DF efter IS-kriger i lufthavn: Terror-tjek alle ansatte

Dansk Folkeparti kræver terror-tjek af alle ansatte i lufthavne, efter at en afdød Syrien-kriger ifølge egne oplysninger arbejdede i Københavns Lufthavn

Kender du noget til sagen eller andre lignende sager, så tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms til 1224.

En kendt dansk Syrien-kriger, som ifølge USA's efterretninger var et betroet medlem af Islamisk Stat, arbejdede tilbage i 2006-2007 i Københavns Lufthavn.

Det fremgår af Syrien-krigerens egen profil på det sociale netværk Linkedin, og nu kræver Dansk Folkeparti, at alle ansatte i danske lufthavne skal tjekkes for terror-sympatier.

- Vi vil have en diskussion af, hvordan vi sikkerhedsgodkender folk i lufthavnene, fordi vi allesammen føler os sårbare i 10.000 meters højde, siger retsordfører Peter Kofod til Ekstra Bladet.

Dansk politik Pseudo valg i Syrien: Jensen støtter Kalashnikov-Islamister

Betroet kriger
Den danske IS-kriger, som er vokset op på Nørrebro i København, blev ifølge USA's forsvarsministerium dræbt ved et drone-angreb i Syrien 7. december sidste år.

- (Navn på dræbte udeladt, red.) var et betroet medlem af Islamisk Stat, og tilknyttet ledelse og kontrol, samtidig med at han også stod for håndtering og viderebringelse af penge og udstyr, sagde den amerikanske talsmand for Koalitionen mod Islamisk Stat, oberst Steve Warren ifølge Berlingske.

Længe før det var den danske IS-kriger ansat i Københavns Lufthavn ifølge en Linkedin-profil med samme navn, hvor Berlingske har fået bekræftet en lang række af de nævnte ansættelser.

Opbakningen til Islamisk Stat blandt unge i Mellemøsten og Nordafrika og faldende (Foto: AP) Samfund Mellemøstens unge forsager IS-kalifat: Tilslutningen styrtdykker

Her ses Syrienkrigerens Linkedin-profil, hvor han skriver, at han arbejdede i Københavns Lufthavn.
Her ses Syrienkrigerens Linkedin-profil, hvor han skriver, at han arbejdede i Københavns Lufthavn.

Ingen adgang
Københavns Lufthavn har søgt på IS-krigerens navn i registrer, men har ikke fundet noget. Dog kan det ikke udelukkes, at han har arbejdet i lufthavnen gennem et vikarbureau.

- Vi kan hverken be- eller afkræfte forlydender om, at de omtalte personer har været ansat i Københavns Lufthavn. Som vi også har oplyst medierne om tidligere, så har vi ingen registrering af, at de har været ansat hos os, skriver pressechef Kasper Hyllested til Ekstra Bladet.

- I den omtalte periode har der været et vikarbureau, der har leveret medarbejdere til at hjælpe og vejlede rejsende ifm. de nye væskeregler, der blev indført i 2006.

- Vikarbureauets medarbejdere arbejdede før security, dvs. uden adgang til sikkerhedsområderne. Det ville kræve et ID-kort at få adgang til security-områderne, siger pressechefen.

Konkurs
Ekstra Bladet har været i kontakt med det vikarbureau, som IS-krigeren ifølge en Linkedin-profil skulle have været ansat i lufthavnen igennem. Men da bureauet er gået konkurs, er alle personfølsomme oplysninger om ansatte og dermed også kontrakter blevet indleveret til Sø- og Handelsretten.

Stifter og tidligere direktør Anne Drewsen bekræfter over for Ekstra Bladet, at bureauet havde ansatte i lufthavnen og understreger, at det altid var politiet, som stod for eventuelle baggrundstjek. Hun husker dog ikke, om den pågældende IS-kriger var ansat i bureauet.

- Vi ansatte omkring 1000 personer om året, jeg kan simpelthen ikke huske enkelte navne, siger Anne Drewsen.

En belgisk kampklædt soldat står vagt foran en café i Bruxelles den 22. november, efter sikkerheden i landet blev hævet kort som følge af terrorangrebene i Paris. (Foto: REUTERS/Yves Herman) Terror To mistænkte bag Bruxelles-angreb sigtet for terror

Lufthavne og fly har historisk været mål for terror, og senest skete det i Bruxelles 22. marts, da to selvmordsbombere dræbte flere mennesker og sårede adskillige.

- Vi må være sikre på, at folk i så betroede stillinger hverken er kriminelle eller har sympatier for terrornetværk, som Danmark de facto er i krig med, siger Peter Kofod.

Foto: Privat Terror Anklagemyndighed bekræfter: Terrorsigtet er svensker

Ven med sigtet attentatmand
IS-krigeren er ungdomsven med personen, der er sigtet for drabsforsøg på islamkritikeren Lars Hedegaard, og som angiveligt også har arbejdet i Københavns Lufthavn.

- Det er hamrende afgørende, at man laver en screening af ansøgere til job i lufthavnen, fordi det kan have fatale konsekvenser, hvis det bare går galt en gang, fortæller DF'eren.

- Men folk kan jo blive hvervet, efter de ansat, og så virker en screening jo ikke. Har det nogen reel effekt?

- Der skal selvfølgelig holdes et vågent øje med folk i den slags stillinger, så de har sympatier for Islamisk Stat.

Pro-ISIS optog i den irakiske by Mosul den 16. juni, kort efter terrororganisationen overtog byen med magt. Invasionen har nu kostet flere ødelæggelser for uvurderlige monumenter og genstande. (Foto: AP) Samfund Islamisk Stat smadrer endnu et uvurderligt historisk monument

PET har ikke svaret på Ekstra Bladets henvendelsen om, hvorvidt IS-krigeren rent faktisk blev sikkerhedsgodkendt i forbindelse med det mulige job i lufthavnen.

298 kommentarer
Vis kommentarer