Derfor sender Støjberg udviste kriminelle til Jylland

Det skal være så utåleligt som muligt at være på tålt ophold, og derfor sendes de udviste kriminelle til Jylland langt fra de store byer

Inger Støjberg vil gøre livet surt for folk på kriminel meldepligt og tålt ophold (Foto: Jens Dresling)
Inger Støjberg vil gøre livet surt for folk på kriminel meldepligt og tålt ophold (Foto: Jens Dresling)

I starten af november kunne Ekstra Bladet og TV3 afsløre, at der er langt flere udviste kriminelle i Danmark end hidtil antaget, samt at de fortsætter med at begå kriminalitet.

Det får nu konsekvenser.

Regeringen med udlændinge-, integrations- og boligminister, Inger Støjberg (V), i spidsen har besluttet at omstøde den tidligere regerings plan om at samle udviste kriminelle i Udrejsecenter Sjælsmark i Norsjælland.

Det er her i Udrejsecenter Sjælsmark, at udviste kriminelle i fremtiden skal opholde sig (Foto: Miriam Dalsgaard) Video Nyheder Udlændingestyrelsen: Derfor bor udviste kriminelle med asylansøgere

Den udvisningsdømte morder Ahmad Hassin er en af de udenlandske kriminelle, der er Video Nyheder Afsløring: 184 udviste kriminelle kan ikke sendes hjem

I stedet skal et nuværende åbent fængsel Ikast-Brande kommune danne ramme om de uønskede kriminelle udlændinge. Det nye udrejsecenter får navnet Kærshovedgård.

- Det væsentligste for mig er, at trykket er for stort oppe i området omkring Sjælsmark, hvor Sandholmlejren også ligger. Derfor synes jeg, at området var meget belastet i forvejen, siger Inger Støjberg til Ekstra Bladet.

Hun kalder det 'ikke særlig hensigtsmæssigt', at udviste kriminelle på meldepligt og tålt ophold går og ned ad de flygtninge, der lige er kommet til Danmark i et modtagecenter. Sådan har det været hidtil.

Video Nyheder Udviste tvunget til kriminalitet

Langt fra de store byer
En af grundene til at Kærshovedgård i Ikast-Brande kommune skal huse de udviste kriminelle er, at det ligger isoleret og langt fra landets større byer.

- Jeg mener, det er bedst, at det udrejsecenter, der skal huse de kriminelle og dem på tålt ophold, ligger meget langt væk fra større byer, siger Inger Støjberg.

Ifølge ministeren har Ekstra Bladets dækning været medvirkende til, at der nu bliver strammet gevaldigt op på forholdene for udviste kriminelle.

- Det har i høj grad været med til at sætte lys på de her mennesker. Det er klart, vi har en forpligtelse til at få det gjort så grundigt og sikkert som muligt.

- Jeg kan lige så godt sige det, som det er. Det er jo meget ubekvemt at blive placeret ude på Kærshovedgård for en række af de her mennesker. Og det er også en del af mine overvejelser. Jeg har før sagt, at det skal være så utåleligt som muligt at være på tålt ophold, og det mener jeg, siger Inger Støjberg.

Udrejsecenteret i Kærshovedgård vil blive udstyret med en række sikkerhedsforanstaltninger som blandt andet elektronisk adgangskontrol, hegn og mulighed for at visitere folk, inden de får adgang til centeret

Video Nyheder Asylansøgere bor dør om dør med hårdkogte kriminelle

Opholds- og meldepligt
Udover at flytte de udviste kriminelle til Jylland, så vil der ifølge integrationsministeren være en række personer på tålt ophold, der skal tvinges til at bo i det jyske.

- Vi indfører opholds- og meldepligt for mange af dem. Som det er nu, har man meldepligt, hvis man er på tålt ophold, men man har ikke opholdspligt, siger hun.

Hidtil har det været muligt at straffe overtrædelse af meldepligten med forholdsvis korte fængselsstraffe, men hvis det står til Inger Støjberg skal der være endnu et sanktionsmiddel mod de udviste kriminelle.

- Det er ingen hemmelighed, at jeg ønsker, at man skal lægge folk i fodlænke, hvis de ikke overholder deres meldepligt. Det er vigtigt, vi har styr på dem, siger hun.

Kærshovedgård forventes at blive taget i brug i det nye år.

237 kommentarer
Vis kommentarer