Mens Uffe Elbæk har sat kursen mod Statsministeriet, peger opbakningen til hans parti nærmere i retning af afgrunden.
Sådan er realiteterne for Alternativets leder, der nu selv er sprunget ud som statsministerkandidat og derfor nægter at pege på Mette Frederiksen.
Elbæk og co. stormede ellers ind Folketinget ved valget i 2015 og oplevede efterfølgende, at meningsmålingerne blot gik én vej - opad.
Men de glade dage er for alvor slut for Uffe Elbæk og hans alternativister.
I løbet af de seneste to år er næsten halvdelen af vælgerne smuttet.
Ifølge Berlingskes barometer, der beregner et gennemsnit af en række målinger, har partiet nu opbakning fra fire procent af vælgerne. Til sammenligning lød den på 7,6 procent i juni 2016.
På den baggrund er det på et særdeles svagt fundament, at Uffe Elbæk pludselig har meldt ud, at han vil være landets kommende statsminister.
– Det ligner mere panik end en gennemtænkt løsning, lyder det fra Ekstra Bladets politiske kommentator, Hans Engell.
– Jeg tror, at han risikerer, at det kan være mere til skade end gavn for partiet i sidste ende. Alternativet er dybt presset i målingerne og står til at tabe stort ved næste valg, så det er nok mest i det lys, at den her melding skal ses, fortsætter han.
Dyb vælgerkrise
Valgforsker og professor på Københavns Universitet Kasper Møller Hansen har set nærmere på udviklingen i vælgernes opbakning til Alternativet.
På baggrund af et såkaldt kvalitetsvægtet gennemsnit af meningsmålinger, som han tidligere på måneden har foretaget for Altinget, kan han konstatere, at partiets vælgerkrise aldrig har været dybere.
– De er på vej ud i en situation, hvor de kan blive gevaldigt udfordret af spærregrænsen, konstaterer han over for Ekstra Bladet.
Kasper Møller Hansen er langtfra overbevist om, at Elbæks statsminister-stunt vil vende partiets negative udvikling:
– Han kan komme til at skyde sig selv i foden, siger han og uddyber:
– Alternativets vælgere er entydigt røde, så jeg tror ikke, at de vil være tilfredse med, at han indirekte kan ende med at pege på Lars Løkke.
I Kasper Møller Hansens seneste snit af målinger ligger Alternativet blot til 3,7 procent af stemmerne.
Nyhedsværdien er væk
Valgforskeren forklarer om baggrunden for partiets krise:
– De er blevet sovset ind i hverdagspolitik – ligesom så mange andre partier. Det har været svært for Alternativet at beholde kanten til det bestående.
– Nyhedsværdien, som Uffe Elbæk bragte med sig, er væk. Han har ikke helt den samme form, som da han var en kæmpe dynamo og lokomotiv i forbindelse med valgkampen i 2015. Den karisma og synlighed mangler.
Desuden peger Kasper Møller Hansen på, at sager om krænkelser og en vild festkultur i partiet, har kostet på vælgerkontoen.
Tavs kaoskandidat
Uffe Elbæk drømmer om at indtage landets fineste folkevalgte embede. Men Ekstra Bladet vil han ikke tale med.
Igennem onsdagen rakte vi igen og igen ud til flere medarbejdere i partiet samt statsministerkandidaten selv. Både per sms, telefon og via Twitter.
Men selvom Uffe Elbæk gladeligt har udtalt sig på sociale medier, i dagblade og på tv-stationer, så meddeler hans nærmeste pressemedarbejder, at Alternativet-lederen ikke vil kommentere sin beslutning yderligere over for Ekstra Bladet.