Annonce:
Annonce:

Det sejler i Skat: Ny it-fiasko koster 70 mio. kroner

Skat har store problemer med at færdigudvikle et nyt it-system

Annonce:
Følg Politik

Først måtte Skat droppe inddrivelsessystemet EFI til over en milliard kroner - og nu er endnu en it-skandale under fuld opsejling.

Denne gang drejer det sig om Skats system eKapital, der bliver forsinket i over et år, og som sprænger budgettet med over 70 mio. kr.

eKapital består af tre dele, hvor af to er færdigudviklet. Smertebarnet er et rentesystem, som skal håndtere, når den finansielle sektor indberetter renteoplysninger. I følge aktstykker fra Folketingets Finansudvalg, så fik Skatteministeriet sidste år tildelt yderligere 27,4 mio. kroner til systemet, fordi der var store problemer med at færdigudvikle det - og i sidste uge bad skatteminister Karsten Lauritzen så om at få tilført endnu 43,9 mio. kr..

Jensen advaret om skatte-kaos igen og igen og...

Dermed har skatteyderne indtil videre fået en ekstraregning på 71,3 millioner kroner til det nye rentesystem.

Annonce:

– Jeg kan godt forstå, hvis der sidder nogle skatteborgere og er fortørnet over, at Skat har fejlet så stort med deres it. Det er jo dem, der i sidste ende skal betale for det, siger it-professor Kim Normann Andersen fra CBS.

– eKapital er blot endnu et eksempel på et stort offentlige it-projekt, der koster mere end lovet og ender med at blive afleveret senere end planlagt. Og man kan med rette stille spørgsmål ved om, det er det offentlige, der skal betale og stå for udviklingen af it-projekter fremfor at få nogle med armslængde til det politiske og bureaukratiske til at udvikle- og administrere dem, siger han.

Knaldrøde lamper
e-Kapital skulle oprindeligt have været lanceret den 10. januar 2017, men i sagsakter fra Skatteministeriet fremgår det, at systemet først vil være klar i april 2018.

Og det koster. Skat oplyser til Ekstra Bladet, at systemet ville have indbragt 10 millioner kroner i ekstra skatteindtægter til statskassen, hvis systemet var blevet lanceret i 2017. De 10 millioner ville spares ved, at man får et mere effektivt system, og man ikke skal registrere manuelt.

Annonce:

Fiasko-projektet er heller ikke gået under radaren hos Statens it-projektråd, der to gange årligt evaluerer statens kommende it-projekter. I den seneste rapport fra marts måned blinker advarselslamperne ved eKapital-projektet. Her giver de projektet et ’rødt trafiklys’, som betyder, at projektet er meget forsinket og væsentlige budget overskridelser.

FAKTA: Her er Skats skandalesager

– Det røde trafiklys tildeles på baggrund af, at projektet ser ind i større forsinkelser. Projektet har ikke nået en central milepæl i efteråret, hvor løsningen skulle gøres klar til test for erhvervslivet, skriver statens it-projektråd i rapporten.

Yderst beklageligt
Det har ikke været muligt for Ekstra Bladet at få en kommentar fra skatteminister Karsten Lauritzen (V), da han er på vej til et møde i Paris.

Men i sidste uge skrev skatteministeren et brev til Folketingets finansudvalg, hvor han forklarede den nye budget-overskridelse til eKapital.

– Det er yderst beklageligt, at SKATs it-projekt eKapital igen har behov for en betydelig budgetudvidelse for at muliggøre moderniseringen af en række indberetningsløsninger på det finansielle område, skriver ministeren.

Firebande startede skattekaos

Annonce:

Her bliver det også forklaret, hvad der skyldes den nye forsinkelse og en ekstra-regning på 71,3 millioner kroner.

– Projektet er forsinket som følge af en række tekniske udfordringer, der blandt andet vedrører de problemer, SKAT desværre generelt har, når der skal udvikles it-systemer, der indbefatter integrationer til SKATs gamle it-systemer.

– Forsinkelsen på hele 12 måneder skyldes, at projektets leverancer skal følge årsopgørelsen og dermed nu følger årsopgørelsen for 2017 i stedet for 2016, forklarer Karsten Lauritzen til Finansudvalget, skriver Karsten Lauritzen til sidst i brevet.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Jakob Ellemann spiller hasard med befolkningens retsbevidsthed

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: