DF-ægtepar: Det var bedre under Pia

Dansk Folkeparti er blevet for pænt. Yngre, veltalende jakkesæt erobrer DF, mens partiet glemmer hvordan, man kalder en skovl for en skovl

Kim Christiansen og Pia Adelsteen efterlyser mere ydmyghed fra de unge i folketingsgruppen, færre talende jakkesæt og mindre kancellisprog hos DF. Foto: Jonas Olufson
Kim Christiansen og Pia Adelsteen efterlyser mere ydmyghed fra de unge i folketingsgruppen, færre talende jakkesæt og mindre kancellisprog hos DF. Foto: Jonas Olufson

Det var bedre, da Pia Kjærsgaard var formand for Dansk Folkeparti. I dag har partiet mistet evnen til at sige tingene ligeud.

Det mener DF’s ægtepar i Folketinget Kim Christiansen og Pia Adelsteen, der i et stort interview med TV2.dk samtidig efterlyser mere ydmyghed fra de unge, nyvalgte partifæller på Christiansborg.

Interviewet blev gennemført over en frokost på weekendens folkemøde på Bornholm.

- Vi er blevet for pæne. Vi pakker tingene ind. Alle kender Pia Kjærsgaard. Det er der én eneste årsag til; hun kalder en skovl for en skovl. Vi skal kunne sige tingene, som de er. Uden at tale kancellisprog, forklarer Pia Adelsteen.

Ifølge Kim Christiansen er det konsekvensen ved, at partiet er vokset.

- Jo større du bliver, desto mere rummelig bliver du. Det er også sket for os ... Det er blevet mere spiseligt, siger han.

Tandløst
Under Kristian Thulesen Dahl ledelse er partiet blevet det største i blå blok. Men DF risikerer simpelthen at blive tandløst, mener ægteparret.

Det nye store DF har nemlig givet plads til unge mennesker i jakkesæt, som erstatter de 'klassiske pølsemænd, pædagoger og folk som rent faktisk har svunget en skovl', forklarer Kim Christiansen til TV2.

Han mangler til tider ydmyghed blandt de yngre gruppemedlemmer og suppleres af sin hustru.

- Jeg tænker en gang i mellem; I guder. Vi andre kom ind med en ydmyghed. Det her er ikke ligesom byrådet. Vi har begge brugt meget tid på bagerste række, siger Pia Adelsteen.

- Der er nogen, der ikke har den samme tålmodighed med hensyn til at komme frem i verden. Men det er op til dem. Jeg synes bare, man skal være ydmyg. Og så brug os gamle. Jeg øser gerne ud af min erfaring, uddyber Kim Christiansen.

For mange højtuddannede
Han vil som udgangspunkt ikke uddybe interviewet overfor Ekstra Bladet. Men forklarer dog, at ægteparret er bekymrede over, at politikerne kommer i Folketinget direkte fra skolebænken. Der er simpelthen flere højtuddannede - også i DF - og færre almindelige mennesker.

- De er mange gange for unge. Før i tiden skulle man jo være 30 år for at kunne stille op. Jeg mener, at man skal være 25 år og have mindst to års erhvervserfaring. Jeg kan have en frygt for, at vores folketingsgruppe mister den brede sammensætning, forklarer han til Ekstra Bladet.

Pia Adelsteen er helt enig.

- Når vi først begynder på det med at tage folk lige ind fra skolen, fordi de taler flot og kan udtrykke sig på fjernsyn, så går det galt. Der var en grund til, at Pia Kjærsgaard blev, som hun blev. Hun har været hjemmehjælper. Hun har taget sig af de gamle, siger hun til TV2.

Søren Espersen: Hovedet i skraldespanden
DF's næstformand Søren Espersen afviser, at partiet er blevet 'pænere', end det har været tidligere.

Søren Espersen: Det giver ingen særlig kvalifikation som politiker, at man har haft hovedet nede i en skraldespand. Foto: Janus Engel
Søren Espersen: Det giver ingen særlig kvalifikation som politiker, at man har haft hovedet nede i en skraldespand. Foto: Janus Engel
 

- Når man sidder i et telt på Bornholm, så går snakken. Jeg har svært ved at se, at jeg skulle have lavet mig selv om i forhold til for 20 år siden. Jeg siger det samme, som jeg sagde dengang. Vi har flyttet udlændingepolitikken derhen, hvor den skal være - også retorisk. Men der sket det, at andre - fx socialdemokraterne - er begyndt at sige samme som Dansk Folkeparti. Så nu begynder de andre at lyde som os. Det er pragtfuldt.

- Christiansen og Adelsteen mener, at de nye skal være mere ydmyge?

- Det er noget værre pjat. Det er da dejligt, at de nye vil en hel masse. Det hører da ungdommen til. Jeg vil ikke forlange, at man skal komme med hatten i hånden. Nogle af de nye unge har gjort det fremragende.

- Og det med at det skulle være en særlig kvalifikation, at man har haft hovedet nede i en skraldespand, det kan jeg slet ikke se. Det er heller ikke en kvalifikation i sig selv at svinge en skovl. Vi vil gerne have dygtige folk uanset hvilket samfundslag, de kommer fra. Jeg vil blæse på om de er akademikere eller pølsemænd.

Kristian Thulesen Dahl har ikke ønsket at kommentere interviewet.

Dansk politik DF er klar til at sætte regeringen på plads i kvælstofsag

(Foto: Jens Dresling) Dansk politik Politiker-druk på Afrikatur: Socialdemokrat klager til Pia K.

1 af 2 Søren Espersen: Det giver ingen særlig kvalifikation som politiker, at man har haft hovedet nede i en skraldespand. Foto: ENGEL JANUS
2 af 2 Kim Christiansen og Pia Adelsteen efterlyser mere ydmyghed fra de unge i folketingsgruppen, færre talende jakkesæt og mindre kancellisprog hos DF. Foto: Jonas Olufson
126 kommentarer
Vis kommentarer