Dansker blandt Europas mest indflydelsesrige: - Jeg er jo bare en bonderøv fra Vestegnen

Mattias Tesfaye er på liste over de 28 europæiske politikere, der spås at forme Europa i det kommende år. Et kæmpe skulderklap, siger han selv

37-årige Mattias Tesfaye er blevet peget på som en af i alt 28 politikere, der kan 'skabe, ryste og flytte Europa' det kommende år. Foto: Ritzau Scanpix
37-årige Mattias Tesfaye er blevet peget på som en af i alt 28 politikere, der kan 'skabe, ryste og flytte Europa' det kommende år. Foto: Ritzau Scanpix

28 politikere, der kan 'skabe, ryste og flytte Europa' i 2019 er netop blevet udpeget af det politiske medie Politico.

På listen har Socialdemokratiets udlændinge- og integrationsordfører, Mattias Tesfaye, sneget sig ind som eneste dansker.

Ud over at blive udråbt som en af de 28 mest indflydelsesrige politikere er han tilmed tildelt en andenplads i underkategorien med 'disruptors' - altså, en der kan gå ind og vise nye veje til nye løsninger.

- Det er fint selskab, du er kommet i, Mattias. Hvad tænker du om det?

- Jeg håber da, at min mor er stolt. Og jeg er beæret. Det er et kæmpe skulderklap, forklarer Mattias Tesfaye til Ekstra Bladet.

- Kommer den fine udnævnelse til at betyde noget for dig?

- Nej, jeg fortsætter bare mit arbejde. Det betyder ikke noget - bortset fra at alle mulige mennesker tror, at jeg er mega magtfuld. Jeg er jo bare en bonderøv fra Vestegnen.

Fra venstre mod højre
På mange måder afspejler Vestegns-bonderøvens politiske vej den, som Danmark har taget den seneste årrække. En vej, hvor der primært kun svinges mod højre.

Mattias Tesfaye startede i politik som en 15-årig ildsjæl og medlem af den kommunistiske ungdomsgruppering Rød Ungdom, da han tog aktivt del i den daværende aarhusianske skraldemandskonflikt i vinteren 1995-1996. Siden blev han - under sin lærlingetid som murerlærling - en del af fagbevægelsen.

Han har siden bevæget sig hele turen fra de kommunistiske idealer i Rød Ungdom, over socialisme som medlem af Enhedslisten, inden blev en del af SF's landsledelse. Han udtrådte af SF i januar 2013, hvorefter han blev socialdemokrat.

Et skifte han dengang på Facebook begrundede således:

'Siden jeg stoppede som næstformand i SF, har jeg brugt tiden på at diskutere politik med gamle venner, familie og kolleger fra byggebranchen, og jeg er ikke i tvivl længere: Jeg er socialdemokrat, og har derfor meldt mig ud af SF og ind i Socialdemokratiet'.

'Havde sgu aldrig set en sort'
I dag er han udlændinge- og integrationsordfører - og dermed spydspidsen for partiets hårde og mere indvandrerkritiske linje, der kommer til at være en uundgåelig faktor i det kommende folketingsvalg.

- Politico begrunder blandt andet udnævnelsen med, at du og Socialdemokratiet er mere og mere indvandrerkritiske. Hvad tænker ud om det?

- Det er jo rigtig nok.

- Vi begrænser tilstrømningen til Danmark. Det er helt bevidst. Vi kan godt håndtere indvandring. Men det skal være i vores eget tempo, hvor vores samfund kan følge med.

- Hvad betyder 'i vores eget tempo'?

- At det ikke går hurtigere, end at integrationen kan følge med.

- Hvad tænker du så om, at indvandring - og politikken omkring det - er så afgørende for, hvordan hele nationer og deres borgere bliver opfattet udadtil?

- Da jeg blev født i 1981 (som søn af en etiopisk far og dansk mor, red.) havde kun en procent af befolkningen rødder i et ikke-vestligt land. Folk vendte sig om på gaden, når de så min far. De havde sgu aldrig set en sort mand før.

- I dag er det 10 procent af befolkningen, der har rødder i udlandet. Vi befinder os midt i en folkevandring. Selvfølgelig er det på toppen af den politiske dagsorden. Alt andet ville være mærkeligt.

Ansigt på indvandrerpolitikken
- Listen er en liste over mennesker med indflydelse i Europa. Hvor ser du, at du kan gøre en forskel i forhold til europæisk politik?

- Jeg tror måske, at det ikke handler så meget om mig. Det er mere et udtryk for, at vi danske socialdemokrater er kommet med et sammenhængende svar på en holdbar udlændingepolitik. Det interesserer mange i hele Europa.

- Som ordfører bliver jeg ansigtet på det.

- Du bliver udpeget som en indflydelsesrig 'disruptor'. Hvad lægger du i det?

- Det betragter jeg som et hæderstegn. Europas asylpolitik fungerer jo ikke. Alle leder efter nye svar.

På Politico-listens førsteplads er den italienske vicepremierminister Matteo Salvini, der med sine EU-skeptiske holdninger er blevet en torn i øjet på EU-systemet.

46 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere