Desperat Løkke kæmper for overlevelse

Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen kæmper nu for politisk overlevelse sammen med næstformand Kristian Jensen, vurderer flere centrale Venstre-kilder

Henrik Qvortrup kommenterer på situationen i Venstre og Claus Hjort Frederiksens Facebook-opslag. Producer: Lasse Brøndal

Kritikken er haglet ned over næstformand Kristian Jensen (V) på det seneste, men Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen mærker også varmen fra et ulmende oprør.

En håndfuld helt centrale Venstre-folk - også fra Løkkes egen fløj - oplyser til Ekstra Bladet, at de vil have gjort rent bord og give partiet en helt ny start uden hverken Lars Løkke Rasmussen eller Kristian Jensen i front.

I de seneste dage har flere og flere slået til lyd for, at Jakob Ellemann-Jensen skal være ny formand for det største borgerlige parti.

Den kendsgerning har fået Lars Løkke til endnu en gang at kæmpe indædt for egen overlevelse, vurderer en lang række Venstre-kilder over for Ekstra Bladet.

Løkkes overraskelse
Lars Løkke indkaldte med ekstrem kort varsel Venstres forretningsudvalg til et telefonmøde onsdag aften. Det skete med en pludselig og for flere kilder overraskende telefonopringning fra Venstres landsorganisation.

Mødet var sat til at vare 30 minutter, men endte med at trække ud i op mod to en halv time med 'ekstrem dårlig stemning', som flere kilder formulerer det.

Det var selve ledelsen af Venstre - det krakelerede såkaldte formandskab - som var til debat på dette ekstraordinære møde i forretningsudvalget iværksat af Lars Løkke Rasmussen.

- Jeg kan bekræfte, at mødet konkluderede, at vi har Lars Løkke som formand for Venstre og Kristian Jensen som næstformand. Og Lars Løkke han er Venstres formand, og vi har en næstformand, som hjælper ham i alle sammenhænge med at lede det her parti, siger medlem af forretningsudvalget Peter Gæmelke.

Løkkes hårde taktik
Forud for mødet havde Lars Løkke sendt en mail til medlemmerne af forretningsudvalget. Her beklagede V-formanden, at folketingsgruppen først fik fordelt poster i sensommeren. Det har givet noget postyr, hvilket Lars Løkke beklagede i mailen ifølge flere kilder.

Flere centrale kilder i Venstre, som ønsker at være anonyme af hensyn til deres egen politiske fremtid, fortæller, at Lars Løkke også brugte hårdhændede metoder for at få opbakning.

Formanden stod bag en runde, hvor hver enkelt i det 24 store udvalg 'skulle godtgøre, om vedkommende bakkede op om det siddende formandskab'. Ja eller nej til Løkke og Jensen.

Taget på sengen og med armen vredet om på ryggen fik Lars Løkke sin opbakning fra et flertal i udvalget. Også Kristian Jensen, Venstres næstformand, melder nu om god ro og orden i Venstre-toppen.

- Som vi forstår det, bad Lars Løkke om opbakning fra hver enkelt medlem til den konstruktion, du nævner?

- Lars Løkke er formand for Venstre. Så det er naturligt ham, der indkalder til sådan et møde, hvor vi tager den her drøftelse. Og Lars Løkke skitserede situationen. Og jeg kan bare sige, at konklusionen på en fantastisk god drøftelse blev den, som jeg har nævnt, siger Peter Gæmelke.

Flere kilder beretter, at den trofaste Kristian Jensen-støtte Michael Aastrup Jensen gik hårdt til Claus Hjort Frederiksen, som ville have fjernet Kristian Jensen som Venstres næstformand.

Claus Hjort Frederiksen mente, at Kristian Jensen havde været illoyal over for Løkke. Løkke har nemlig ikke opgivet en mulig SV-regering i fremtiden. I et interview med Berlingske i sidste uge ville Kristian Jensen have begravet SV-tankerne.

Torsdag har Claus Hjort Frederiksen så meddelt, at han ikke længere ser nogen grund til ændringer i Venstres ledelse.

Se også: Engell: Venstres pittbull har fået mundkurv

Det sker efter nogle møder i Venstre om situationen de seneste dage. Blandt andet i forretningsudvalget.

- Vi forstår også, at på mødet blev der udtalt ret hård kritik af Claus Hjort Frederiksen og den rolle, han har spillet.

- Jeg kan sige, at der er udtrykt kritik af, at Kristian Jensen gik i pressen. Der er udtrykt kritik af, at Claus Hjort gik i pressen, som har medført, at der er usikkerhed. Vi glæder os over, at der nu er en god opbakning til formanden og næstformanden, og at de arbejder godt sammen, siger Peter Gæmelke.

- Hvad skrev Lars Løkke i det brev, han sendte rundt inden til forretningsudvalget?

- Det vil jeg ikke referere. Jeg kan kun referere, at på baggrund af det har vi haft en god drøftelse om Venstres formandskab, og at vi nu står sammen om at få formuleret en god politik på Venstres vegne, siger han.

Lækkede papirer

Udover en mail til Venstres medlemmer er også et notat blevet lækket fra de indre gemakker i Venstre om formandskrisen.

I notatet, som er udarbejdet efter mødet i forretningsudvalget, fremgår det, at formandskabet som enhed er fortid:

'Der er således ikke i vores vedtægter et formelt formandskab, men samspillet mellem formand og næstformand fordrer et tæt samarbejde baseret på gensidig respekt, dialog og tillid', fremgår det.

Herudover fremgår det, at det er formanden eller partiet, der tildeler poster til næstformanden:

'Udover at være stedfortræder, hvis formanden får forfald, tildeles næstformanden opgaver i partiet ved at opnå valg til poster eller ved delegation fra formanden.'

Senere fremgår det:

'For at formanden og næstformanden kan udføre deres opgaver i Venstre, forudsætter dette et tillidsfuldt samarbejde mellem formanden og næstformanden i forhold til opgaverne med at samle Venstres vælgere, at udforme en politik, der opfylder Venstres målsætninger, at få størst mulig indflydelse på samfundsudviklingen, at oplyse om politiske og samfundsmæssige forhold, at opstille kandidater til valg samt at gennemføre kampagner forud for valg og folkeafstemninger.'

471 kommentarer
Vis kommentarer