De radikale opretter 'Handletank om ligestilling': Kun kvinder kan deltage

Radikale Venstre søger deltagere til en ny såkaldt 'Handletank om ligestilling', men det er kun kvinder, der kan deltage

Morten Østergaard, som er politisk leder i Radikale Venstre, delte initiativet på sin Facebook-profil. Her taler han med Sofie Carsten Nielsen ved Folketingets åbning. Foto: Jens Dresling
Morten Østergaard, som er politisk leder i Radikale Venstre, delte initiativet på sin Facebook-profil. Her taler han med Sofie Carsten Nielsen ved Folketingets åbning. Foto: Jens Dresling
Følg Politik

Da Morten Østergaard delte Radikale Venstres nye initiativ på Facebook i et forsøg på at hverve deltagere, fik han mange undrende kommentarer med på vejen.

Brugerne undrede sig nemlig over, hvorfor man nedsætter en såkaldt 'Handletank om ligestilling', men kun tager imod kvindelige ansøgere.

Styrke og mod
Formålet med denne handletank - altså en tænketank, hvor man ikke bare taler, men handler - er ifølge ligestillingsordfører i Radikale Venstre Sofie Carsten Nielsen at give de unge kvinder styrken til at tage diskussionen, når de møder den.

- Det her var en mulighed for at sætte os sammen med unge kvinder for at give dem et rum, hvor de kan diskutere og føle sig trygge. ’Empower’ dem. Give dem styrke og mod til, at de kan gå ud og tage diskussionerne der, hvor de er, siger hun til Ekstra Bladet.

- Hvorfor er det kun kvinder, der kan deltage?

- Vi starter der. En lille gruppe unge kvinder, så de kan få lov at have et rum, som er trygt. Det kan sagtens være, hvis vi får kræfter til det, at vi tager det videre. Men det handler om at ’empower’ dem og give dem styrke og mod til at tage diskussionen først.

- Hvordan kan man komme tættere på ligestilling uden at have en lige debat?

- Nu er det her jo en handletank for at give dem kræfterne og redskaberne. Så går de ud og tager diskussionen. Forhåbentlig kan vi måske udvide den, så mange flere kan komme med i vores handletank.

- Når du siger, at I skal ’empower’ kvinder, kan det så ikke være med til at skabe mere splid i debatten end at samle, hvis du forstår, hvad jeg mener?

- Det forstår jeg egentlig ikke. Det tror jeg ikke, det gør. Vi skal bare have kræfter til at gå ud og diskutere det med dem, der har efterspurgt det. Og jeg glæder mig rigtig meget til det. Jeg tror, det bliver super-godt.

- Men du kan ikke se, at det kan være med til at skabe splid?

- Ikke at have en diskussion om ligestilling med både kvinder og mænd. Det her handler jo bare om at give en lille gruppe kvinder nogle redskaber. Det er nogle unge kvinder, som synes, det er rigtig svært.

- Man kan jo fristes til at spørge, om I overhovedet har spurgt de unge mænd, om de er interesserede i sådan noget?

- Det håber jeg da virkelig, de er, og det er jeg sikker på, de er. Det er bare her, vi starter.

- Dem, der efterspørger det, når jeg har været ude, det er især unge kvinder. Men jeg er sikker på, at vi kan motivere unge mænd til at være med i diskussionen, og der er masser af gode i vores ungdomspolitiske forbund, der også rigtig gerne vil være med. Det håber vi også, at vi kan udvide til.

- Men har I spurgt de unge mænd, når I er ude?

- Vi spørger alle, når vi er ude og diskutere, men det her er jo henvendelser, der er kommet til os. Jeg håber, det har været en åben proces, men det er klart, at nu starter vi med den her lille gruppe unge kvinder, fordi de synes og føler, at de har nogle særlige udfordringer, som de gerne vil have et rum at diskutere i.

- Det handler ikke om at udelukke nogen. Det handler om at starte med det. Ligesom man ikke kan tage alle ligestillingsproblemer på en gang, så starter vi her.

Mændenes stemme er vigtig
Kønsforsker ved Roskilde Universitet Kenneth Reinicke undrer sig meget over, at man vælger ikke at inkludere mændene i første omgang.

- Det er vigtigt, at vi får mænd til at interessere sig for ligestilling. En rigtig vigtig pointe er, at nogle mænd tror, at ligestilling bare handler om at afgive magt til kvinderne.

- Hvis vi skal få mænd til at deltage i den her debat, så skal de jo inviteres ind og få øje på, at der også bliver sat fokus på de steder, hvor mænd har nogle ligestillingsproblematikker at arbejde med, siger han.

Netop det at få flere mænd til at interessere sig for ligestilling kan ifølge Kenneth Reinicke blive et problem, hvis de ikke bliver inviteret, når diskussionerne finder sted.

- Man kan jo ende med at grave den her grøft dybere ved kun at invitere kvinder ind, hvor mænd så tænker ’nå, jamen, det er jo ikke naturligt for mig at interessere mig for ligestilling’.

- Det er i forvejen ofte svært for mænd at se deres problemer i en kønspolitisk sammenhæng, siger han.

Et år efter: Danmark har stadig brug for MeToo

Parforholdet tørrer langsomt kvinden ud

”Før vidste jeg ikke så meget om verdensmålene. Det gør jeg nu”.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis Herlufsholm var en muslimsk friskole ...

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind