De ældre snydes i regeringens plan: Løkkes hokus-pokus

I Lars Løkkes storstilede 2025-plan påstås det, at et pensionistpar vil få 3200 kroner mere at gøre godt med. Men der er tale om det rene fifleri, lyder det fra DF og Ældre Sagen

Lars Løkke Rasmussen har lovet, at et pensionistpar får godt 3000 kroner med regeringens plan. Men det er et luftkastel, lyder det fra flere kanter. Foto: Casper Holmen Lund Christensen
Lars Løkke Rasmussen har lovet, at et pensionistpar får godt 3000 kroner med regeringens plan. Men det er et luftkastel, lyder det fra flere kanter. Foto: Casper Holmen Lund Christensen

På papiret ser det godt ud.

Der er en god økonomisk gevinst at hente for pensionisterne, hvis statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) økonomiske 2025-plan bliver gennemført.

Sådan forholder det sig i hvert fald, hvis man skal tro de beregninger, som ligger til grund for den storstilede plan. Her er regeringen kommet frem til, at et pensionistpar i lejebolig samlet vil få et større rådighedsbeløb på 3200 kroner om året. For en enlig pensionist i lejebolig er der ifølge planen 2300 kroner mere at hente.

Problemet er blot, at regnestykket mere har karakter af et luftkastel frem for en sikker økonomisk gevinst til de ældre. Sådan lyder det både fra en økonomi-professor samt fra regeringens største støtteparti, Dansk Folkeparti. Og hos Ældre Sagen mener man direkte, at regeringen udøver 'aldersdiskrimination'.

Lang næse
Det står klart, at Løkke med planen bl.a. vil sløjfe den grønne check, som mange ældre nyder godt af. Omvendt mener regeringen, at pensionisterne bl.a. vil få gavn af en række nye vækstinitiativer for virksomhederne - ikke mindst fjernelsen af den såkaldte PSO-afgift på el.

Ifølge regeringen vil en højere produktivitet den private sektor 'øge velstanden for alle i samfundet'. Ikke mindst fordi det bliver billigere at være dansker som følge af lavere priser på varer og ydelser.

Konkret vil et pensionistpar på den baggrund 'skønsmæssigt opleve en fremgang i deres rådighedsbeløb på godt 3.000 kr.', lyder det i regeringens plan.

Hokus-pokus
Hos Dansk Folkeparti giver finansordfører René Christensen imidlertid ikke meget for det regnestykke.

- Der er gået hokus-pokus i det, siger han og fortsætter:

- For når man fjerner den grønne check for at bruge den til at løse PSO-udfordringen, så skulle strømmen blive billigere, og derfor kan landmanden producerede billigere mælk ude ved sine køer. Derved skulle du så opleve, at du får mælken en lille smule billigere og dermed en økonomisk gevinst. Det kunne jo også være, at landmanden siger, jeg er glad for, at jeg tjener en lille smule mere på min mælk. Det jo ikke sikkert, det kommer forbrugeren til gode, lyder det fra finansordføreren.

Han konstaterer:

- Det værste er, at man tegner et billede af, at der også er noget til pensionisterne. Ja, men det er jo kun i allerbedste tilfælde.

Bliver et tab
Også økonomiprofessor ved Aarhus Universitet, Bo Sandemann Rasmussen, sætter spørgsmålstegn ved gevinsten til pensionisterne i regeringens plan.  Nok understreger han, at en sløjfet PSO-afgift til vil komme privatforbrugere til gode rimelig hurtigt, fordi der er relativ stor konkurrence på elmarkedet.

Men ellers mener han, at de såkaldte dynamiske effekter ved, at virksomhederne bliver mere effektive, er mere usikre.

- Det kunne godt tage op til ti år, før det måske slår igennem, siger Bo Sandemann og slår fast:

-  Der vil nok blive et tab for nogle ældre, fordi de mister den grønne check, og så simpelthen går bort, før de andre effekter får betydning for deres økonomi, lyder det fra professoren.

Det tarveligste
Hos Ældre Sagen er man af den klare holdning, at regeringens økonomiske gevinst til de ældre er 'fugle på taget'

- Man ved jo ikke, hvem der får gevinsten – er det virksomhederne eller forbrugerne? Der er kun en garanti for én ting: De ældre får ikke skattelettelser. Det, synes jeg, er det tarveligste i den plan overhovedet, siger Ældre Sagens direktør, Bjarne Hastrup, og leverer drøje hug til Løkke og co.

- Vi betragter det som aldersdiskrimination, og det kan de ikke tillade sig, lyder det.

Venstre: Vi skal sikre velfærden

Venstre politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, forklarer, at der skal justeres en række ting, så velfærden kan sikres. Foto: Anita Graversen
Venstre politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, forklarer, at der skal justeres en række ting, så velfærden kan sikres. Foto: Anita Graversen

- Vi er nødt til at justere en række ting, så vi kan sikre velfærden. Og vi fjerner jo PSO-afgiften, der kommer alle til gode over elregningen.

Sådan lyder det fra Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, da Ekstra Bladet konfronterer ham med den manglende gevinst til de ældre i regeringens plan.

- De ældre kan jo af naturlige årsager misse de langsigtede gaver, fordi de simpelthen dør inden. Så får de kun økonomisk pisk?

- Hvis vi skal tilrettelægge dansk økonomi ud fra, at vi allesammen er døde næste år, så er der ikke noget at give videre til næste generation. Vi tænker længere, og det er ansvarligt.

- Kunne man ikke bytte rundt på pisk og gulerod for lige præcis pensionisterne, så man sikrer, at alle får gavn af guleroden, før det er for sent?

- Man er nødt til at have pengene på plads, inden man bruger dem.

- I snakker selv om helheden, så hvorfor ikke finde pengene et andet sted med det samme og bytte rundt på pisk og gulerod for de ældre?

- Du kan hive enkelte elementer ud af planen og sige, at det er frygteligt, når det går ud over nogen. Men hvis man piller alle de elementer ud, så får man en plan som Socialdemokraternes, der er ikke-eksisterende.

Intet tyder på ro i Dansk Folkeparti

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.