David Trads har givet Mette F. et problem

Partitoppen skal finde en kvinde til de nordsjællandske vælgere. Tidligere minister og folketingsmedlen efterlyser økonomisk støtte

Hvad gør en klog kvinde, når man mangler en kvinde. Det spørgsmål skal Mette Frederiksen og Socialdemokratiets hovedbestyrelse besvare. Foto: Henning Bagger/RitzauScanpix
Hvad gør en klog kvinde, når man mangler en kvinde. Det spørgsmål skal Mette Frederiksen og Socialdemokratiets hovedbestyrelse besvare. Foto: Henning Bagger/RitzauScanpix
Følg Politik

16-2.

Cifrene er ikke resultatet af en ulige kamp fra første runde i landspokalturneringen i fodbold.

Der er derimod tale om stemmetallene på det repræsentantskabsmøde, hvor debattøren David Trads forleden vandt kampen om Socialdemokratiets folketingskandidatur i Egedal-Furesø-kredsen over modkandidaten Matilde Powers.

Men selvom manden med de mange meninger cruisede til sejren, så efterlader hans opstilling til Folketinget Socialdemokratiet og Mette Frederiksen med et kvindeproblem i Nordsjælland.

Partiet har nemlig som princip, at alle danskere skal have mulighed for at stemme på en socialdemokratisk kvinde. Men som den nordsjællandske stemmeseddel ser ud lige nu, så består den for Socialdemokratiets vedkommende kun af mænd. Seks styks.

Sorte Per til fire
Derfor skal partiets hovedbestyrelse nu ud og finde en kvinde, som kan blive opstillet til Folketinget i Nordsjællands Storkreds.

Men den pågældende kvinde står uden egen kreds, fordi de seks nordsjællandske kredse er besat. Og det kan give problemer. De lokale partiforeninger fører nemlig i lige så høj grad valgkamp mod hinanden.

I Nordsjælland kæmper Mette Frederiksens tropper formentlig om tre sæder på Christiansborg. Men da syv kandidater vil stille op, så risikerer hele fire at sidde med sorteper.

Indtil videre har kun en kvinde meldt sig som mulig kandidat. Det er Matilde Powers, som David Trads slog i Egedal-Furesø.

Åbner sin kreds
Den højest profilerede mand, som den kvindelige kandidat skal op imod, er tidligere forsvars- og sundhedsminister Nick Hækkerup, som er vendt tilbage til rødderne som folketingskandidat for Hillerød, hvor han i starten af 00'erne sad som borgmester.

Han hilser den kvindelige kandidat velkommen, men erkender samtidig, at han nok ville være mere usikker på situationen, hvis han var mindre erfaren og uprøvet.

- Det er klart, at hvis jeg var den yngste og nyeste kandidat, der sad alleryderst, så ville jeg nok være anderledes nervøs. Men fordi jeg er kommet hjem til Hillerød, så har jeg en god fornemmelse omkring det, siger han.

- Så du vil åbne Hillerød-kredsen for, at hun kan føre valgkamp der?

- Hvis man skal have det bedst mulige valg, så er det vigtigt, at man kan stemme på unge, gamle, kvinder og mænd. Hvis man skal have dén palette, så blive folk i Hillerød nødt til at vide, at der er en kvindelig kandidat. Derfor vil jeg, selvom det kan koste mig nogle stemmer, være villig til at åbne min kreds, siger Nick Hækkerup.

David Trads, vis opstilling har udløst udfordringen for partiledelsen, er lidt mere tøvende med at åbne sin valgkreds for sine kommende kvindelige modstander.

- Det må jeg lige se på. Helt ærligt, så kender jeg ikke til reglerne, siger han.

- Matilde Powers har meddelt, at hun gerne vil stille op. Hvad vil du sige til at skulle op imod hende igen?

- Det vil jeg ikke blande mig i. Det tager hovedbestyrelsen sig af, lyder det fra David Trads.

Matilde Powers er foreløbig eneste mulige kvindelige kandidat. Foto: Rasmus Flindt Pedersen/RitzauScanpix
Matilde Powers er foreløbig eneste mulige kvindelige kandidat. Foto: Rasmus Flindt Pedersen/RitzauScanpix
 

Barsk kamp
Den interne konkurrence blandt kandidaterne i storkredsene betyder, at Socialdemokratiet har som hovedregel, at folketingskandidater kun må føre valgkamp i sin egen valgkreds.

Den regel bliver dog efter alt at dømme annulleret for den kvindelige kandidat, så hun som en anden fribytter får mulighed for at gå på vælgerjagt over alt i storkredsen. En cocktail der synes skræddersyet til intern ballade.

På Christianborg vurderer de folkevalgte, som Ekstra Bladet har diskuteret emnet med, at den udvalgte kvinde vil få sin sag for. Ikke nok med at hun skal på landevejen mod seks kandidater, som alle har deres vælgerbaser på plads i hver deres kreds. Hun skal også op imod de lokale socialdemokrater i de forskellige kredse, som kæmpe for at få netop deres kandidat valgt.

S-kandidater i Nordsjælland

  • Nick Hækkerup (Hillerød)
  • David Trads (Egedal-Furesø)
  • Rasmus Stoklund Holm-Nielsen (Frederikssund)
  • Miki Dam Larsen (Rudesdal)
  • Per Frost Henriksen (Fredensborg)
  • Henrik Møller (Helsingør)

+ en syvende kvinde: Maria Gudme

David Trads vandt med flere længder i den interne kamp, men kan han også slå Matilde Powers eller en anden kvinde, når han møder vælgerne? Foto: Rasmus Flindt Pedersen/RitzauScanpix
David Trads vandt med flere længder i den interne kamp, men kan han også slå Matilde Powers eller en anden kvinde, når han møder vælgerne? Foto: Rasmus Flindt Pedersen/RitzauScanpix
 

Usikkerhed om pengene: - Det er dybt, dybt uretfærdigt

Når en kandidat stiller op uden sin egen kreds, sådan som det bliver tilfældet for den nordsjællandske kvinde, så har hun heller ikke automatisk de penge i ryggen, som en regulær kandiat er sikret.

Derfor er det et åbent spørgsmål, hvordan Socialdemokratiet økonomisk vil bakke op, om den såkaldte suppleringskandidat hovedbestyrelsen vælger.

Nick Hækkerup ønsker, at kvinden får nogle penge at rutte med. Ellers er den i forvejen ulige kamp ikke fair.

- Hun skal have mulighed for at føre valgkamp, hun skal have noget økonomi. Men hvem det skal være, vil jeg lade være op til hovedbestyrelsen, siger han.

Ifølge mangeårig folketingsmedlem for Socialdemokratiet Helle Degn, som støtter Matilde Powers' kandidatur, er der dog ikke udsigt til, at partiet vil spytte penge i den kvindelige kandidat. Det har et medlem af hovedbestyrelsen, som hun ikke vil navngive, nemlig oplyst hende om.

- Det er dybt, dybt uretfærdigt og urimeligt. Det er i hvert fald ikke at sende et signal til vælgerne om, at Socialdemokratiet gerne vil have kvindelige kandidater, siger hun.

Uanset pengespørgsmål føler hun dog, at Matilde Powers står stærkt. Adskillige frivillige har allerde meldt sig på banen som den sygeplejerske-uddannede byrådsmedlems støtter i den kommende valgkamp, forklarer hun.

- Folkene er der, konstaterer Helle Degn.

Partisekretær Jan Juul Christensen har ikke besvaret talrige henvendelser fra Ekstra Bladet.

S-veteraner vil stoppe David Trads

 

Helle Degn skal se penge fra partiet, før hun tror på, at man vil støtte en kvindelig kandidat økonomisk. Arkivfoto: RitzauScanpix
Helle Degn skal se penge fra partiet, før hun tror på, at man vil støtte en kvindelig kandidat økonomisk. Arkivfoto: RitzauScanpix

 

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun undskyldte kun oprigtigt, da hun hostede

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind