DF fortryder statsbyggeri i Afghanistan

Danmark må lære, at det ikke giver mening at sprede demokrati i lande som Afghanistan, mener Søren Espersen

Illusionen om, at vestlige militærkoalitioner kan besætte lande og sprede demokrati gennem statsopbygning, må være knust efter erfaringerne fra Afghanistan-krigen er gjort.

Det mener Søren Espersen, der er udenrigsordfører for Dansk Folkeparti.

- Dengang (i 2001, red.) skulle vi have nøjes med at lave en militær hævnaktion fra luften og ødelægge de baser, al-Qaeda havde. I stedet gik vi straks i gang med at lave Afghanistan om til en demokrati. Det vil aldrig ske, siger Søren Espersen.

- Vi kan vente 300 år, og så vil afghanerne stadig ikke have demokrati. De foragter demokrati. Det samme ser man i mange andre af de lande.

De danske erfaringer fra den militære og humanitære indsats i Afghanistan er blevet behandlet i tre rapporter, som præsenteres torsdag af blandt andet udenrigsminister Kristian Jensen (V).

De erfaringer bør efterlade en klar lektie om, hvordan eventuelle koalitioner med dansk deltagelse bør agerea, mener Søren Espersen.

- Nato havde et slogan om, at krigsindsatsen skal gå på to ben. Det handlede om, at lige så snart man havde bombet en bro, så skulle man skynde sig at bygge den igen. Det har jeg aldrig forstået. Jeg forstår ikke den måde at føre krig på, siger han.

En af pointerne i de tre rapporter er, at sikkerhedssituationen i Afghanistan ikke var på plads - særligt i Helmand, hvor de danske soldater opererede.

Det betyder, at Taliban enten har ødelagt eller overtaget flere af de projekter, som de danske soldater har været med til at bygge op.

Søren Espersen mener, at det var korrekt at udføre en hævnaktion mod Afghanistan efter angrebene i New York 11. september. Men han frygter, at Afghanistan hurtigt kan udvikle sig til en trussel igen.

- Taliban har de samme totalitære opfattelser som Islamisk Stat. Derfor er det vel naturligt for dem at have al-Qaeda i landet.