Danske præster hælder til en rød regering

Forsker mener, at præster generelt støtter partier, som ønsker en økonomisk og social omfordeling af samfundet

Danske præster hælder til at stemme på partier i den røde blok ved det kommende valg til Folketinget.

Det viser en rundspørge blandt folkekirkens præster, som Kristeligt Dagblad har foretaget.

Blandt de præster, der har svaret, vil 46 procent sætte deres kryds hos et parti i rød blok. 22 procent støtter en borgerlig regering, mens 32 procent endnu ikke har besluttet sig.

Den store tilslutning til en regering anført af Socialdemokraterne kan skyldes flere ting, mener Anders Berg-Sørensen, lektor på Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet.

Han forsker i forholdet mellem politik og religion og peger blandt andet på grundlæggende kristne værdier som en forklaring på de venstreorienteredes popularitet blandt præsterne.

- Præsterne støtter partier, der ønsker en økonomisk og social omfordeling af samfundet. Det er præster, der har en kristen etisk holdning, som også er en social etisk holdning. De vil have en politik, der forsøger at bekæmpe ulighed og tager vare på de svage og udsatte. Det er klare værdispørgsmål, som betyder noget for disse præster, og her handler det også om integrations- og asylpolitikken, siger han til Kristeligt Dagblad.

Socialdemokraterne får i rundspørgen 21 procent af præsternes stemmer, mens SF følger efter med ni procent. Venstre ligger på syv procent, og det samme gør Radikale Venstre.

Ved lignende meningsmålinger i 2011 og 2007 var henholdsvis De Radikale og SF præsternes foretrukne parti.

Alle tallene skal ses på baggrund af, at næsten en tredjedel af præsterne som nævnt ikke har besluttet sig.

Der findes omkring 2000 præster i Danmark.

21 kommentarer
Vis kommentarer