Det vilde Venstre: Ny L-bande huserer

Der er kaos i Venstre under Jakob Ellemann-Jensen (V), som ikke kan få ro i saloonen. Ny L-bande har taget styringen, oplyser en række Venstrefolk

Qvortrup kalder Jakob Ellemanns reaktion for en 'offentlig henrettelse' af Kristian Jensen, og mener det er en 'brutal afstraffelse'. Få hele hans analyse af situationen her.

Der skydes stadig med skarp internt i Venstre, hvor våbenhvilen har trange kår efter sidste års borgerkrig.

Selvom der er en ny sherif i partiet, Jakob Ellemann-Jensen, så hersker der kaos om Venstres linje udadtil.

Næstformand Inger Støjberg går solo på stribe - imod partilinjen eller formanden - på centrale områder som rets, udlændinge- og udenrigspolitik.

Støjberg er egoistisk
Analysen blandt en række af Venstres medlemmer i Folketinget lyder, at Inger Støjberg svækker Ellemann, fordi hun blandt andet opfører sig 'ustyrligt' og 'egoistisk'.

Samtidig kommer den tidligere næstformand Kristian Jensen med forslag til den økonomiske politik 10 år frem i tiden i Jyllands-Posten.

Den frihed skulle den tidligere næstformand dog ikke have. Med hård hånd blev Kristian Jensen derfor frataget alle poster i Venstre af den nye formand.

Kristian Jensen og Jakob Ellemann-Jensen, da der stadig var brede smil ved Venstres landsmøde 2019 i Herning. Foto: Claus Bonnerup Dansk politik Sådan blev han slagtet

L-bande huserer
Det er første gang, at Jakob Ellemann-Jensen for alvor træder i karakter som V-boss.

En håndfuld Venstre-folk på Christiansborg taler derfor om et ’ledelsesvakuum’ indadtil, hvor en ny såkaldt 'L-bande' har taget styringen.

- L-banden kører reelt partiet lige nu, siger et medlem af Venstres folketingsgruppe, som ønsker at være anonym af hensyn til repressalier ved at stå frem.

Banden har fået sit navn i Venstre på grund af medlemmernes efternavne. Den består nemlig af finansordfører Troels Lund, politisk ordfører Sophie Løhde og gruppenæstformand Karsten Lauritzen.

Dansk politik Ellemann i panik: - Han sparker nedad

Banker løs
Bandens taktik er ifølge en række Venstre-kilder 'at banke løs på regeringen i alle sager'. Også mere end hvad sherif Ellemann til tider bryder sig om, beretter kilderne.

Det gælder blandt andet Sophies Løhdes frontal-angreb på statsminister Mette Frederiksens (S) lidt vævende svar ’om at kigge fremad’ i forhold til amerikanernes likvidering af den iranske militærleder Soleimani i Irak.

Løhde mente, det var ’besynderligt’, at statsministeren ikke ville svare klart på krisen i Mellemøsten. Imens var der mildest talt selv slinger i V-valsen internt.

Næstformand Inger Støjberg hyldede USA’s ret til at 'forsvare sig selv', mens Jacob Ellemann mente, at Amerika var 'nødt til at følge nogle internationale spilleregler'.

Solo-Støjberg

Ansigts-overvågning

Venstres næstformand Inger Støjberg åbnede i et interview i Berlingske for at indføre ansigtsgenkendelse i ghetto-områder.

Det er ikke Venstres politik, fastslog Jan E. Jørgensen (V), medlem af retsudsvalget.

Muslim-undersøgelse

En undersøgelse viste, at 28 procent af danskerne mener, at muslimske indvandrere bør sendes ud af landet.

Støjberg omfavnede de 28 procent, mens Jakob Ellemann tog afstand fra dem.

Amerikansk likvidering

Støjberg var på USA’s side i forhold til likvidering af den iranske militærleder Qassem Soleimani i Irak.

Ellemann pointerede, at USA skulle overholde internationale regler.

Utilfredshed
Flere medlemmer af Venstres folketingsgruppe er begyndt at lufte deres utilfredshed med L-banden, og Jakob Ellemann er angiveligt informeret om problemet.

Indtil videre har V-sheriffen dog mest travlt med at ride alene ud på turné i de kommende måneder for at sætte en finger i Venstre-baglandets jord.

Hverken Troels Lund, Karsten Lauritzen eller Inger Støjberg er vendt tilbage på Ekstra Bladets henvendelser.

Sophie Løhde og Jakob Ellemann ønsker ikke at udtale sig.

Jensens fald ned gennem Venstres rækker

Kristian Jensen (V) har en stor fortid i Venstre, og indtil i slutningen af august var han partiets næstformand.

Kun fem måneder senere ligner han en færdig mand i dansk politik, efter at formand Jakob Ellemann-Jensen har frataget ham både ordførerskab og udvalgsposter.

Det sker, fordi den tidligere næstformand i et interview med Jyllands-Posten har delt sine tanker om et reformsamarbejde med Socialdemokratiet, De Konservative og De Radikale uden først at vende det med formanden.

Kristian Jensens fald fra tinderne startede med et interview i Berlingske. Få hele overblikket her:

* 8. august: Berlingske bringer et interview med Kristian Jensen, som på daværende tidspunkt var næstformand.

Her siger han blandt andet, at Venstre bør droppe tanken om at danne en SV-regering, som tidligere formand Lars Løkke Rasmussen lancerede under valgkampen.

* 9. august: Venstre-nestor Claus Hjort Frederiksen udtaler under Venstres sommergruppemøde, at Kristian Jensen bør gå af som næstformand.

Kristian Jensen undskylder interviewet på et pressemøde i forbindelse med sommergruppemødet og gør det klart, at det er Venstres formand, der lægger den politiske linje.

* 20. august: Det står klart, at der er interne magtkampe i Venstre, og det bliver for meget for dele af baglandet.

Fire medlemmer af Venstre står frem i Jyllands-Posten og kræver Løkke afsat som formand og Kristian Jensen afsat som næstformand.

* 27. august: Venstre i Region Midtjylland, folketingsmedlemmerne Preben Bang Henriksen og Carsten Kissmeyer samt enkelte borgmestre opfordrer offentligt Løkke og Kristian Jensen til at trække sig.

* 31. august: Løkke og Kristian Jensen trækker sig fra deres poster efter et møde i Venstres hovedbestyrelse på Hotel Comwell i Brejning.

Kristian Jensen stiller efterfølgende op til et improviseret pressemøde, mens Lars Løkke forlader hovedbestyrelsesmødet uden at møde pressen.

* 21. september: Jakob Ellemann-Jensen vælges ved et ekstraordinært landsmøde i Venstre som ny formand. Inger Støjberg vælges som ny næstformand.

* 26. september: Venstres folketingsgruppe konstituerer sig, og Lars Løkke Rasmussen får sæde i Udenrigspolitisk Nævn, mens Kristian Jensen efter eget ønske ikke får tildelt nogen ordførerskaber. Senere får han dog tildelt rollen som arktisordfører.

* 11. januar: Der er tavshed fra Kristian Jensen, indtil at han i et interview med Jyllands-Posten åbner for sine tanker om at samarbejde om økonomiske reformer hen over den politiske midte. Interviewet bliver bragt på nettet lørdag aften og er i avisen søndag.

Han har ikke vendt tankerne med Venstres gruppeledelse, inden han giver interviewet til avisen. Det får formand Jakob Ellemann-Jensen til at fratage Kristian Jensen alle poster. Han bliver bakket op af en enig gruppeledelse.

Kilder: Venstre, Jyllands-Posten, Ritzau.

486 kommentarer
Vis kommentarer