De røde flag smældede: 'God tur, Anker'

Anker Jørgensen bisat ved stor gudstjeneste og knaldrød faneborg foran Grundtvigs Kirke

Anker Jørgensens begravelse: Sådan husker de ham

Familien - både den nære og den politiske - sagde lørdag eftermiddag farvel til Danmarks tidligere statsminister Anker Jørgensen, som blev bisat fra Grundtvigs Kirke i København.

I en propfyldt kirke fulgte over 400 særligt inviterede gæster - heriblandt repræsentanter fra regeringen, Folketingets partier og naturligvis den socialdemokratiske top - med i taler fra tidligere udenrigsminister Kjeld Olesen, S-formand Mette Frederiksen og Anker Jørgensens søn Lars Kvist Jørgensen.

- Du havde det med at stikke af engang imellem, for du ville snakke med de almindelige mennesker. Du ville ikke bare sidde på plejehjemmet. "Jeg vil ud, jeg vil af sted," sagde du', lød det bl.a. fra sønnen.

Knaldende rødt

Da Anker så skulle af sted den allersidste gang, blev kisten med den afdøde eks-statsminister båret ud af hans fire børn, et ukendt familiemedlem og Jørgensens mangeårige sekretær Lissa Galle.

Og da den sorte rustvogn i aprilsolen stille begyndte at trille af sted, råbte en enkelt kirkegænger:

'God tur, Anker'.

En rød rose lægges på Anker Jørgensens kiste. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
En rød rose lægges på Anker Jørgensens kiste. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
 

Poul Schlüter og Anker Jørgensen her fotograferet sammen. (Foto: Ole Lind) Dansk politik Statsministre udebliver: Derfor er Schlüter og Fogh ikke med til Ankers bisættelse

  Københavns overborgmester Frank Jensen med sin kone. (Foto: Tariq Mikkel Khan) Dansk politik Frank J: Anker er fra dengang statsministeren stod i telefonbogen

Bertel og Birgitte Haarder. (Foto: Tariq Mikkel Khan) Dansk politik Bertel: Anker kendte slet ikke til spin

Herefter fik kisten med Anker Jørgensen en sidste arbejderhyldest fra den knaldende røde faneborg, der i dagens anledning fortsatte som en guirlande af rosenrøde flag hele vejen ned ad gaden På Bjerget, der leder op til Grundtvigs Kirke.

De fremmødte mindedes og tog afsked med Anker Jørgensen. Adskillige havde taget plakater og billeder med - udover de mange røde faner. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
De fremmødte mindedes og tog afsked med Anker Jørgensen. Adskillige havde taget plakater og billeder med - udover de mange røde faner. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
 

Røde faner båret af fagforeningsfolk, socialdemokrater, christianitter og andre interesserede, der alle ville sige Anker et sidste farvel.

Artiklen fortsætter under videoen

Kisten bæres ud af Grundtvigs Kirke

Afskeden med den tidligere S-formand og statsminister, der døde 93 år gammel, fortsætter kl. 15.00 på det gamle fagforeningshus VEGA på Vesterbro i København med bl.a. en oplæsning af digteren Benny Andersen - og kl. 18.00 på Christiansborg Slotsplads til en folkelig hyldest med taler og musik.

Hør, hvad den yngre generation af socialdemokrater kan bruge Anker Jørgensen til i dag, da Ekstra Bladets Jonas Sahl talte med Jeppe Bruus og Peter Hummelgaard til dagens gravøl i Vega. (Video: Jakob Jørgensen)

47 kommentarer
Vis kommentarer