Dét her er ulovligt i stemmeboksen

Social- og indenrigsministeriet gør op til afstemningen om det danske EU-retsforbehold opmærksom på, hvad man må og ikke må i stemmeboksen

Der er ret vide rammer, men også enkelte helt faste regler for, hvad man må i stemmeboksen. (Foto: Peter Hove Olesen)
Der er ret vide rammer, men også enkelte helt faste regler for, hvad man må i stemmeboksen. (Foto: Peter Hove Olesen)

'Et kryds med guldtusch, en smiley på stemmesedlen eller en ødelagt stemmeseddel. Det kan gøre, at din stemme ved folkeafstemningen ikke bliver talt med i valgresultatet, fordi stemmesedlen dermed er ugyldig.', står der på Social- og indenrigsministeriets hjemmeside.

Når valgstederne torsdag den 3. december slår dørene op til afstemningen om det danske EU-retsforbehold, er det vigtigt, at vælgerne sætter krydset på den korrekte måde, så der ikke kan herske tvivl om, hvor krydset hører til.

Heftig ordkrig om Aages EU-mareridt

Derfor har Social- og Indenrigsministeriet udarbejdet en guide, som skal undgå, at vælgerne bryder reglen om stemmehemmelighed og samtidig sætter et gyldigt kryds.

Derudover har der ved tidligere afstemninger været problemer med såkaldte 'valg-fies', altså 'selfies' fra stemmeboksen eller billeder af den afkrydsede stemmeseddel.

Det er ifølge ministeriet ulovligt, selvom det ikke er strafbart.

- Det er ikke sådan, at man kan straffes for det. Men det er i strid med valglovgivningen og stemmehemmeligheden, siger ministeriets valgkonsulent Christine Boeskov til Ekstra Bladet.

Flest vil have 'nej' øverst: Derfor kom 'Ja' til at stå først

- Er der også regler for, hvilken tilstand man må være i, når man stemmer? Må man være fuld eller bør der ikke være en regel for, at man skal være ved sine sansers fulde fem, når man stemmer?.

- Der er ingen, der kontrollerer, om du er ved dine fulde fem. Man kan bede om hjælp, hvis man har brug for det. Men man kan ikke blive påtvunget det. Møder man personligt op og har valgret, er der ingen, der kan bestemme, at man for eksempel er for udviklingshæmmet eller i en sådan psykisk forfatning, at man ikke må stemme. Så i princippet må man gerne møde op beruset, men hvis man er til gene for andre, vil man i sidste ende kunne bortvises. Men man vil stadig forsøge at sikre sig, at vedkommende har afgivet sin stemme, inden de bortvises, fortsætter Christine Boeskov.

- Hvorfor er det i øvrigt, at vi har denne stemmehemmelighed?

- Stemmehemmeligheden er et vigtigt princip, som vi alle skal værne om. Det er en regel, som er med til at sikre frie valg. Hvis det var lovligt at sende billeder af sin stemmeseddel, ville andre kunne føle sig presset til at skulle vise deres, og så ville det frie valg være presset. Og det ville åbne op for salg af stemmer, hvis alle frit havde lov til at bevise overfor andre parter, hvad de havde stemt, slutter Christine Boeskov.

Social- og indenrigsministeriet skriver desuden i en pressemeddelelse om stemmeafgivningen herunder:

Stemmesedlen får du udleveret på afstemningsstedet, når du har afleveret dit valgkort og oplyst din fødselsdato til valglisteføreren og er blevet krydset af på valglisten.

I stemmeboksen skal du kun sætte et enkelt kryds. Hvis du laver andre tegn på stemmesedlen som f.eks. en cirkel om JA eller NEJ eller tegner eller skriver på stemmesedlen, er stemmesedlen ugyldig.

Hvis du skriver forkert eller kommer til at rive stemmesedlen i stykker, kan du bede en valgstyrer eller tilforordnet vælger uden for stemmeboksen om en ny stemmeseddel. Men det kan du selvfølgelig kun, hvis ikke du allerede har lagt den i stemmekassen.

En stemmeseddel er desuden ugyldig, hvis: • du ikke har brugt en stemmeseddel, der er udleveret på afstemningsstedet, • stemmesedlen er blank, • det ikke med sikkerhed kan afgøres, om du har stemt JA eller NEJ (f.eks. hvis du har sat kryds ved både JA og NEJ).

Uanset om du har udfyldt stemmesedlen eller ej, skal du lægge den i stemmekassen. Du må ikke tage den med ud af valglokalet. Du må heller ikke tage et billede af din afkrydsede stemmeseddel, f.eks. for at lave en opdatering på Facebook eller Twitter. Så bryder du nemlig den stemmehemmelighed, vi har i Danmark.

Hvis du hverken ønsker at stemme JA eller NEJ, kan du stemme blankt, dvs. lade være med at sætte kryds på stemmesedlen og lægge den i stemmekassen uden at udfylde den. Hvis du gør det, bliver din stemmeseddel ugyldig, men din stemme vil stadig tælle med i det samlede antal afgivne stemmer og dermed i, hvor stor valgdeltagelsen bliver.

 

Intet tyder på ro i Dansk Folkeparti

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.