Dansker i Tyrkiet: Moské bombet tæt på mig

Ekstra Bladet har talt med dansker, der oplevede nattens mislykkede kupforsøg i Tyrkiet

25-årige Kemal Yalcin er i øjeblikket fanget i Tyrkiet efter nattens kupforsøg. Privatfoto
25-årige Kemal Yalcin er i øjeblikket fanget i Tyrkiet efter nattens kupforsøg. Privatfoto
Følg Politik

- Min datter troede, det var fyrværkeri.

Sådan beskriver dansk-tyrkiske Kemal Yalcin sit fireårige barns reaktion, da dele af det tyrkiske militær natten til lørdag forsøgte at udføre et statskup ved hovedstaden Ankara og millionbyen Istanbul.

Den dansk-tyrkiske restauratør fra Kokkedal er i øjeblikket på ferie alene med sin datter i Gölbaşi ca. 20 kilometer syd for Ankara. Her oplevede den 25-årige i aftes og nat et sandt kaos, da de lokale moskeer fra minareterne kaldte alle på gaden for at stå imod kupforsøget.

- I alle højtalerne fra moskeerne blev der sagt, at man skulle gå på gaden for at vise, at alle står bag landet, siger Kemal Yalcin til Ekstra Bladet.

- Vi var også ude på gaderne. Først var der ingen, så var der rigtig mange mennesker, og det var ret vildt. Der blev også sprunget en moske i luften i nærheden af, hvor vi bor. En en af vores venner hernedefra er i koma lige nu, siger en berørt Kemal Yalcin, da Ekstra Bladet taler med ham morgenen efter kupforsøget.

- Det skete under eksplosionen ved moskeen. Vi ved ikke lige nu, hvordan det kommer til at gå ham.

Den unge restauratør har til morgen været på gaden for at danne sig et overblik over situationen efter nattens kaos. Af billeder han har sendt til Ekstra Bladet fra en bil, fremgår det, at det tyrkiske militær er massivt tilstede på gaderne i Gölbaşi.

Det tyrkiske parlament blev bombet under kupforsøget. Se ødelæggelserne her

Det tyrkiske militær er massivt tilstede på vejene efter nattens kupforsøg. (Foto: Kemal Yalcin)
Det tyrkiske militær er massivt tilstede på vejene efter nattens kupforsøg. (Foto: Kemal Yalcin)

Check-point nær Gölbasi, hvor Kemal Yalcin opholder sig. (Foto: Kemal Yalcin)
Check-point nær Gölbasi, hvor Kemal Yalcin opholder sig. (Foto: Kemal Yalcin)

Private med AK47
Kemal Yakcin forklarede tidligere Ekstra Bladet, at situationen i nat var præget af 'total panik, og jeg så grædende mennesker på gaden.'

Ifølge danskeren var der i Gölbaşi samlet et par tusinde mennesker for at protestere mod kupforsøget.

- Der var folk virkelig vrede. Hvis de civile havde fået fat i militæet, havde de slået dem ned. Der var også flere civile ude på gaden med AK47 (stormgeværer red.) Helt almindelige civile mennesker. Der tænkte jeg 'shit, hvad laver I?'

Vil hjem til Danmark
Det mislykkede kupforsøg har indtil videre kostet over 100 mennesker livet, mens langt over 1500 er såret. Ifølge Kemal Yalcin går livet i byen nær Ankara videre efter opstanden i dele af det tyrkiske militær. Men nattens oplevelser sidder i kroppen.

- Jeg ville sgu bare hjem i går. Jeg tænkte, hvorfor jeg overhovedet valgte at tage herned. Jeg har jo også et barn. Hun sprang op, hver gang der var en bombe, siger Kemal Yalcin og forklarer, at også det lokale politiakademi har været udsat for eksplosioner i nat.

- Man kunne hele tiden høre skud. Og der kom et kæmpe brag meget tæt på, hvor vi bor, da et F16-fly sprang en helikopter i luften, fortæller danskeren.

Kemal Yalcin fortæller, at han efter planen skulle have rejst videre fra Gölbaşi til de klassiske feriebyer ved Middelhavet. Nu forsøger den unge far imidlertid at komme tilbage til Danmark med sin datter.

- Jeg regner med, at vi tager hjem i morgen, hvis det kan lade sig gøre.

Ny diktator
Kemal Yalcin ser som mange af sine landsmænd ikke lyst på den politiske fremtid i Tyrkiet efter det fejlslagne kupforsøg.

- Vi har fået ny diktator. Og det er Erdogan. Nu har han endnu engang vundet og slået modstanden ned. Han kommer styrket ud af det her og tænker: 'Ingen kan få mig ned'.

- Det her skulle slet ikke være sket. Nu er det mislykkedes, og det er skidt for landet. Havde det lykkedes, var det endnu mere skidt for landet, siger Kemal Yalcin. Nu sidder han helt oppe på toppen og slår alle ned.

Gölbaşi nær hovedstaden Ankara, Tyrkiet:

OPDATERET 12.59:

Ekstra Bladet har talt med Kemal Yalcin lørdag middag. Her fortæller han, at tyrkisk militær er massivt tilstede ved området omkring politiakademiet og moskeen i Gölbaşi.

Den dansk-tyrkiske restauratør fortæller desuden, at han er på vej til det lokale hospital for at besøge sin ven, der ikke længere er i koma, men dog slemt tilredt efter nattens eksplosioner.

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind