Annonce:
Annonce:

Danskere i klemme i gak-regler: Hjælpen kommer til foråret

Danskernes umulige kærlighed: Selvom regeringen er enige om, at reglerne for ægtefællesammenføring skal laves om, er der et år senere stadig intet sket

Den daværende S-regering meldte 14. januar sidste år ud, at man ville igangsætte et serviceeftersyn af reglerne for familiesammenføring. Foto: Tim Kildeborg Jensen
Den daværende S-regering meldte 14. januar sidste år ud, at man ville igangsætte et serviceeftersyn af reglerne for familiesammenføring. Foto: Tim Kildeborg Jensen
Annonce:
Følg Politik

Hvis man er dansker og har forelsket sig i en udlænding, kan man i dag fejre en noget nedslående årsdag.

I dag er det nemlig præcis et år siden, at den daværende S-regering forpligtede sig til at kulegrave reglerne for familiesammenføring og siden kom frem til, at reglerne skulle lempes, fordi de i mange tilfælde rammer skævt.

Regeringen har dog ikke ligefrem haft travlt; der er således stadig ikke blevet ændret så meget som et komma i loven.

Men nu sker der snart noget, forsikrer udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S). Han forventer således at have et lovforslag klar og sendt i høring til foråret.

- Vi er stadig i gang med at arbejde på at sikre, at vi kan lave lovgivningen om på den bedste måde. Hvis vi sænker danskkravet for meget, risikerer vi, at der kommer for mange hertil, som ikke er integreret godt nok.

Annonce:

- Men det, I sætter fingeren på, er, at det i dag rammer utilsigtet for både etniske danskere og folk med udenlandsk baggrund. Vi skal finde den rette balance, siger han.

- Indtil videre er der ikke sket noget. Der er gået et år. Er det godt nok?

- Jeg kan udmærket godt forstå, at folk er frustrerede over det. Selvfølgelig skal vi have det ud og i høring her i foråret, så folk ved, hvad der kommer til at gælde.

Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad (S) er 'ked af at høre', at danske Bjarne Toft Jakobsen planlægger at forlade Danmark til sommer for at slippe for gakgak-reglerne for familiesammenføring

Danskere i klemme: - Det er jeg ked af

Store konsekvenser
Ekstra Bladet har igen og igen kunnet dokumentere, at reglerne i mange tilfælde har alvorlige konsekvenser for lovlydige danskere og deres udenlandske ægtefæller, som ellers passer deres arbejde og liv i Danmark.

Det gælder eksempelvis pæredanske Bjarne, hvis hustru gennem 16 år ikke må være i Danmark. Han kan nemlig ikke bevise, at han kan dansk, fordi hans danskkarakterer mangler på hans eksamensbevis.

Annonce:

Eller danske Camilla, fillipinske Noel og deres søn Noah, der blev splittet på grund af kravet om, at man skal kunne lægge over 100.000 kroner til side for overhovedet at kunne søge familiesammenføring.

Ved begyndelsen af avisens dækning afviste flere af Folketingets partier at ville lempe på de strenge regler. Men piben har med tiden fået en anden lyd, og udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) erkendte siden, at reglerne måtte laves om.

Øverst på listen
I det nye regeringsgrundlag fremgår det således nu, at sprogkravet skal justeres, ligesom bankgarantien skal halveres. Men hvor det er meget konkret, at bankgarantien skal halveres fra de i dag cirka 110.000 kroner, ved Kaare Dybvad Bek ikke endnu, hvordan sprogkravet bliver justeret.

- Skal man frygte en meget bureaukratisk løsning?

Annonce:

- Det håber jeg ikke. Man kan jo sige, at familiesammenføring er jo bureaukratisk. Hvis man lavede en meget nem løsning, så ville man få rigtig mange hertil, hvor den herboende part ikke er godt nok integreret. Men kravet i dag er så åbenlyst for skrapt i nogle af de sager, I har haft fat i. Hvordan vi kan justere det, er vi ikke i mål med endnu.

- Så det er ikke sådan, at sagen samler støv?

- Nej. Det her er øverst på listen.

Danskernes umulige kærlighed

Her er et uddrag af, hvad Ekstra Bladet har skrevet om reglerne for familiesammenføring m.m.

Sendt hjem - Jeg er hadet i mit eget land: Russiske Vlada og danske Lene fik afslag på familiesammenføring på grund af en detalje om deres boligforhold. Trods Ruslands strenge syn på homoseksualitet mente de danske myndigheder ikke, at noget stod i vejen for, at parret kunne flytte dertil og være en familie.

Foto: Emil Agerskov
Foto: Emil Agerskov

Carsten har fået nok af stramme regler: Farvel, Danmark!: 39 lønsedler og 23 andre dokumenter var ikke bevis nok for, at Carsten har boet og arbejdet i Spanien. Han måtte ikke få sin kone til Danmark og tog konsekvensen og forlod landet.

Foto: Emil Agerskov
Foto: Emil Agerskov

De gjorde alt rigtigt - men det føltes som 12 måneders straf: Selvom det lykkedes Camilla og John at blive familiesammenført i Danmark, oplevede de reglerne som umenneskelige og skadelige for Johns integration.

Foto: Anders Brohus
Foto: Anders Brohus

Cady ville bidrage til Danmark - og det fik hende smidt ud: I sin ansøgning om opholdstilladelse lagde amerikanske Cady vægt på, at hun ønskede at være sammen med sin danske kæreste, lære sproget og bidrage til vores samfund. Det skulle hun aldrig have gjort.

Privatfoto
Privatfoto

2200 papirer var ikke bevis nok: Jeg er rystet i min grundvold Flere tusind siders dokumentation var ikke nok til at bevise Lasse og Milas samliv og ophold i Sverige. Det tog dem to år at få myndighederne til at omgøre deres sag.

Foto: Jonas Olufson
Foto: Jonas Olufson

Bjarne blev afvist: Kan ikke bevise, at han kan dansk: Bjarne er født og opvokset i Danmark. Men han kunne ikke få papir på, at han bestod danskeksamen i folkeskolen, og derfor måtte hans kone ikke få opholdstilladelse.

Foto: Tim Kildeborg Jensen
Foto: Tim Kildeborg Jensen

Minister indrømmer: Ja, de er mønsterborgere: Danske statsborgeres ægtefæller udgør ikke et integrationsproblem for Danmark, slog daværende udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) fast på et samråd i juni 2021, som han var indkaldt til på baggrund af Ekstra Bladets dækning.

Foto: Aleksander Klug
Foto: Aleksander Klug

Dansk topforsker fanget i 'regelhelvede': Nu har han forladt landet: Den danske topforsker Mads måtte forlade Danmark sammen med sin familie, da hans hustru fik afslag på opholdstilladelse, blandt andet fordi han ikke har afsluttet 1.g.

Foto: Kenneth Meyer
Foto: Kenneth Meyer

Fejl splittede familie i fire år: Danske Zahra kæmpede i årevis for at få sin mand til Danmark. Da Ekstra Bladet gik ind i sagen, viste det sig, at afslagene, parret har fået, skyldtes en alvorlig fejl begået af myndighederne.

Foto: Anita Graversen
Foto: Anita Graversen

Hjem til Aarhus: Familie forenet efter fejl: Ekstra Bladet var med i lufthavnen, da Hossain blev forenet med sin kone og søn, efter at vi havde afdækket den alvorlige fejl, der havde holdt familien adskilt i fire år. Få måneder efter fik parret endelig familiesammenføring.

Foto: Linda Johansen
Foto: Linda Johansen

Havde alt i Danmark: Så blev han smidt ud og politianmeldt: Fast arbejde, familie og topskat. Sean havde det hele, men myndighederne besluttede, at han skulle forlade Danmark, og kort efter politianmeldte de ham og hans hustru.

Foto: Anders Brohus
Foto: Anders Brohus

110.000 kr.: Camilla og Noel har ikke råd til at være en familie: Camillas kæreste og faderen til hendes barn måtte rejse tilbage til Filippinerne. Parret har nemlig ikke råd til at betale det tårnhøje beløb, der er nødvendigt, hvis man vil søge familiesammenføring i Danmark.

Foto: Per Rasmussen
Foto: Per Rasmussen

Egon fanget i gakgakregler: - Det er absurd: Egon har været i militæret, har hus og familie i Danmark og arbejder til daglig for Mærsk. Men han blev aldrig færdig med folkeskolen, og derfor kan han og hans kæreste ikke søge familiesammenføring.

Foto: Astrid Dalum
Foto: Astrid Dalum

Britiske Philip smidt ud efter brev-kaos: - Vanvid: Efter brexit skulle Philip Russel søge om lov til at blive i Danmark, men han søgte fire dage for sent. Brevene, der skulle informere om fristen, kom nemlig aldrig, så nu står Philip til at blive smidt ud af landet.

Foto: Jonas Olufson
Foto: Jonas Olufson

Bjarne har fået nok af politikernes regler: Farvel, Danmark!: Til trods for at dansk er hans modersmål, kunne Bjarne ikke bevise, at han kan sproget godt nok til, at han må leve her med sin kone. Nu har han besluttet sig for at forlade Danmark.

Foto: René Schütze
Foto: René Schütze
 

Rapport afslører: Hård kritik af reglerne: De danske regler for ægtefællesammenføring får massiv kritik i en rapport, som blev bestilt efter Ekstra Bladets dækning.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

De er mindre kriminelle end danskere: Udenlandske ægtefæller til danske statsborgere er mindre kriminelle end danskerne selv, viser opgørelse. Desuden er 97,7 procent af arbejdsstyrken i beskæftigelse.

Slår fast: Vi VIL ændre reglerne: Efter Ekstra Bladets afdækning ønsker et flertal i Folketinget nu at ændre reglerne for familiesammenføring, så færre danskere kommer i klemme, når de finder kærligheden i udlandet.

Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Løkke erkender: Ja, det var en fejl: Det var en fejl at stramme udlændingepolitikken så meget, som man gjorde, da Lars Løkke Rasmussen havde magten, erkender han.

Foto: Emil Agerskov
Foto: Emil Agerskov

Støjbergs gak-regler: Danskere i klemme må klare sig selv: Utallige helt almindelige danskere er kommet i klemme i regler, som Inger Støjberg lavede, da hun var minister. Men hun fortryder intet.

Foto: Ernst van Norde
Foto: Ernst van Norde

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Læs mere

Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Vi synes, Lars Løkke mangler skam i livet
rente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabat
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: