De udvistes ø: Et år på luksushotel koster under det halve

Regeringen og Dansk Folkeparti havde spenderbukserne på, da de under finanslovsforhandlignerne fandt på at sende udviste udlændinge ud på øen Lindholm

Få en rundtur på den omdiskuterede ø her. Video: Tariq Mikkel Khan / Kristian Hansen

Ingen kvaler, Inger betaler. Med dine penge.

De udvistes ø Lindholm i Stege Bugt bliver en særdeles dyr fornøjelse for statskassen.

Når øen er ombygget fra forskningscenter til udvisningsø, vil den i 2022 koste 225 millioner årligt kroner at drive. Det fremgår af finanslovsaftalen.

Med plads til 125 beboere svarer det til 1,8 million kroner per fremtidig øboer per år.

- Det er en svimlende sum. Man siger hele tiden, at man skal spare på eksempelvis socialt udsatte og psykisk syge. Så finder man pludselig 759 millioner kroner, siger Venstre-manden Eyvind Vesselbo med henvisning til den samlede pris for etablering og drift af Lindholm fra 1. januar 2019 til udgangen af 2022.

Eyvind Vesselbo var indtil 2015 medlem af Folketinget for Inger Støjberg og Lars Løkkes parti. I dag er han debattør og bestyrelsesformand.

Hvis man skulle være i tvivl om, at 1,8 million kroner for 365 overnatninger på en afsides beliggende ø er mange penge, så illustreres det af Ekstra Bladet gennemgang af aktuelle priser på luksushoteller i København.

Et års ophold i et værelse med udsigt over København på Hotel Bella Sky i Ørestaden ville 'blot' koste 470.000 kroner. Prisen baserer sig på en pris på 1300 kroner per nat, som er hotellets billigste online-pris.

SE FLERE PRISER FOR ET ÅRS OPHOLD PÅ KØBENHAVNSK LUKSUSHOTEL NEDERST

Når DTU's veterinærinstitut forlader Lindholm rykker udvisningscentret ind. Foto: Ritzau/Scanpix Dansk politik - 30. nov. 2018 - kl. 22:18 Øde ø med færge hver dag: Her er de udvistes ø  

- Det er absurd, at man bruger så mange penge, når man samtidig siger, man skal spare og ikke har nogen penge. Det ville være som at havne i baronens seng for de udsatte grupper, hvis man afsatte 759 kroner til dem. Tænk, hvis de psykisk syge kunne få et sted, hvor de ikke risikerer at blive sendt væk, når de er akut syge. Antallet af unge hjemløse stiger, men det gør man ikke noget for, påpeger Eyvind Vesselbo.

Ifølge Eyvind Vesselbo koster anbringelser af børn og unge omkring én million skattekroner årligt. Altså kommer placeringen af flygtningene på øen til at koste næsten det dobbelte.

Ført bag lyset
Øen understreger, at flertallet på Christiansborg lyver for befolkningen, mener Eyvind Vesselbo.

- Man fører befolkningen bag lyset igen, igen. Man bygger jo det her sted, fordi man godt ved, at de ikke kan komme ud. Sig dog sandheden. Sig, de ikke kan komme ud.

- Man punger bare ud. Inger Støjberg siger oven i købet, at pengene er givet godt ud. Ja, det ville de være, hvis de havde det formål, at sende de her folk ud. Men hun gør jo det modsatte, for hun ved godt, at de bliver her i Danmark.

- Men det er vel fair nok, at det koster noget at hegne de her mennesker bedre inde?

- Jeg har ikke noget imod, at man sikre de mennesker, som bor omkring det sted, hvor de udviste befinder sig. At man bruger penge på det. Men det her er et absurd tilfælde af overforbrug af penge for at vise befolkningen, at vi vil bruge uanede midler.

- Man kunne finde 100 andre og bedre løsninger på det her. Det kunne gøres så meget mere fornuftigt, siger Eyvind Vesselbo.

Artiklen fortsætter under billedet

Eyvind Vesselbo har i mange år kritiseret den i hans øjne forløjede danske udlændingepolitik. Øen til udviste er seneste skud på stammen Foto: Tariq Mikkel Khan
Eyvind Vesselbo har i mange år kritiseret den i hans øjne forløjede danske udlændingepolitik. Øen til udviste er seneste skud på stammen Foto: Tariq Mikkel Khan
 

 

Se også: Politimand om udvistes ø: - Det kommer som en bombe

Luksushoteller langt billigere end ø

Hvis det vel nærmest utænkelige skulle ske, at regeringen og Dansk Folkeparti fik lyst til at bure de udviste udlændinge ind i et guldbur, så ville det spare statskassen for en hel del penge.

Bella Sky (4 stjerner, Ørestaden)

Billigste pris for et værelse: 1300 kroner

Pris for et år: 474.500 kroner

Hotel Skt Petri (5 stjerner, Indre by)

Billigste pris for et værelse: 1450 kroner

Pris for et år: 529.250 kroner

Marriot (5 stjerner, Kalvebod Brygge)

Billigste pris for et værelse: 2049 kroner

Pris for et år: 747.885 kroner

Hotel D'Angleterre (5 stjerner, Kgs. Nytorv)

Billigste pris for et værelse: 3350 kroner

Pris for et år: 1.222.750 kroner

Note: Værelsespriser er de billigste, som Ekstra Bladet har kunnet finde på hotellernes egne hjemmesider. Årspris er udregnet ved at gange prisen for en enkelt overnatning med 365 dage.

Koster over 700 mio. kr.

- De første beboere på Lindholm skal efter planen flytte ind i 2. halvår 2021, og samtlige beboere ventes overflyttet inden udgangen af 2021.

- Der etableres 100 pladser med mulighed for yderligere 25 pladser (bufferpladser).

- Fra 2019 til 2022 skal der samlet bruges 759 mio. kr. til bl.a. etablering og drift af udrejsecentret samt øget operativ kapacitet til politiets indsats.

- Kriminalforsorgen vil på vegne af Udlændingestyrelsen være operatør af centeret.

Kilde: Finansloven for 2019.

 

Se også: Karen fik sin ø: - Fortsat meget at lære

112 - 1. dec. 2018 - kl. 16:59 Nabo til 'De udvistes ø': - Det er noget svineri  

892 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere