Danske styrker udsættes for større fare i Syrien

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen bekræfter, at danske specialstyrker skal ud på meget farlig mission.

Foto: Tariq Mikkel Khan
Foto: Tariq Mikkel Khan

Det er allerede farligt, når danske specialstyrker opererer i Irak i kampen mod den militante bevægelse Islamisk Stat (IS). Men faren bliver kun større, når specialstyrkerne også må bevæge sig ind i Syrien.

Sådan er meldingen fra forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V), efter at et flertal i Folketinget bakker op om, at danske specialstyrker gerne må krydse grænsen til Syrien.

- Det betyder, at risikoen bliver lidt større, og det bliver farligere, det som vi taler om her, siger Claus Hjort Frederiksen.

- Men vi opererer i samarbejde med de irakiske styrker, og det er de irakiske styrker, som sammen med koalitionen planlægger tingene.

- Det er ikke sådan, at de danske specialoperationsstyrker er under kommando fra irakiske styrker. Vi samarbejder i disse situationer, og det foregår på en ordentlig, grundig og sober måde, siger forsvarsministeren.

Han minder om, at danske specialstyrker kan takke nej til at deltage i operationer, hvis de vurderer, at den for eksempel ikke er planlagt på tilfredsstillende vis.

De Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet er imod at sende specialstyrker ind i Syrien. Men VLAK-regeringen kan mønstre et flertal med Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti.

Det er den internationale koalition, som har henvendt sig og bedt Danmark give grønt lys til at have specialstyrker i Syrien. Det oplyser udenrigsminister Anders Samuelsen (LA).

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen kan ikke oplyse, hvor mange specialstyrker der skal indsættes, eller hvor det kommer til at foregå i Syrien.

I dag er der cirka 60 specialstyrker udsendt i Irak. De opererer fra Al Asad-luftbasen i Irak, hvor også et dansk kapacitetsopbygningsbidrag samt et radarbidrag er placeret.

6 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere