De ledige skal til lommerne: Så fedt lever politikerne som arbejdsløse

Folketingets medlemmers egen arbejdsløshedssikring er guldrandet. Endnu bedre står det til for eks-ministre

Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og regeringen landede i går en ny dagpengeaftale (foto: Polfoto)
Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og regeringen landede i går en ny dagpengeaftale (foto: Polfoto)

Det var tydelig tilfredshed at spore hos Claus Hjort Frederiksen, Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl, da de i går havde landet en ny dagpengeaftale i Finansministeriet.

Aftalen er indgået mellem Venstre, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti. Foto: Jonas Sahl Dansk politik - 22. okt. 2015 - kl. 12:09 Ny dagpengeaftale: Det betyder den for dig

De tre politikere kan ikke mindst glæde sig over, at mens de arbejdsløse nu skal til lommerne med tre årlige karensdage, hvor de ikke får dagpenge, så er deres egen arbejdsløshedssikring anderledes guldrandet.

Når folketingspolitikere selv ryger ud i arbejdsløshed efter et folketingsvalg, så er de nemlig sikret fuld løn i op til to år. Dette såkaldte eftervederlag giver godt 52.000 kroner på kontoen om måneden.

Ingen karensdage her.

I stedet kan de - som beskrevet i Ekstra Bladet forleden - beholde deres eftervederlag, mens de samtidig kan tjene op til 135.000 kroner ved siden af.

(Foto: Linda Johansen) Politik Færdige på Borgen: Nu bliver de forgyldt

Endnu bedre ser det ud for tidligere ministre, som ryger ud i arbejdsløshed.

Eks-ministrene er sikret den fulde løn i 18-36 måneder, efter at de er stoppet på posten. For en almindelig minister giver eftervederlaget næsten 100.000 om måneden i op til tre år. Heller ingen karensdage her.

En verden til forskel
Får en eks-minister job i løbet af perioden, bliver denne indtægt godt nok modregnet i eftervederlaget.

Alt andet lige er forholdene for politikerne på Christiansborg således milevidt fra det, dagpengemodtagerne oplever.

Her er der som maksimum knap 18.000 kroner om måneden at rutte med. Og får man et fuldtidsjob, ryger dagpengene med det samme.

Ministre gik ned i løn
Det er ellers set før i danmarkshistorien, at politikere har sænket deres løn, når de har svunget sparekniven over danskerne.

Da VK-regeringen og Dansk Folkeparti gennemførte genopretningspakken i 2010, hvor dagpengeperioden blandt andet blev halveret fra fire til to, blev det samtidig besluttet, at ministrene skulle gå fem procent ned i løn.

Men modsat dengang har politikerne nu lavet nogle økonomiske ændringer for danskerne, som slet ikke afspejler deres egne forhold.

Den slags er der ifølge Enhedslistens Pernille Skipper kun en betegnelse for:

- Godt gammeldags hykleri.

Oprydning kræves
- Hvis man kigger på eftervederlagsordningen for politikere, så burde den aftale, de har lavet i dag, indebære en bonus til dagpengemodtagere, der kommer i arbejde, i stedet for karensdage for dem, der ikke kommer i arbejde, lyder det fra Pernille Skipper.

SF-formand Pia Olsen Dyhr mener heller ikke, at det er i orden, at politikerne har en gunstig arbejdsløshedsordning, mens dagpengemodtagerne nu skal til lommerne.

- Det er uacceptabelt, og derfor skal vi også have ryddet op i det, der sker på Christiansborg.

Derfor har vi nedsat et udvalg, som skal komme med anbefalinger til efteråret, og jeg forventer bestemt, at vi får en generel oprydning i politikeres lønninger, siger Pia Olsen Dyhr.

4 kommentarer
Vis kommentarer