Annonce:
Annonce:

Derfor bliver du ikke vaccineret mod smitsom dræber-sygdom

Lige nu er antallet af smittet med meningitis faldende, derfor vurderer Sundhedsstyrelsen ikke, at der er et behov for at vaccinere mod den dødelige sygdom 

Annonce:
Følg Politik

37 tilfælde af den yderst smitsomme og dræbende sygdom meningitis er ikke nok.

Tre dødsfald siden 2016 er heller ikke nok.

I alle sagerne kunne en vaccination havde forebygget både smitte og dødsfald.

- Det er en ekstrem alvorlig sygdom, men fordi den er sjælden og spredt udover flere aldersgrupper. Så vil det på nuværende tidspunkt være utroligt omfattende at vaccinere mod sygdommen, siger Palle Valentiner-Branth afdelingslæge og ansvarlig for overvågning af vaccineforebyggelige sygdomme hos Statens Serum Institut.

Tal fra Statens Serum Institut, der hele tiden overvåger antallet af smittede med meningitis og den såkaldte meningokokker, viser, at kurven er nedadgående for tilfælde i Danmark. 

Annonce:

- Vi har lige nu en forekomst, der falder fra år til år. Hvis vi skulle gøre indføre en et nyt vaccinations-program, skulle det have en synlig effekt, og så skulle vi vaccinere rigtig mange mennesker.

- Det vil kræve et meget omfattende vaccinationsprogram af både små børn og teenagere og dette skønnes på nuværende tidspunkt at være for omfattende i forhold til den effekt det ville have, siger Palle Valentiner-Branth.

Mors opråb efter søns død: Vaccinér jeres børn!

Tilbage i starten af 90'erne var der over 200 tilfælde af smitsom meningitis hvert år. Det tal har været faldende lige siden, med en enkelt undtagelse i 2011, hvor tallet pludseligt steg eksplosivt.

I 2016 var der 37 tilfælde i Danmark og de nyeste tal fra 2017 viser, at der har været 17 tilfælde i år.

Annonce:

En hurtig dræber
De fleste kender den frygtede sygdom, som en meget skrækkelig dræber, der kan få en pludselig dødelig udgang. Sygdomsperioden er relativt kort, og det er meget vigtigt, at det bliver opdaget hurtigt i forløbet, så en behandling kan gå i gang straks.

- Petekkier og feber er mindst lige så alvorlige symptomer som nakkestivhed, men det er ofte kun sidstnævnte, folk tror, de skal være opmærksomme på, siger Carsten Schade Larsen, overlæge og ekspert i infektionssygdomme til Ekstra Bladet.

Artiklen forsætter under billedet:

Der er flere forskellige typer af meningitis eller meningokokker, som den også kaldes. Sygdommen kan udvikle sig i løbet af få timer og symptomerne kan variere fra influenza-symptomer til nakkestivhed og mørke pletter på kroppen.

Vagtlægen ignorerede brune pletter: 15 minutter efter var Mikkel død

Sygdommen overføres via luftvejene og bakterierne flyver rundt med små spyt-partikler. De sætter sig i næsen og inficerer kroppen derfra.

Annonce:

- På nuværende tidspunkt vil jeg ikke vurdere, at vi skal genvurdere det. Det er noget vi skal følge og holde øje med, hvilket vi gør i samarbejde med Sundhedsstyrelsen, siger Palle Valentiner-Branth.

Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut vurderede tilbage i 2011 i en såkaldt mtv-vurdering, at det ikke var nødvendigt, at ændre den praksis, som der er nu.

Andre lande vaccinerer 
Flere andre lande i Europa har allerede indført vaccinations-programmer mod meningitis og meningokokker. Men det får ikke Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut til at følge trop, da udbruddene er meget individuelle for hvert land.

- Det er dynamisk, og det er noget vi følger nøje og overvejer hele tiden. Hvis der sker noget nyt, så tager vi stilling til det. Der kan være flere årsager til at starte et vaccinationsprogram, men det vil være en vurdering, siger overlæge hos Sundhedsstyrelsen Bolette Søborg, der ligeledes henviser til de tal som Statens Serum Institut har over det samlede antal smittede i Danmark.

Annonce:

Lige nu vurderer Sundhedsstyrelsen og SSI på baggrund af de faldende antal af smittede, at der ikke er et behov for national vaccination.

I Danmark vaccineres der allerede mod nogle af typer meningitis-bakterierne, de såkaldte hib-sygdom og pneumokoksygdom.

Overordnet set findes der tre typer vaccine-grupper, der alle rammer forskellige typer af sygdommen.

Palle Valentiner-Branth mener, at de typer der allerede nu indgår i børnevaccinations-pakken har haft en effekt, hvilket kan ses i de faldende antal smittede i Danmark.

- Her i Danmark vaccinerer de små børn med Hib vaccinen. Dét, at vi vaccinerer den gruppe børn, betyder, at den form for sygdommen næsten er forsvundet i Danmark. Fordi Hib sygdom primært ses hos små børn har denne sygdom været relativt nem at kontrollere i Danmark, siger Palle Valentiner-Branth.

Annonce:

- I 2007 blev der indført en ny form for vaccination hos små børn, og nu er de typer af meningitis og blodforgiftning næsten også forsvundet i den gruppe. Når vi vaccinerer børnene forvinder bakterierne fra næsen, hvor den forekommer. Det kan også have betydning for, at smitten ikke kommer videre i samfundet, da de derfor ikke kan smitte de ældre i samfundet. Her har vi et fald på 25 % af smittede, fortæller Palle Valentiner-Branth.

Artiklen forsætter under billedet:

Kan Købes
Både Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut har vurderet, at der ikke er grundlag for at begynde et nyt vaccinationsprogrem i landet. Men det er muligt at købe en vaccination på egen hånd.

Vaccinen koster lige under 1000 kroner og sælges flere steder. Selve vaccinen virker i fem år, inden man skal have en ny omgang. Til gengæld rådes man til at få en ny vaccination, hvis man rejser til visse mellemøstlige lande eller Afrika.

Sundhedsstyrelsen har ikke en anbefaling, men de fraråder heller ikke, at man selv opsøger muligheden for det.

- Man skal huske at vurdere det i forhold til flere ting. Det kan anbefales i forhold til rejser, især ved længerevarige ophold i udlandet. Det at vi ikke har en anbefaling betyder ikke, at man ikke skal gøre det i visse tilfælde, siger Bolette Søborg.

Sundhedsstyrelsen opfordrer til, at man går til sin private læge og får en personlig rådgivning omkring vaccination.

GODE RÅD

Et eller flere af følgende symptomer kan være tegn på smitsom meningitis:

  • Høj feber
  • Muskelsmerter
  • Nakkestivhed
  • Kraftig eller tiltagende hovedpine
  • Træthed
  • Bevidstløshed eller bevidsthedsforstyrrelser
  • Røde eller sorte blødninger på huden
  • Røde eller sorte plamager på huden

Oplever dit barn eller andre i din omgangkreds et eller flere af symptomerne, er det vigtigt, at du:

  • Tjekker til personen regelmæssigt
  • Kontrollerer om personen er ved bevidsthed og kan vækkes
  • Holder øje med feberen
  • Tjekker om personen udvikler røde blødninger på huden eller svær nakkestivhed – er det tilfældet, skal du ringe 112 med det samme

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Troede det var en hund

Troede det var en hund

Troede det var en hund

Troede det var en hund

Troede det var en hund

Annonce:
Inflation er den største ødelægger af almindelige menneskers økonomi
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
AFSLØRINGAFSLØRING

Bagholdet

Annonce:
Annonce: