DF-forening går i protest mod Tulle

En hel lokalforening i Dansk Folkeparti har trukket sig og meldt sig ud af partiet i protest over formand Kristian Thulesen Dahl og DF-ledelsen

DF-formand Kristian Thulesen Dahl kan blot se til, mens en hel lokalforening i Dansk Folkeparti melder sig ud i protest. Foto: Ernst van Norde
DF-formand Kristian Thulesen Dahl kan blot se til, mens en hel lokalforening i Dansk Folkeparti melder sig ud i protest. Foto: Ernst van Norde

Dansk Folkeparti findes ikke lige nu i Herlev Kommune på den københavnske vestegn.

Hele lokalforeningens bestyrelse har netop trukket sig og meldt sig helt ud af partiet, fordi de er utilfredse med partiledelsen på Christiansborg, oplyser den tidligere lokalformand Kim Kristensen.

- Vi har alle sammen trukket os og meldt os ud af partiet. Alle seks, som var tilbage i bestyrelsen, er ude, så der er ikke nogen lokalforening i Herlev, siger Kim Kristensen, der udtaler sig på vegne af de i alt otte medlemmer i Herlev, som har meldt sig ud.

Det nedlagte Dansk Folkeparti i Herlev fremgår også af Dansk Folkepartis hjemmeside, hvor der - som et ledigt hotel - blot står 'vakant'.

 

Ryger også ud af byråd
Dansk Folkeparti har et medlem af byrådet i Herlev, men det er også snart fortid. Medlemmet hedder nemlig Kim Kristensen, og han vil være løsgænger.

- Der er heller ikke noget kommunalbestyrelsesmedlem fra Dansk Folkeparti, når jeg har talt med borgmesteren, fortæller Kim Kristensen.

Det dramatiske exit skyldes Kristian Thulesen Dahl og ledelsen på Christiansborg, som handler i 'ren panik' - ifølge de tidligere DF'ere i Herlev - over det dårlige folketingsvalg i 2019 og de efterfølgende endnu dårligere meningsmålinger.

- Vi skal lave stunts for enhver pris. Det er ren spin og intet indhold, forklarer Kim Kristensen.

Benzin på bålet
De tidligere DF'ere er helt konkret utilfredse med DF-toppens håndtering af en sag med den tidligere næstformand i lokalforeningen Mette Qwinten.

Der har igennem et stykke tid været problemer med lokale rødder i byen, og Dansk Folkeparti havde netop fået et flertal i byrådet med på øget videoovervågning og hjælp fra privat vagtværn, fortæller Kim Kristensen.

Den tidligere næstformand Mette Qwinten lagde efterfølgende et opslag på Facebook, hvor hun raser mod ballademagerne og efterspørger handling i kommunen.

Artiklen fortsætter efter billedet ...

Dette opslag førte ifølge forklatingskanditaten til, at hun blev overfuset og spyttet på. Privatfoto
Dette opslag førte ifølge forklatingskanditaten til, at hun blev overfuset og spyttet på. Privatfoto
 

Ekstra Bladet skrev om episoden, og opdateringen fik kollegerne i DF-Herlev op af stolen. De mener, at Mette Qwinten gør problemet større ved at tirre ballademagerne, som da også truede Mette Qwinten efter opslaget ifølge hendes egen forklaring.

- Når hun lægger det op, så kan det kun give ballade. Vi synes ikke, at vi som DF'ere er forpligtet til at hælde benzin på bålet. Vi vil hellere slukke det og skabe tryghed, forklarer Kim Kristensen.

Magtfuld DF-spinchef smutter

Mistillid til næstformand
Derfor stillede den lokale bestyrelse et mistillidsvotum til Mette Qwinten, som derefter trak sig. DF-toppen på Christiansborg bakkede dog op om den tidligere næstformand, og det har ifølge Kim Kristensen været 'det værste'.

- Vi har været i kontakt med Kristian Thulesen Dahl, Steen Thomsen (organisationskonsulent, red.) og Poul Lindholm (partisekretær, red.). Vi har sendt mails til dem allesammen, siger Kim Kristensen.

- Mette Qwinten havde fuld opbakning fra Christiansborg, så det er åbenbart sådan, vores medlemmer skal opføre sig. De skal plastre sociale medier til og hælde benzin på bålet i stedet for at slukke det, siger den tidligere formand og kommende løsgænger.

- Er opdateringen da ikke meget godt i tråd med Dansk Folkepartis politik?

- Vi skal altid gøre opmærksom på noget, som ikke er i orden. Det er Dansk Folkeparti.

- Hvad er så slemt ved opdateringen?

- Man skal gøre opmærksom på noget, som man ikke ved i forvejen. Alle i Herlev ved det allerede, og vi har lige vedtaget øget videoovervågning og privat vagtværn. Den indsats ødelægger hun med opdateringen, forklarer Kim Kristensen.

- Det er katastrofalt, at ledelsen accepterer den slags, og det er langt ude. Hvis vi vil være stuerene, er det sgu ikke på den her måde, siger Kim Kristensen.

Oprør mod DF-top vokser

Vælgertæsk til Tulle
Dansk Folkeparti fik en kæmpe vælgerlussing ved valget i 2019, og den tidligere partileder Pia Kjærsgaard har endda kaldt det en knockout.

Siden er meningsmålingerne dalet yderligere, og den tidligere formand i Herlev tror ikke, at partiet kan rejse sig ved at tale kendte problemer op.

- Hvis ledelsen tror, at det er sådan, Dansk Folkeparti overlever, må vi sige, at den tid er forbi. Pia Kjærsgaard var god til det, men Kristian Thulesen Dahl er slet ikke samme type, siger Kim Kristensen.

I dag har partiet mistet over halvdelen af stemmerne og knap halvdelen af medlemmerne siden supervalget til Folketinget i 2015.

Dansk Folkeparti i Herlev mistede kun omkring 150 stemmer ved seneste kommunalvalg. Den lokale afdeling var derfor et lyspunkt i en vælgerlussing til Dansk Folkeparti ved valget i 2017.

Nu må partiet så finde helt nye folk til bestyrelsen og kommunalvalget i 2021.

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Kristian Thulesen Dahl.

Oprør mod Tulle: Læs de hemmelige breve

DF-ledelse: Voldsom overreaktion

Kristian Thulesen Dahl ønsker ikke at stille op til interview, men i stedet svarer organisationskonsulent i Dansk Folkeparti Steen Thomsen på Ekstra Bladets spørgsmål.

- Hvorfor udtaler du dig, når det er Kristian Thulesen Dahl, som Herlev har henvendt sig til og kritiserer?

- Det er organisatorisk, og så er det mig, som udtaler sig, siger Steen Thomsen.

- Vi giver fuld opbakning til vores næstformand, som har været udsat for et overfald, så vi sender blomster, hvilket de bliver meget fortørnede over.

- Grunden til, at de har meldt sig ud i Herlev er Kristian Thulesen Dahl, så hvorfor svarer han ikke på kritik, når otte medlemmer, en hel lokalbestyrelse og et byrådsmedlem går i protest?

- De angiver selv, at de er utilfredse med den sag om Mette Qwinten, de er ikke utilfredse med Kristian Thulesen Dahl som sådan.

- Når jeg taler med Kim Kristensen, så siger han, at ledelsen på Christiansborg vil have rent spin og intet indhold.

- Det må stå for hans egen regning.

- Det er rigtigt, men det koster så Dansk Folkeparti en lokalbestyrelse i Herlev. Hvor mange år har du været i DF?

- Jeg har været med siden 1999.

- Har du nogensinde oplevet en hel lokalbestyrelse, som har trukket sig samtidigt?

- Ikke lige hvad jeg kan huske, og jeg synes også, det er rigtig ærgerligt. Nu er der familierelationer i den lokalbestyrelse, men det ændrer ikke på, at det er rigtig ærgerligt.

- Vi synes, det er en meget stor overreaktion. Det er okay, hvis de mener, at sagen er håndteret forkert, men at det skal føre til en udmelding for dem alle sammen, det forstår vi ikke.

- Begynder du og ledelsen i Dansk Folkeparti at se det som et problem, at en række medlemmer af lokalbestyrelser og byråd går i vrede?

- Det er altid i et problem, når der er nogle, som vælger at gå i vrede. Jeg synes bare, at det i denne sammenhæng er malplaceret. Mette Qwinten er offeret, og det burde de bakke op om.