Det vil storkonflikt betyde for dig

Det vil blive mærket i hele Danmark, hvis man ikke får lavet en overenskomst for de over 800.000 offentligt ansatte

Svært ved at holde styr på konflikten? Forstå den på 1 minut og hør arbejdsmarkedsforsker Bent Greve forklarer den her

Det er nu de sidste kampe bliver udkæmpet rundt om bordene i forligsinstitutionen. Håbet er, at lande overenskomster hjem for de mere end 800.000 offentligt ansatte i Danmark.

Skulle forligsmand Mette Kristensen erklære forhandlingerne for endegyldigt brudt sammen, så vil det udløse en storkonflikt fra 22. april, hvor de offentligt ansatte kan påbegynde deres strejke. Den varslede lockout fra arbejdsgivernes side vil begynde lørdag 28. april.

En samlet strejke og lockout vil fjerne op mod 500.000 offentligt ansatte fra arbejdsmarkedet i en ukendt periode, hvilket vil kunne mærkes i hverdagen.

Anders Bondo Christensen foran forligsinstitutionen før de sidste forhandlinger. Foto: Henning Hjorth Dansk politik - 17. apr. 2018 - kl. 13:51 Skæbnemøde i Forligsen lige nu: Her er eksperternes bud

Ingen tog
Ved en storkonflikt vil al togtrafik blive indstillet i hele landet, det har Banedanmark og DSB tidligere oplyst. Det er, fordi en stor en mængde af Banedanmarks arbejdsstyrke er udtaget til enten strejke eller konflikt.

Derfor vurderer Banedanmark, at det vil være uforsvarligt at lade togtrafikken fortsætte. Derfor skal danskerne finde på andre alternativer end deres togtransport, så længe en storkonflikt har Danmark i sit jerngreb.

Det vil stadig være muligt at tage busser på arbejde, da der er tale om private udbydere, men man skal forvente proppede sæder. Storebæltsbroen og færgeruter lukker heller ikke ned, da der også her er tale om private firmaer.

Togene vil stå stille i hele Danmark, hvis der ikke bliver lavet en overenskomst. Foto: Jens Dige/ Ritzau Scanpix Dansk politik - 12. apr. 2018 - kl. 05:31 Storkonfliktens skrækscenarie: Sådan bliver tog, færger og fly ramt

Ventetid på hospitaler
En stor del af arbejdsstyrkerne på de danske hospitaler er udtaget til enten strejke eller konflikt, og det vil få væsentlig betydning for danske patienter.

De ville skulle vente på deres operationer, da disse i stor stil vil blive udskudt, medmindre der er tale om livsnødvendig eller akut behandling. Så har man en tid til en knæoperation i konfliktperioden, så vil denne blive udskudt.

Gængse undersøgelser vil også blive udskudt på ubestemt tid, og det vil man kunne mærke længe efter en eventuel storkonflikt, da det vil tage sygesektoren tid at komme i bund med ventelisterne. Alt hvad der hedder behandlingsgaranti vil blive suspenderet.

Se også: Sygeplejere forbereder sig på strejke: Ikke alle vil kunne blive behandlet

Se også: Sygeplejersker i nødråb: - Det hænger ikke sammen i forvejen

De gamle går fri - næsten
Plejesektoren går i det store hele fri, da der er tale om ældre og svækkede personer.

Intentionen med strejke og lockout er ikke, at folk skal dø som konsekvens, derfor holder man ældresektoren delvist ude af storkonflikten.

Nogle ansatte i både hjemmepleje og på plejehjem er udtaget til strejke og lockout, og det vil have den betydning, at de ældre vil skulle vente lidt længere på at blive hjulpet ud af sengen og i tøjet.

De ældre vil stadig blive hjulpet med deres daglige hygiejne, få deres medicin, væske og måltider.

Lang tid til studenterhue
Kommer storkonflikten, så vil en lang række skoler i hele landet lukke helt ned, og eleverne ville skulle spejde langt efter deres undervisning.

Det vil kunne påvirke afgangsklassernes terminsprøver og eksaminer, da man ikke vil kunne gennemføre disse. Derfor vil eleverne skulle tage deres prøver senere end normalt.

Det samme vil gøre sig gældende for elever på landets gymnasier, hvilket især vil kunne påvirke afgangsklasserne. De skal bruge deres afsluttende karakterer i ansøgningerne til videregående uddannelser, hvilket kan blive et problem, da de ikke kan gå til deres eksaminer.

Skulle der komme en lockout, så vil landets SFO'er også lukke ned, da pædagoger også er udtaget til konflikten. Derfor vil mange forældre skulle have deres skolebarn med på arbejde.

Ingen daginstitution
Hele kommuner vil opleve, at deres daginstitutioner vil lukke ned. Det vil ikke være muligt for forældre at få passet deres lockout-ramte barn i en anden åben institution, da pædagogerne ikke må tage konfliktramt arbejde.

Derfor vil forældre skulle finde alternative pasningsmuligheder for deres poder, imens en storkonflikt lammer landet.

Det vides stadig ikke, om der vil komme en storkonflikt, da der forhandles på livet løs for at sikre de offentligt ansatte overenskomster.

Se også: Forhandlinger i stå: Det kan en storkonflikt betyde

 Topforhandlerne fortæller her om deres forventninger inden de sidste forhandlinger (Foto: Henning Hjorth, redigering: Christian Ørtoft)

192 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Nanna Cecilia Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen