Danske politikere ser skatteforslag som første skridt

EU's forslag er en god start, men indsatsen mod skattely kan blive mere vidtrækkende, mener Jeppe Kofod (S)

Det er et godt første skridt, at EU-Kommissionen vil modarbejde skattely og hvidvask med åbne skattetal for store virksomheder i EU.

Så langt er danske Europaparlamentarikere fra Venstre og Socialdemokratiet enige.

- Det er tiltrængt, for der er brug for en fælles indsats på det her område. Det er helt tydeligt, at hvis man skal bekæmpe skattesnyd, som i sin natur er grænseoverskridende, så skal der også fælles løsninger og grænseoverskridende samarbejde til, siger Morten Løkkegaard (V).

Jeppe Kofod (S), der har arbejdet med skatteområdet i parlamentet, vil dog gerne se en mere vidtgående indsats.

EU-Kommissionen foreslår, at alle større firmaer, der driver forretning i EU, årligt skal fremlægge detaljer om indtjening og skat land for land. Men det gælder kun for EU og lande, som EU betegner som skattely - alle andre kan samles i én kategori.

- Det glæder mig, at multinationale selskaber skal rapportere deres aktiviteter i skattely. Men jeg vil gerne gå endnu længere. Vi skal have fuld indsigt, og vi skal sikre, at det her krav gælder alle lande. Ikke kun i EU og i visse skattely, siger Jeppe Kofod.

Samme ønske kommer fra SF's medlem af Europaparlamentet, Margrete Auken.

- Hvis ikke virksomhederne skal oplyse, i hvilke specifikke lande uden for EU de har omsætning, ansatte og eventuelt gunstige skattevilkår, når vi jo ingen vegne. Så er EU's skattesystem stadig hullet som en si, siger hun.

Hun foreslår også, at forslaget ser på mange flere virksomheder end kun dem med en omsætning over 5,6 milliarder kroner årligt - grænsen kunne sænkes til 300 millioner kroner, mener hun.

Venstre mener dog, at man skal holde fokus på de større fisk.

- Vi er meget optaget af, at de små virksomheder, som skal trække væksten, ikke bliver unødig belastet i vores iver for at få ram på de store skatteål. Det er fornuftigt med en grænse, der ikke belaster små- og mellemstore virksomheder, siger Morten Løkkegaard.

3 kommentarer
Vis kommentarer