Annonce:
Annonce:

DF angriber Esben Lunde: Virker ligeglad med livsfarlig bakterie

Et centralt mål i kampen mod livsfarlig svine-bakterie er ikke så vigtigt ifølge Esben Lunde Larsen (V)

Landbrugs- og fødevareminister Esben Lunde Larsen får kritik fra DF på grund af en slap holdning til MRSA. Polfoto: Jens Dresling.
Landbrugs- og fødevareminister Esben Lunde Larsen får kritik fra DF på grund af en slap holdning til MRSA. Polfoto: Jens Dresling.
Annonce:
Følg Politik

Fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) er havnet i fedtefadet på grund af en farlig bakterie, som spredes med lynets hast i de danske svinestalde.

Både Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet mener, at ministeren har en alt for slap holdning til den såkaldte MRSA-bakterie, der kan give livstruende infektioner, som er svære at behandle.

Angrebet skyldes et politisk mål om at mindske brugen af antibiotika med 15 procent i svineproduktionen fra 2014 til 2018. Landbrugets brug af antibiotika er nemlig med til at gøre bakterier som MRSA resistente over for livreddende penicillin.

DF i hårdt angreb på Esben Lunde: Dumpet

Ikke bogstaveligt
Målet står i en såkaldt handlingsplan, som alle Folketingets partier på nær Liberal Alliance vedtog for to år siden for at bekæmpe MRSA. Ministeren går dog ikke så meget op i målet.

Annonce:

- Et tal er et tal, og jeg er ikke så optaget af tallet. Det skal ikke tages så bogstaveligt, sagde Esben Lunde til Landbrugsavisen i slutningen af februar.

- Det handler mere om mindsettet. At få vendt udviklingen i den rigtige retning og få ændret en praksis og en adfærd, så vi når målet på et senere tidspunkt, lød det fra ministeren.

MRSA-alarm: 44 personer smittet af mink på tre år

Virker ligeglad
Den melding møder hård kritik fra regeringens støtteparti. Dansk Folkepartis landbrugs- og fødevareordfører, Lise Bech, mener, at fødevareministeren kommer med en ’meget uheldig udtalelse’.

- Ministeren virker lidt ligeglad med noget, som er særdeles vigtigt, siger Lise Bech.

For bare to år siden var syv ud af ti slagtesvin inficeret med MRSA. En ny undersøgelse viser dog, at det nu gælder ni ud af ti svin i de danske stalde, og der er brug for handling, mener DF.

Annonce:

- Selvfølgelig skal vi gøre alt, hvad vi kan, for at nå målsætningen, så jeg prikker Esben Lunde på skulderen, når jeg ser ham, så vi kan tage en snak, lyder det fra Lise Bech.

'Puuuuh': Kød ved at rådne i Løkkes yndlings-shawarma-bar

Chokerende
Socialdemokratiet kalder ministerens holdning ’grotesk’, fordi mindre antibiotika er en ’central del af bekæmpelse af MRSA’.

- Det er chokerende, at vi har en fødevareminister, som tilsyneladende er fuldstændig ligeglad med, hvor hurtigt vi kommer MRSA til livs, siger landbrugs- og fødevareordfører for Socialdemokratiet Simon Kollerup.

- MRSA-bakterien er løbet langt hurtigere end vores handlingsplan, så hvis vi politikere ikke holder fanen højt, så stikker det her af for os, lyder det fra Simon Kollerup.

Der er ikke nogen ’væsentlig’ risiko for at blive smittet med MRSA via svinekød fra køledisken ifølge Sundhedsstyrelsen.

Langt de fleste mennesker smittes via direkte kontakt med levende svin, men i 12 procent af tilfældene har den smittede dog ikke haft kontakt med svin.

Annonce:

Magtesløse Løkke: Her styrer DF's 'skyggeministre'

Det har Lunde sagt om MRSA

Esben Lunde har tidligere ved flere lejligheder talt problemet med landsbrugets brug af antibiotika ned. Her er, hvad han bl.a. har sagt:

Til Jyllands-Posten:

- Der mangler nuancer i debatten om det danske antibiotikaforbrug. Landbruget får tit på puklen for antibiotikaforbruget, men det viser sig, at landmændene i den grad har evnet at holde sig på måtten.

Hvis et svin bliver sygt, så skal det behandles. Derfor er jeg ikke fanatiker, hvad angår nedbringelsen af antibiotika og MRSA-udbredelsen generelt.

Til Weekendavisen:

- Vi har aktører, som altid vil råbe ’ulven kommer’, og som altid vil male det værst tænkelige billede op. Det ser man hos grupper, der altid er imod landbruget og forbruget af antibiotika. Som politikere skal vi prøve at få proportioner på den debat. Danmark er det land, der bruger næstmindst antibiotika blandt sammenlignelige lande, og der bruges langt mere til mennesker.

Annonce:

MRSA-bakterie i halvdelen af dansk svin i kølediskene

Minister for landbrug, fødevarer og fiskeri, Esben Lunde, har ikke bestået på fiskeriområdet, mener Dansk Folkeparti. Polfoto: Jens Dresling.
Minister for landbrug, fødevarer og fiskeri, Esben Lunde, har ikke bestået på fiskeriområdet, mener Dansk Folkeparti. Polfoto: Jens Dresling.
 

Lunde: Jeg tager det meget alvorligt

Esben Lunde Larsen befinder sig i Japan, og Ekstra Bladet har derfor måttet stille spørgsmål til ham på mail.

- Har ministeren et modsvar til kritikken af sine udtalelser om svine-bakterierne?

- Vil ministeren arbejde hårdt for at nå målet med 15 % mindre antibiotika i 2018?

- Hvornår regner ministeren med at nå målet?

- Er MRSA-udbredelsen et problem ifølge ministeren?

Ekstra Bladet har modtaget følgende skriftlige svar fra Esben Lunde Larsen gennem hans spindoktor, Marie Hjortdal:

’Jeg tager resistensproblematikken meget alvorligt. Det er helt afgørende, at landmændene ændrer adfærd til bedre landmandsskab, hvilket handlingsplanen for MRSA jo også er et vigtigt redskab til. Jeg har en klar forventning om, at svineproducenterne når i mål, hvilket de selv har forpligtet sig til, og som vi følger tæt.’

’Når det er sagt, er antibiotikaforbruget i dansk landbrug stort set uden undtagelse faldet siden 2009. Forbruget ligger på et niveau, som kun få andre lande i verden kan matche. Udviklingen skyldes blandt andet, at Danmark som det eneste land i verden har indført en gul kort ordning, der rammer de landmænd, der bruger mere antibiotika end nødvendigt.’

Esben Lunde afviser indsamlinger: Simpelthen fordi

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Stadig en stank af magtmisbrug i minksagen
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: