Det skal være slut med farlig nikotin-væske

Efter Ekstra Bladets afsløring af ulovlig 'filur'-nikotinvæsker som er dødsensfarlige for børn, siger Socialdemokraternes sundhedsordfører at det skal være slut med 'det vilde vesten'.

Det går ikke, at der bliver solgt sodavandslignende væsker til e-cigaretter med voldsomme mængder nikotin.

Det slår Socialdemokratiets sundhedsordfører fast, efter at Ekstra Bladet har fortalt, hvordan man i danske butikker, kan købe væsker til e-cigaretter, der indeholder helt op til 24 mg nikotin per milliliter. Væskerne smager og dufter endda af eksempelvis sodavandsis - som der også er et billede af uden på flasken.

- 24 mg/ml er meget. Og det er i det hele taget, det vilde vesten med de væsker. Det er også derfor, at vi er på vej med lovgivning på området. Det har været meget svært at tale med folk i hverdagen, der går ned og køber væskerne, som er pilulovlige, siger Socialdemokratiets sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen til Ekstra Bladet.

Denne flaske skræmmer ifølge overlæge ikke små børn væk. Men tager de en slurk, risikerer de at blive alvorligt syge eller dø af nikotinforgiftning. (Foto: Jakob Jørgensen) Sundhed - 15. mar. 2015 - kl. 10:36 Denne lille flaske kan slå 50 børn ihjel

- Der må slet ikke sælges nikotin-væsker i Danmark. For der er ingen, der har søgt markedsførings-tilladelse til dem, siger han.

Ekstra Bladet har købt flasken med 'flydende filur-tobak' hos Smartcig, ligesom vi har besøgt en række andre butikker, der uden videre sælger væskerne ulovligt. Og uden deklaration.

Væsken er så farlig, at den ifølge overlæge hos Giftlinjen på Bispebjerg Hospital Niels Ebbehøj at en enkelt flaske med 100 ml. kan slå 50 små børn ihjel.

Overlæge, Giftlinjen på Bispebjerg Hospital, Niels Ebbehøj er bekymret over, at flere og flere bliver forgiftet med livsfarlig nikotinvæske. (Foto: Jakob Jørgensen) Sundhed - 15. mar. 2015 - kl. 11:53 Chat med Giftlinjen: Så farligt er nikotin-væske

Hos Smarcig undskylder man sig med, at det jo også er farligt at have afløbsrens stående under vasken.

Flemming Møller Mortensen understreger, at der er en lovgivning på vej igennem i Folketinget, der skal sikre, at de farlige væsker ikke bliver solgt.

- Nu kommer der væsentlig mere ordnede forhold. Det bliver sådan, at man i detailhandlen kan sælge væsker med nikotin. Men det bliver med langt mindre nikotin, og i stedet for et billede af en Filur-is, skal der være en advarsel, ligesom vi kender det fra tobak. Desuden skal produktet klart varedeklareres, siger han.

Indehaver af Smartcig: Afløbsrens er jo også giftigt

Se tv-klippet, hvor vi konfronterer Smartcig med det ulovlige nikotinsalg, i playeren øverst på siden.

Sonia Mantri står bag disken i butikken Smartcig på Sølvgade i indre København og mikser en blanding e-cigaretvæske med Filur-smag og 24 mg nikotin pr. ml i en 100 ml plastikflaske.

Ekstra Bladet er gået ind i butikken som almindelig kunde for at se på varerne og tjekke, hvor nemt det er at købe ulovlige nikotinvæsker.

Da Ekstra Bladet kommer tilbage for at interviewe kvinden, påstår hun, at hun ikke har solgt nikotinen, men foræret det væk, før hun henviser os til at tale med hendes kæreste, der ejer butikken.

Mike Vous erkender at sælge nikotinvæske – vel vidende at det er ulovligt. Han har opgivet at søge om tilladelse til at sælge produkterne som lægemiddel, fordi det stiller ’store krav til almindelige mennesker’ og er dyrt.

- Hvordan har du det med, at den lille flaske, jeg har købt i din butik, kan slå 50 børn ihjel?

- Så skal den læge lave en lille smule research. Det passer ikke helt. Vi er enige om, at det er nok til at slå et barn ihjel. Det er faktisk næsten nok til at slå en fuldvoksen mand ihjel. Og det er giftigt, men det er afløbsrens under håndvasken også.

Trods sin skepsis over lægens ord når Mike Vous frem til, at butikken skal gøre mere for at mærke flaskerne.

- Det er selvfølgelig for dårligt, at I skal komme og opdage det, før vi laver det om.

Men Mike Vous holder ikke op med at sælge nikotin:

- 80 procent af kunderne kommer, fordi de kan købe nikotin. Og uden det ville vi ikke eksistere.

Han fortsætter salget og håber, at politikerne vil sikre ham en lovlig forretning og bedre sikkerhed på området.

117 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere