Det ser sort ud for fitness og barer

Der er stor smittespredning og lille økonomisk gevinst visse steder i samfundet

Over hele verden pågår der i disse dage genåbninger - få et overblik her. Video/foto: Ernst van Norde, Reuters, Ritzau Scanpix, Henning Bagger, Philip Davali. Redigering: Emma Svendsen og Maya Westander
Følg Politik

Hvis du elsker at dyrke fitness eller at gå på bar, kan du godt forberede dig på en skuffelse.

Mens politikerne sidder på Marienborg og forhandler om åbningen af Danmark, kan man underholde sig med at blive klogere på det vidensgrundlag, de beslutter sig ud fra.

Her er en graf udarbejdet af tre økonomer oplysende. Den optræder i en rapport, som blev afleveret i går, og som politikerne sidder med mellem hænder under forhandlingerne.

Grafen viser, at fitnesscentre, værtshuse og fritidstilbud til unge formentlig er noget af det sidste, som åbner hertillands.

De bidrager nemlig kun beskedent til den økonomiske aktivitet i samfundet. Og de øger smittetrykket forholdsvis meget.

I den ovenstående grafik fra økonomernes rapport er y-aksen smitterisikoen, mens x-aksen er udtryk for, hvor mange penge en given sektor eller branche bidrager med.

Som det fremgår, er fitnesscentre og barer ikke særligt indbringende i det store økonomiske billede. Men de ligger temmelig højt i smitte risiko.

Fritids- og ungdomstilbud er endnu mere risikable.

Nej til barer
Den konservative leder, Søren Pape Poulsen, er den nok mest åbningsivrige blandt partilederne. Han gjorde tidligere i dag klart, at diskoteker, natklubber og barer nok må vente med genåbning.

Fitnesscentre lader heller ikke til at have den store opbakning blandt partilederne. I hvert fald har ingen af dem krævet fitness til folket.

Mette Frederiksen (S) har understreget, at hun ikke vil lade sig presse til større åbning, end det er sundhedsmæssigt forsvarligt.

Ekstra Bladet er til stede ved Marienborg. Sammen med den øvrige presse afventer vi indkaldelse til pressemøde, hvor statsministeren og de øvrige partiledere ventes at fortælle om genåbningens omfang.

Hvem bliver snydt?

Pape ønsker KÆMPE-åbning: Det burde tage ti minutter

Ny rapport afslører: Sådan kan Danmark genåbnes

 

Mere fra Ekstra Bladet+

Vi kan ikke have en rigspolitichef, der lyver

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind