Danskere fanget i 'regelhelvede': Nu er der nyt

Ekstra Bladet-effekten: Udlændinge- og integrationsministeren nedsætter særlig gruppe, som skal se reglerne for ægtefællesammenføring efter i sømmene

Det er tid til et serviceeftersyn af reglerne for ægtefællesammenføring, melder den ansvarlige minister på området nu.
Det er tid til et serviceeftersyn af reglerne for ægtefællesammenføring, melder den ansvarlige minister på området nu.
Følg Politik

Selv de kvikke farer fuldstændig vild i reglerne for ægtefællesammenføring.

Det erkendte udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i et interview i juni sidste år, efter at Ekstra Bladet over flere måneder havde bragt en lang række sager frem i lyset, hvor danske statsborgere var kommet i klemme i systemet.

Under interviewet åbnede ministeren for muligheden for at se reglerne på området efter i sømmene. Og nu er første skridt endelig taget.

Rammer reglerne skævt?
I en pressemeddelelse fra Udlændinge- og Integrationsministeriet lyder det således, at Mattias Tesfaye vil igangsætte et såkaldt serviceeftersyn af ægtefællesammenføringsreformen fra 2018.

Derfor vil han nedsætte en gruppe bestående af blandt andre juridiske eksperter og repræsentanter fra interesseorganisationer samt Udlændingenævnet og Udlændingestyrelsen.

Formålet er at afklare, om reglerne fungerer efter hensigten, eller om de rammer skævt.

- I den seneste tid har der været offentlig debat om konkrete sager, der giver anledning til at overveje, om reglerne virker efter hensigten, udtaler ministeren i pressemeddelelsen.

- På den baggrund har jeg besluttet at køre reglerne på værksted og gennemføre et serviceeftersyn, fortsætter han og understreger, at udlændingeloven skal være 'stram, men ikke skør'.

Artiklen fortsætter efter videoen ...

Sådan lød det, da Mattias Tesfaye i sommeren 2021 endelig indvilligede i at lave interview om lovgivningen.

Utallige sager
Som nævnt har Ekstra Bladet over en længere periode lagt fokus på reglerne under temaet 'danskernes umulige kærlighed'.

Vi har blandt andet fortalt historien om homoseksuelle Vlada, der blev udvist til Rusland, fordi hun og hendes hustru boede gratis i en vens lejlighed.

Eller om pæredanske Bjarne, hvis hustru blev smidt ud, fordi der var en fejl i hans eksamensbevis fra folkeskolen, og det dermed ikke var bevist, at han selvsagt godt kan tale dansk.

Eller Lasse og Mila, for hvem selv 2200 siders dokumentation ikke var nok til at slippe gennem nåleøjet.

Ekstra Bladet afdækkede desuden, hvordan de danske myndigheder havde begået en alvorlig fejl, som førte til, at en familie, der havde søgt om ægtefællesammenføring, blev holdt adskilt i fire år.

En fejl, som myndighederne efterfølgende skyndte sig at få rettet op på, så familien i dag har fået lov til at bo sammen i Aarhus. 

Interessentgruppen forventes at komme til at bestå af blandt andre repræsentanter fra Advokatrådet, Danes Worldwide, Foreningen af Udlændingeretsadvokater, Institut for Menneskerettigheder, Ægteskab Uden Grænser, Kommunernes Landsforening (KL) samt Udlændingenævnet og Udlændingestyrelsen.

Her kan du få et overblik over nogle de mange historier om reglerne for familiesammenføring og opholdstilladelse:

Læs flere historier her

Her er et uddrag af, hvad Ekstra Bladet mere har skrevet om reglerne for familiesammenføring og opholdstilladelser og de danskere, som de rammer:

Sendt hjem - Jeg er hadet i mit eget land

26. april forlod russiske Vlada Shadots Danmark og sin danske hustru, fordi parret fik afslag på familiesammenføring på grund af en detalje om deres boligforhold.

Foto: Emil Agerskov
Foto: Emil Agerskov
 

Carsten har fået nok af stramme regler: Farvel, Danmark!

39 lønsedler og 23 andre dokumenter var ikke bevis nok for, at Carsten Würtz har boet og arbejdet i Spanien. Derfor må han ikke få sin kone til Danmark, og nu har han taget konsekvensen og har forladt landet.

Foto: Emil Agerskov
Foto: Emil Agerskov
 

Kobberbryllup på midlertidigt ophold: Hvorfor vender Danmark os ryggen?

Henrik og Sujitra har i årevis kæmpet for permanent opholdstilladelse til Sujitra. De oplever, at reglerne hele tiden ændres og strammes, så det bliver praktisk talt umuligt at opnå.

Foto: Emil Agerskov
Foto: Emil Agerskov
 

De gjorde alt rigtigt - men det føltes som 12 måneders straf

Selvom det lykkedes Camilla og John at blive familiesammenført i Danmark, oplevede de reglerne som umenneskelige og skadelige for Johns integration.

Foto: Anders Brohus
Foto: Anders Brohus

2200 papirer var ikke bevis nok: Jeg er rystet i min grundvold

2200 siders dokumentation var ikke nok til at bevise Lasse og Milas samliv og ophold i Sverige. Det tog dem to år at få myndighederne til at omgøre deres sag.

Foto: Jonas Olufson
Foto: Jonas Olufson

Bjarne blev afvist: Kan ikke bevise at han kan dansk

Bjarne Toft Jakobsen er født og opvokset i Danmark. Men Bjarne kan ikke bevise, at han kan dansk, og derfor må hans kone ikke få opholdstilladelse.

Foto: Tim Kildeborg Jensen
Foto: Tim Kildeborg Jensen

Politikernes dilemma: Kan godt se det er håbløst, men ...

S og LA kan sagtens høre, at Bjarne kan tale dansk - uden at skulle se hans 39 år gamle danskkarakterer. De medgiver, at lovgivningen sætter ham i en håbløs situation.

Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Cady ville bidrage til Danmark - og det fik hende smidt ud

I sin ansøgning om opholdstilladelse lagde amerikanske Cady vægt på, at hun ønskede at være sammen med sin danske kæreste, lære sproget og bidrage til det danske samfund. Det skulle hun aldrig have gjort.

Privatfoto
Privatfoto

Jonas' umulige valg: - Det er noget svineri

På grund af reglerne om familiesammenføring føler Jonas Milner sig nødsaget til at flytte til Sverige, hvis han vil være tæt på sin alvorligt syge far og samtidig kunne være sammen med sin brasilianske kæreste.

Privatfoto
Privatfoto
 

Frygten overskyggede alt - men efter 13 år lykkedes det

Efter 13 år i Danmark har Abdiarti Andersen endelig fået permanent opholdstilladelse. Men vejen dertil var lang og hård.

Foto: Anders Brohus
Foto: Anders Brohus

Fejl splittede familie i fire år

Danske Zahra Rezai har i årevis kæmpet for at få sin mand til Danmark. Efter at Ekstra Bladet gik ind i sagen, har det vist sig, at afslagene, parret har fået, skyldes en alvorlig fejl begået af myndighederne.

Foto: Anita Graversen
Foto: Anita Graversen

Tordner mod regler: Hænger ikke sammen

- Dengang Mattias Tesfaye blev minister, sagde han, at for at kunne forsvare udlændingepolitikken, så skal man også kunne forklare den. Og jeg synes ærlig talt, at der er mange ting i de her regler, vi ikke kan forklare, siger Rosa Lund (EL) om reglerne for familiesammenføring.

Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Minister indrømmer: Ja, de er mønsterborgere

Danske statsborgeres ægtefæller udgør ikke noget integrationsproblem for Danmark, medgiver Mattias Tesfaye på et samråd (S).

Foto: Aleksander Klug
Foto: Aleksander Klug

Bjarne til minister: Du ringer bare!

Bjarne er harm over, at politikerne tager så let på de regler, der har adskilt ham fra hans kone. De mener nemlig, at han 'relativt let' kan få en ny danskprøve. Men det er han ikke enig i.

- Hvis det var så nemt, havde jeg jo bare gjort det, tordner Bjarne Toft Jakobsen.

Foto: Tim Kildeborg Jensen
Foto: Tim Kildeborg Jensen
 

Indrømmer: Selv de kvikke farer fuldstændig vild

Der er brug for bedre vejledning til familier, der søger familiesammenføring i Danmark, så de ikke 'farer vild i reglerne'. Det erkender udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i et interview med Ekstra Bladet.

Foto: Linda Johansen
Foto: Linda Johansen

Minister om udlændinge: De kan bare stille kegler op

Danskeres udenlandske ægtefæller må ikke arbejde, udføre frivilligt arbejde eller gå på sprogskole i Danmark, mens deres ansøgning behandles. Det er, mener integrationsministeren, helt fornuftigt.

Foto: Linda Johansen
Foto: Linda Johansen

Hjem til Aarhus: Familie forenet efter fejl

Ekstra Bladet var med i lufthavnen, da Hossain Ahmadi blev forenet med sin kone og søn, efter at vi havde afdækket den alvorlige fejl, der havde holdt dem adskilt i fire år.

Foto: Linda Johansen
Foto: Linda Johansen

Ekstra Bladet opdagede alvorlig fejl: Nu må Hossain bo i Danmark

Historien endte lykkeligt for parret, da Hossain Ahmadi få måneder efter fik opholdstilladelse i Danmark.

Foto: Henning Hjorth
Foto: Henning Hjorth
 

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Smelter Dansk Folkeparti sammen i weekenden? Det mener Joachim B. Olsen i Ekstra Bladets podcast Ingen kommentarer. Hør den herunder eller i din podcastapp

Mere fra Ekstra Bladet+

Den danske model er i fare, hvis ikke en masse tyk beton fjernes

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+