Det delte Danmark: Her er landets rigeste og fattigste postnummer

Indkomsten i Danmarks rigeste postnumre nord for København stikker helt af fra resten af befolkningen

I 5240 Odense NØ(til venstre)  hvor blandt andet Vollsmose ligger har indbyggerne i gennemsnit over 500.000 kr. mindre efter skat end landets rigeste postnummer i Klampenborg til højre ( FOTO: Stine Tidsvilde  og Jonas Olufson)
I 5240 Odense NØ(til venstre) hvor blandt andet Vollsmose ligger har indbyggerne i gennemsnit over 500.000 kr. mindre efter skat end landets rigeste postnummer i Klampenborg til højre ( FOTO: Stine Tidsvilde og Jonas Olufson)

Der er kæmpe forskel på, hvad indbyggerne i landets rigeste og fattigste postnummer har til dem selv, når skatten er betalt.  

Det afslører en analyse, som AE-rådet (Arbejderbevægelsens Erhvervsråd) har lavet for Ekstra Bladet, af indkomst-forskellene i de danske postnumre.

I landets rigeste postnummer, 2930 Klampenborg, har hver indbygger i gennemsnit en årlig disponibel indkomst på 715.365 kroner efter skat. Det giver over 541.000 kroner mere til forbrug end i landets fattigste postnummer,  ’5240 Odense NØ’, hvor indbyggerne i gennemsnit har 173.698 kroner.

2930 Klampenborg - Danmarks rigeste postnummer. Foto: Jonas Olufson Politik Kæmpe-forskel på rig og fattig: Se, om du tjener mere end naboen

Alene siden kriseåret 2009 er den disponible indtægt i gennemsnit vokset med en kvart million årligt per indbygger i Klampenborg, mens det tilsvarende beløb i samme periode blot er steget med 3184 kroner i ’5240 Odense NØ’, som blandt andet omfatter bydelen Vollsmose.

– Der er nogle rige postnumre, som stikker af fra resten af befolkningen. I meget høj grad i forhold til de postnumre som ligger i bunden. Uligheden er vokset over en årrække, og skævvridningen har taget fart efter den økonomiske krise. Det skyldes blandt andet store skattelettelser til særligt de rigeste, forklarer AE-rådets analysechef Jonas Juul. 

Guldregn over de rigeste

I dag tjener indbyggerne i Klampenborg i gennemsnit 4,1 gange så meget, som indbyggerne i Odense NØ. I år 2000 tjente de kun 2,8 gange så meget. 

Da krisen satte ind i 2007, blev de rigeste postnumre dog ramt hårdt på indtægtssiden. 

Men siden 2009 har de mere end indhentet det tabte: Hver gang den disponible indkomst pr. indbygger efter skat og renter er steget med én krone i Odense NØ, så er den steget 79 kroner i Klampenborg. 

Kilde: AE-rådet og Danmarks Statistik

Analysechefen ser flere problemer ved udviklingen.

– Hvis man er født i underklassen, så er det rigtig svært at bryde ud af den negative sociale arv. Når man vokser op i en familie med lav indkomst, arbejdsløse forældre og samtidig bor et sted, hvor der er rigtig mange af de samme typer, så bliver det sværere at tage det spring opad, som det kræver at få en uddannelse, siger Jonas Juul.

Den bekymring deles dog ikke af cheføkonom Mads Lundby Hansen fra den liberale tænketank Cepos.

– Vi har generelt verdens fjerde mest lige samfund. Vi er et af de lande, hvor forskellene mellem rig og fattig er mindst. Der er bl.a. fri adgang til vores uddannelsessystem, og vi har verdens højeste SU, forklarer han.

Ifølge Mads Lundby er det efterspørgslen på topdirektører og specialister, som har drevet indkomsterne op i de rigeste postnumre.

– I postnumrene nord for København er der naturskønne omgivelser og relativt kort afstand til Hovedstaden, hvor der ligger mange højtlønnede job. Det betyder, at direktører, specialister og højtuddannede bosætter sig nord for København. Det kan jeg ikke se noget som helst problem i. De betaler meget i skat og afgifter, og deres kommuner bidrager til den kommunale udligning, siger han.

Borgmester: Hver sjette job forsvandt

 

Odense Kommune har både landets fattigste og fjerdefattigste postnummer og dermed en kedelig placering på indkomst-listen. 

Borgmester Peter Rahbæk Juel (S) erkender, at kommunen har et stort ansvar for at løfte indbyggerne i de mest udsatte områder økonomisk. 

– Men de reformer, som er blevet gennemført på Christiansborg de senere år, har ikke bidraget til at dæmpe uligheden. De har forgyldt dem, som i forvejen har mest, og det gør jo slemt værre, siger han.

Odense-borgmesteren peger på tre håndtag, som han sammen med kommunalbestyrelsen, kan skrue på: Sikre at der oprettes flere private job, udvikle byområderne samt finde penge til bedre skoler og institutioner.

– Krisen ramte os som et af de hårdeste steder i landet. Vi har stadig den 7. højeste ledighed. Og dem, som er langt fra arbejdsmarkedet, skal også bo et sted. Mange af dem bor i netop de postnumre. Men det er vores ansvar at skabe bedre vækst og job, siger han.

- Odense er landets 3. største by. Hvorfor er I dårligere end København og Aarhus til at skabe job?

– Lindøværftet lukkede, og vi mistede hvert 6. private arbejdsplads. Så sort på hvidt ramte krisen ufattelig hårdt i Odense og på Fyn. Vores genrejsning er længere. Men vi kan se, at der bliver skabt flere job nu. Vi kan se, at der er flere der kommer i job, og flere unge får uddannelse. Men det er et langt sejt træk.

Ifølge borgmesteren handler det i områder som ’Odense NØ’, hvor Vollsmose er fuld af problemer, især om at få brudt den negative sociale arv. 

– Vi skal sikre gode skoler og institutioner til de børn, som kommer fra hjem med lave indkomster og begrænsede resurser. Så de børn får mulighed for at få uddannelse og arbejde. Vi har faktisk hævet kommuneskatten med et procentpoint for at styrke blandt andet skolerne, dagtilbud og indsatsen overfor udsatte børn, forklarer han.

  Peter bor i 2930 Klampenborg, som er postnummeret med den højeste indtjening - Sehma bor i Vollsmose, som ligger i den anden ende. Fotos: Stine Tidsvilde Politik Danmarks rigeste og fattigste postnummer: Her er de største problemer

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen