samarbejdet.
Tidligere på dagen forklarede finansminister Claus Hjorth Frederiksen (V), at han glæder sig over den nye aftale.
- Aftalen gør det muligt for Grækenland at blive i euroen og få et nyt lån fra eurolandene, hvis grækerne i de kommende dage får sat tilstrækkelig gang i de nødvendige reformer derhjemme, siger Claus Hjort Frederiksen til Ritzau.
Men det er ikke alle partier, som er glad for aftalen. Hos Enhedslisten havde man håbet på, at Grækenlands regering havde sagt stop for EU's nedskæringspolitik. Den græske regeringen har nemlig indvilget i at gennemføre en række markante reformer inden onsdag.
Ville skride fra forhandlinger: Merkel og Tsipras sat på plads
Ryggen mod muren
Enhedslistens EU-ordfører, Søren Søndergaard, kalder aftalen for 'et nederlag for den græske befolkning'.
- Den fattigste del af befolkningen vil gå endnu hårdere tider i møde. Der er mange familier, der lever af forældrenes lille pension. Hvis den pension bliver mindre, eller folk får frataget pensionen, så mister hele storfamilien deres eksistensgrundlag, siger partiets EU-ordfører, Søren Søndergaard.
Han er klar over, at der også vil være en række konsekvenser for grækerne, hvis den græske regering træder ud af euro-samarbejdet.
- Selvfølgelig. Der er ikke nogle gode løsninger på nuværende tidspunkt. Men med de korrupte regimer, som EU har holdt liv i mange år, så er det klart, at man nu står med ryggen mod muren, siger Søren Søndergaard.
- Aftalen giver meget, meget dårlige muligheder for demokratiet. Altså om det så handler om, hvorvidt der skal være søndagsåbning i Grækenland, så skal det kraftedeme besluttes i EU, siger Enhedslistens ordfører.
DF: De må selv finde ud af det
Regeringens støtteparti Dansk Folkeparti mener også, at Grækenland havde været bedre tjent med at forlade valuta-samarbejdet.
- Grækenlands løsning er at træde ud af euroen. Så har de en mulighed for at få genoprettet deres økonomi, siger han.
Han tror ikke, at Grækenlands økonomiske problemer forsvinder, hvis de forlader valuta-samarbejdet, men vurderer, at landet ville overleve krisen.
- Der er mange, der betragter euroen som, det der skal være redningen, men jeg betragter det som, det der tynger. Landet vil kunne komme ud af problemerne, hvis de forlod samarbejdet. Det tror jeg ikke, at man kan nu. De har før fundet ud af det selv. De gøre det på deres måde, siger han.
Se også: Professor: Græsk regering står over for kollaps
K: Generøse tyskere
Heller ikke De Konservative jubler over den nye aftale på trods af, at partiets EU-ordfører, Rasmus Jarlov, har svært ved at vurdere, om Grækenland burde have forladt euroen.
- Hvis jeg var græsk politiker, så ville jeg overveje, om det ikke var bedre at træde ud af euro-samarbejdet, fordi det er tydeligt, at de ikke trives i det, og deres økonomi er ude af takt med resten af Europas. De har meget svært ved at indse, at man skal tilbagebetale penge, man har lånt, siger Rasmus Jarlov.
- Jeg synes, at EU har strukket sig meget langt for at hjælpe Grækenland. Jeg er ikke sikker på, hvis jeg havde været tysk politiker, at jeg ville synes, at det var en god ide at smide flere penge efter dem. Det er deres valg, men jeg synes, at de (tyskerne red.) har været meget generøse overfor Grækenland, siger han.
Analytiker: Reformer transformerer Grækenland totalt
Hos den græske leder Alexis Tsipras var humøret til gengæld højt efter mandagens aftale. Se interview med ham her.
Der skete en fejl under valideringen af din bruger.
Gå til Min profil eller prøv igen senere.