Annonce:
Annonce:

Det lugter af gylle og fuphonning: Møgsagerne der truer Eva Kjer

Lars Løkkes miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen er havnet i et stormvejr med flere fronter

Eva Kjer havde tidligere på året Lars Løkke en tur med i skoven (Foto: Gregers Tycho / POLFOTO)
Eva Kjer havde tidligere på året Lars Løkke en tur med i skoven (Foto: Gregers Tycho / POLFOTO)
Annonce:
Følg Politik

Der er gevaldigt pres på miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) i disse dage.

Og det er der mindst tre gode grunde til.

1) Beskyldes for manipulation med grønne fakta

Konservative og en samlet oppositionen går nærmest stammedans om ministeren.

De kræver en usædvanligt god forklaring på, hvorfor ministeren tilsyneladende har fordrejet en række ekspertvurderinger for at male regeringens landbrugspakke grøn.

Embedsmænd erkendte sågar på et møde i går over for K, DF og S, at kvælstofudledningen fra landbruget næste år vil stige som resultat af pakken.

Det er en nye toner, eftersom ministeren gentagende gange over for Folketinget har oplyst at landbrugspakken vil sænke kvælstofsudledningen.

Annonce:

'Med de nævnte forudsætninger forventes initiativerne samlet set at føre til en reduktion af den danske landbaserede tilførsel af kvælstof til kystvande,' lød det 12. januar i år i et svar til Enhedslisten.

En hastehøring og et åbent samråd i næste uge bliver altafgørende for, hvilke konsekvenser Konservative agter at drage i sagen. Uden konservativ støtte er Eva Kjers ministerliv ovre.

Evas gyllegate: 'Mere alvorlig i dag end i går'

2) Honning-svindel

Ekstra Bladet kan i dag afsløre, hvordan honning-industrien tilsyneladende har haft held til at presse Eva Kjer til at forhale offentliggørelsen af omfattende kinesisk svindel med fuphonning i danske supermarkeder.

- Det er helt uhørt, at danskerne har en minister, som så tydeligt forsøger at miskreditere sine egne fagfolk til fordel for industrien og virksomhedens økonomi – og til ulempe for forbrugerne. Hun burde i stedet for at forhale sagen sørge for, at oplysninger straks kom ud, udtaler tidligere chef i Fødevarestyrelsen Orla Zinck.

Eva Kjer erkender, at hun har blandet sig i sagen, men henviser til, at hun blander sig i mange ting.

Annonce:

Ekstra Bladet arbejder videre på at afdække Eva Kjers rolle i honning-sagen, som også bekymrer Forbrugrådet TÆNK.

Tonsvis af falsk kinesisk honning solgt i Danmark

3) Landbrugslobby og Eva Kjer er ualmindeligt tætte

BT kunne mandag i sidste uge afsløre, at Eva Kjers ministerium har skrevet nærmest direkte af efter den kontroversielle landbrugslobby Bæredygtigt Landbrug.

Det er sket i kommissoriet til en kommunal arbejdsgruppens gennemgang af rensningen af danske vandløb. En sag som ligger Bæredygtigt Landbrug så meegt på sinde, at de allerede i 2012 lagde sag an mod staten.

Men den blev efter en opsang til kommunerne fra Eva Kjers ministerium sat på pause. Det får oppositionen til at beskylde Eva Kjer for at have indgået en studehandel med Bæredygtigt Landbrug.

Politiken kan så i dag afsløre, at Eva Kjers departementschef, Henrik Studsgaard, sågar i en mail har skrevet direkte til Bæredygtigt Landbrug erkender, at man har taget store hensyn til organisationens ønsker.

Annonce:

'Ministeriet har med det nuværende udkast imødekommet en stor del af kommentarerne fra Bæredygtigt Landbrug, og strakt sig så langt, det er muligt inden for den eksisterende lovgivning,' skriver han i mailen.

Eva Kjer erkender at have ladet sig inspirere af Bæredygtigt Landbrug. Men hun har ikke indgået nogen studehandel, påpeger hun.

'Jeg har derfor haft dialog med Bæredygtigt Landbrug om disse spørgsmål, og som bekendt ladet mig inspirere så langt, jeg var enig med Bæredygtigt Landbrug i deres synspunkter. Det har dog været afgørende for mig, at arbejdet holdt sig indenfor den gældende vandløbslovs rammer', skriver hun til Politiken.

Endnu en sag tyder på parløb mellem Eva Kjer og forening

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mette har spillet magtbingo hele sit liv
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: