Den rene valg-retorik: Løkke og Mette skruer bissen på

Vi er vidne til en tydelig optrapning af den verbale krig i dansk politik, og Lars Løkke styrer mod en uundgåelig konfrontation, vurderer Ekstra Bladets politiske kommentator Hans Engell

Fløjlshandskerne er smidt og mundhuggeriet mellem V og S optrappes (Foto: Philip Davali/René Schütze)
Fløjlshandskerne er smidt og mundhuggeriet mellem V og S optrappes (Foto: Philip Davali/René Schütze)

Beskyldninger om fup, vælgerbedrag og utilstrækkelige ambitioner bliver smidt frem og tilbage mellem S og V.

Ekstra Bladets politiske kommentator, Hans Engell, oplever et markant skift i partiernes retorik efter Socialdemokraterne har afholdt kongres, og Løkke er vendt hjem fra FN's klimauge.

-  Det har taget gevaldigt til i styrke. Ordvalget bliver skarpere og skarpere, og de to partier bevæger sig længere og længere væk fra hinanden, siger han. 

Fup
Finansministeriet kan efter beregninger af Socialdemokraternes oplæg til 2025-forhandlingerne konkludere, at der mangler 6,5 milliarder, hvis partiets økonomiske plan skal gå op.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) kalder hullet i kassen for 'fup' i Politiken tirsdag, og samtidig går Lars Løkke benhårdt til Socialdemokraterne og kalder planen for 'fundament for endnu et historisk vælgerbedrag'.

Ifølge Hans Engell, Ekstra Bladets politiske kommentator, er linjerne således for alvor trukket op, og et snarligt folketingsvalg kan blive en realitet.

- Den verbale krig på Christiansborg tager for alvor til i styrke netop nu, hvor der synes at være sket et skift i retorikken, siger han og fortsætter:

- Vi styrer stille og roligt mod en konfrontation, og i sidste ende et folketingsvalg.

Ikke-plan
Lars Løkke Rasmussen er tirsdag forbi Dansk Industris topmøde og kommenterer foran Operaen i København Socialdemokratiets oplæg til forhandlingerne. Her har Løkke ikke mange rosende ord til overs for deres mål for 2025:

- Den plan, der er lagt frem, er en ikke-plan. Man foregøgler danskerne, at der ikke skal træffes flere vanskelige beslutninger. Nu skal vi bare leve af de penge, vi har, siger han til TV2 News og fortsætter:

- Det rækker ikke til de ambitioner, man har. Man er ved at lægge fundamentet til endnu et historisk vælgerbedrag.

Samuelsen udfordrer erhvervsboss: Ikke tid til tynd mave

Finansminister Claus Hjort Frederiksen kalder S-planen for fup, og peger på beregninger fra finansministeriet, der konkluderer, at der vil mangle 6,5 milliarder i deres regnestykke (Foto: Finn Frandsen)
Finansminister Claus Hjort Frederiksen kalder S-planen for fup, og peger på beregninger fra finansministeriet, der konkluderer, at der vil mangle 6,5 milliarder i deres regnestykke (Foto: Finn Frandsen)

Det lyder som en valgkamp
Ved samme topmøde er Mette Frederiksen ude med riven, og hentyder til, at Lars Løkke er alene om sine store 2025-planer:

- Det forekommer lidt hovski-snovski al den stund, at han ikke kan være sikker på at lave en aftale med nogle andre. Jeg vil aldrig anbefale, at man laver en fremskrivning af dansk økonomi baseret på den ene eller den anden blok.

- Det lyder da som om, at valgkampen er ved at blive skudt i gang, siger hun til TV2.

Ifølge Hans Engell kan de mange indbyrdes angreb betyde, at der nødvendigvis må være en konfrontation lige rundt om hjørnet.

- Løkke kan se på det hele, at han ikke kan komme igennem. Og det hjælper ikke noget, at han går efter et forlig med Socialdemokratiet. Samtidig er Anders Samuelsen på vej længere og længere op i træet, og giver sig ikke på trods af pres fra lobbyorganisationer som DI, fortæller Hans Engell og understreger, at Lars Løkke efterhånden er kørt fast:

- På mange måder er det hele gået i stå.

Hans Engell vurderer, at Løkke før eller siden vil indse, at enderne ikke kan samles.

- Jeg tror Løkke lægger op til et eller andet knald eller fald. Et møde, hvor partierne snart må bide til bolle i forhold til hans plan. Ellers slår han selv til, for han sidder ikke og venter.

Intet tyder på ro i Dansk Folkeparti

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.